NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 18 d'abril de 2024 | Perfecte    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Novetats del Carnaval de Vilanova i la Geltrú 2010
Informa: Carles Borrell, Federació d'Associacions pel Carnaval
Dimecres, 27 de gener de 2010 a les 12:36


Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - Un àlbum de cromos, la presentació d'uns gegants manotes , anomenats "de la Cuyna Vella", la presentació d'un llibre sobre la festa, l'ampliació del merchandising de la festa i alguns canvis d'horaris en els actes són algunes de les novetats d'enguany.


ÀLBUM DE CROMOS:

Enguany la FAC ha decidit editar un àlbum de cromos adreçat principalment a la canalla, però també a tots els amants del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, amb l'objectiu de fer difusió de tots els actes tradicionals del Carnaval als més petits.

L'àlbum dissenyat per l'estudi Cocòlia amb 135 imatges fotografies de Fèlix Pasqual, Carles Castro, Yol Bernadó, Rosa Mª Farriol, Xavier Saumell, Nono, Clara Virgili i d'arxius particulars, com d'en David Grau, Galceran Orriols, Elena Rius Andres i Josep Escarrà Sala, de la Família Blanc i d'Arxius de la Biblioteca Balaguer, de la FAC, del fotogràfic Municipal i dels Marítims.

L'àlbum amb tapa semi-dura està compost de 32 pàgines a color i hi ha 78 cromos per completar-ho.

Els comerços adherits a Tot Comerç, les parades dels Mercats Municipals, les Pastisseries col·laboradores de la Merengada Infantil del dijous gras, seran els punts de distribució dels cromos. I també la Botiga de la FAC, situada al TOC, on es podrà adquirir l'Àlbum i Cromos.

Els alumnes de primària de 4t, 5è i 6è de primària de la ciutat, uns 1950 alumnes, els hi ha arribat un val, via Institut Municipal d'Educació i Treball, per poder comprar l'Àlbum per 2 euros, a la Botiga de la FAC. També les persones que participin al joc de l'Anomalia, tindran 6 sobres de cromos gratuïts, quan entreguin el full de l'Anomalia a la Botiga de la FAC.

A la Botiga de la FAC, que es va obrir dilluns passat, es pot adquirir l'àlbum de cromos per 10 euros, i se'ls hi dona amb l'àlbum un total de 50 cromos. Al mateix temps també es podran comprar cromos a 10 cèntims el sobre.

PROJECTE GEGANTS DE LA CUYNA VELLA:

Antecedents:

A finals del segle XIX existia a Vilanova, la societat humorística “La Cuyna Vella”, la qual va ser molt activa dins del nostre Carnaval. L’any 1892, pel Dijous Gras, van estrenar una parella de Gegants amb la finalitat que prenguessin part anualment en les festes del nostre Carnaval. Els dos gegants anaven vestits de cuiners i d’aspecte grotesc i burlesc. Van ésser modelats per l’escultor vilanoví German Roig, els bastiments per Francesc Segalà, pintats per Ramón López i els vestits els va realitzar el sastre Joan Rosich. Feien una alçada aproximada de 3 metres. Van participar durant alguns anys activament en els diferents actes, també en alguna cavalcada, fins que el 1895 l’entitat es va dissoldre. Aleshores els gegants van passar a càrrec de la Comissió de Festes. Finalment la comissió desapareix i recauen en mans del president, fins aquell moment, Pau Alegre que els va dipositar a la seva masia Martí a Ribes.

Aquests gegants mai més van veure la llum. Es té constància que l’any 1936 aquests gegants encara existien, però en un estat molt lamentable. La única cosa que es conserva són els quatre braços, que van ser trobats per un grup de vilanovins a les golfes de la masia, els quals a partir del 1972 van passar a formar part dels nous gegants de la Geltrú. Amb la substitució dels vells gegants de la Geltrú pels nous l’any 2000, els braços resten conservats per la Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú com a únic element centenari original que conserva la ciutat.

Projecte

La FAC i la Colla de Geganters, ha cregut convenient recuperar els Gegants de la Cuyna Vella. Per aquest motiu, des de fa més d'un any la FAC i la Colla de Gegants ha estat treballant en aquest projecte.

Basats en les dades que es coneixen dels Gegants, s'ha desenvolupat el projecte, amb l'objectiu de recuperar uns gegants que respectessin al màxim als originals, però alhora adaptats als nostres temps.

Dades històriques conegudes;

Indumentària (vestits de cuiners). La fesonomia (de cares burlesques i de no gaire alçada). Braços amb articulacions.

La intenció ha estat fer uns gegants que impliquin amb el públic, que arribin a l’espectador, perquè aquest participin en la festa, amb l'apunt de que aquests antic braços tenien articulacions. La idea ha estat que els Nous Gegants de la Cuyna Vella, tinguessin els braços articulats, els denominats gegants manotes o bojos que al giravoltar els braços i les mans, passen a tenir vida pròpia, i és una forma d’apropar-los a la gent, ja que els gegants es barrejaran i jugaran amb el públic.

D'aquest amanera s'aconsegueix que els espectadors passin a ser actors directes de la festa, ballant, acotant-se per esquivar els cops dels braços dels gegants i saltant al ritme de la música.

