NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Campanya per demanar que el Cant de la Sibil·la sigui Patrimoni de la Humanitat
Informa: anònim, Consell de Mallorca
Dilluns, 21 de desembre de 2009 a les 10:29


Palma (Mallorca) - La Sibil·la és un cant d'origen medieval que forma part de les maitines de Nadal. La seva importància rau al fet que és un dels pocs exemples encara vius del folklore religiós medieval, que tan sols han perviscut a Mallorca i a l'Alguer, i per això se l'ha declarat Bé d'Interès Cultural i el Consell de Mallorca n'ha presentat la candidatura a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.


La Sibil·la: Bé d'Interès Cultural immaterial i candidat a Patrimoni Cultural per la UNESCO

La presència a les esglésies de Mallorca del cant de la Sibil·la a les matines de Nadal des de la Conquesta, tret dels anys 1572-1575 que es va deixar de cantar a la Seu, és un dels exemples encara vius del folklore religiós medieval, del qual queden escasses mostres a tot el nostre entorn cultural.

Molts estudiosos de la música mallorquina no dubten de qualificar el cant de la Sibil·la com un dels fenòmens més singulars i rellevants de la tradició musical mallorquina, per la convergència de tradició popular i música culta i per constituir un cas únic on poder llegir les diferents pràctiques musicals que s'han produït al llarg dels segles. La llarga pervivència i la transmissió oral fa que s'hagin anat repetint uns elements fixos, a la vegada que s'anaven incorporant elements renovadors i de canvi, provocant l'aparició de diferents versions i variants.

Imatge

La singularitat i rellevància que té el cant de la Sibil·la dins l'imaginari col·lectiu dels mallorquins, el seu caràcter de representació ritual, lligat a un temps (el Nadal) i a un territori (Mallorca), així com les seves característiques úniques, el fan mereixedor, en virtut de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, de ser considerat com un dels béns més rellevants del patrimoni històric de les Illes Balears i, per tant, d'una protecció individualitzada, que, tal i com assenyala l'esmentada llei, és la de Bé d'Interès Cultural. El fet de constituir alhora un cant únic i múltiple, per les seves arrels comunes i per les seves diferents maneres interpretatives, fan que aquesta declaració afecti per igual a totes les versions interpretades a l'actualitat i que s'adaptin a l'esquema interpretatiu, textual i musical descrits.

La Sibil·la és Bé d'Interès Cultural immaterial per declaració del 13/12/2004 (BOIB 25, 15/02/2005 ; BOE 60, 11/03/2005).

Candidatura a Patrimoni Cultural per la UNESCO

A finals de juliol de 2009, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca va iniciar una primera campanya de recollida de signatures per tal de donar suport i reforçar la candidatura de la Sibil·la com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

Tal com estableix el protocol de la demanda, i per tal de complir amb els terminis establerts, el Departament de Cultura i Patrimoni va remetre el 24 d'agost, a la primera fase, un informe detallat sobre la Sibil·la a la UNESCO, acompanyat de més de 2.000 signatures recollides per reforçar la candidatura.

A més d'aquest primer enviament, la campanya llançada des del Consell per recollir signatures, continua vigent i, per tant, el Consell preveu remetre a la UNESCO una segona "tanda" de signatures més endavant.

A la llum de l'èxit d'aquesta primera fase, en la qual en tres setmanes es va aconseguir arreplegar més de 2.000 signatures, el Consell de Mallorca agraeix l'esforç a totes aquelles persones que ja han donat suport a la iniciativa i encoratja a aquelles que encara no ho han fet, a fer-ho en aquesta segona fase de recollida de signatures, que s’allargarà fins a les festes de Nadal.

Per tant, tothom que vulgui donar suport a la iniciativa podrà imprimir el full de signatures adjunt i enviar-lo o dipositar-lo directament a la Direcció Insular de Patrimoni (Via Roma, 1. 07012, Palma) amb un termini que finalitzarà després de les festes de Nadal. Si es presenten dubtes, també es pot trucar al 971 21.98.87.

Adhesió a la inclusió de la Sibil·la a la Llista Mundial de béns immaterials Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO
http://www.conselldemallorca.net/?&id_parent=316&id_class=1851&id_section=1855&id_son=3959#4898

Des del Consell de Mallorca us agraïm la vostra participació.


Més informació: http://www.conselldemallorca.net/?&id_parent=316&id_class=1851&id_section=1855&id_son=3959#4898

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org