Tal i com s’esmenta amb la història, els gegants sortien la nit del Dijous Gras. En l’actualitat, creiem que sortir en aquesta nit no seria encertat pel lluïment de l’acte, ja que avui dia es una nit on les entitats fan les seves pròpies xatonades als seus locals. Per tant, el dia més encertat és el dimarts del Vidalot, per tornar a donar vida a aquest dia. D'aquesta manera s'han determinat dues sortides:

               - Dimarts del Vidalot per la tarda amb una cercavila per la canalla
               - Dimarts del Vidalot a la nit acompanyant la Ruta del Vidalot pels joves.

A nivell musical, els Gegants seran acompanyats per la “La Fanfara de la Cuyna Vella”,formació músical creada específicament per a l’ocasió i que interpretarà un repertori exclusiu per als “Gegants de la Cuyna Vella”. Composta per 13 músics provinents de diverses formacions musicals de la ciutat, on es barrejaran instruments clàssics, moderns i tradicionals. El repertori està creat per a l’ocasió basat en el ritmes de marxes, molt adients per fer saltar la gent.

Els portants dels Gegants, seran els membres de la colla de Geganters de Vilanova, i la indumentària serà una bata blanca i barret propi de cuiner i pantalons negres

Els gegants han estat construits per Manel Casserras, amb fibra de vidre, material molt resistent als possibles cops i que resisteix a l'aigua a la perfecció.

Aquests gegants varen ser ideats per una entitat de finals del segle XIX per participar en actes del nostre carnaval, i la finalitat d’aquesta recuperació és la mateixa, potenciar aquesta festa tant pròpia de la nostre ciutat.  Per aquest motiu, la junta de FAC ha decidit que els Gegants de la Cuyna Vella, només participaran en aquests actes de carnaval i que el seu protocol impedeixi actuacions fora de la ciutat o en altres manifestacions festives de la vila.


Cartell 2010

CANVI D'HORARIS

Arrivo:

Enguany la FAC, ha decidit avançar l'hora d'inici de l'Arrivo, per aquest motiu enguany la sortida serà a 2/4 de 7 de la tarda enlloc de les 7.

Al mateix temps, perquè els participants de les primeres carrosses, no es trobin una plaça de la Vila freda. L'entitat Can Pistraus, organitzadora de l'acte, iniciarà la festa amb l'arribada de la primera mascarada.

Enterro:

Aquest any, per evitar cues llarguíssimes a la Casa Mortuòria, s'ha decidit avançar l'hora d'obertura a les 6 de la tarda.

UNA ENTITAT QUE TORNA A LA FAC:

Enguany hi haurà una “nova” entitat a la FAC i a les Comparses. Son els Pirates de la Costa, que fa uns anys van deixar de sortir al Carnaval i ara hi tornen.

BOTIGA:

Com cada any la FAC obrirà la Botiga del Carnaval. Enguany situada al TOC. Amb els horaris següents:

Totes les tardes, del 25 de gener al 17 de febrer de 17:30 a les 20 h.
Els matins des de l’11 al 13 de febrer de 10:30 a 13 h.
Diumenges tancat

Per impulsar els productes de la festa i promoció del Carnaval, la FAC, s'ha posat mans a l'obra i enguany hi haurà moltes novetats en aquest sentit.

Figuereta de Plom: S'inicia la col·lecció de figuretes de plom del Carnaval, amb el Vidalot. Un personatge que tot i que en aquests moment no surt al carrer, és un símbol del nostre Carnaval, i per aquest motiu, la junta de la FAC ha decidit iniciar la col·lecció amb aquest personatge. Les figures es podran trobar a la Botiga a partir del 7 de febrer.

Bosses de les lones del cartell del Carnaval 2009: Amb l'èxit obtingut l'any passat, a la Botiga es podran trobar bolsos de lona, amb l'estampat de l'any passat.

Litografia de Joaquim Mir: Per a promocionar el Carnaval a les cases vilanovins, la junta de la FAC a cregut convenient, editar una litografia de les Comparses de Vilanova, per aquest motiu la FAC ha editar 400 làmines del quadre de les Comparses de Joaquim Mir, dipositat al Museu Balaguer.

Postals i Segell: Conjuntament amb la Penya Filatèlica, la FAC ha editat dues posats del Carnaval i un segell de curs legal del Carnaval 2010.

Llibre de Bienve Moya: A la botiga de la FAC també es podrà adquirir el llibre “CARNAVAL, EL DE VILANOVA I LA GELTRÚ”  amb textos de Bienve Moya, fotografies de Rafael López-Monné i pròleg de Noemí Sans, número 5 de la col·lecció Post Festum d’Arola Editors, que es presentarà al Foment Vilanoví.

A més a més de tot això, a la Botiga del Carnaval, també s'hi podrà trobar:Cartells, davantals de la Xatonada, domassos, xapes de cava, la litografia, l’àlbum, cromos del Carnaval, Neobarretines, bosses de mocadors de fer farcells, punts de llibre ...

Integrants de la FAC

Josep Lluís Lopez, President • Marítims
Miquel Olària, Sots-president • Bordegassos
Óscar Hernàndez, Tresorer • La Unió Vilanovina
Carles Borrell, Secretari • La Penya Filatèlica
Carme Munne, Vocal • Can Pistraus
Jaume Guxens, Vocal • AV La Geltrú
Xavier Escofet, Vocal • Agrupació de Balls Populars
Pep Sendrós, Vocal • Borregos de Vilanova
Joan Ignasi Gomez • Falcons de Vilanova
Emma Martínez • Círcul Catòlic


Més informació: http://www.carnavaldevilanova.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org