NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 19 d'abril de 2021 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: CatalunyaL'Associació d'Estudis Fallers fa 20 anys
Informa: Manuel, Associació d’Estudis Fallers
Dimarts, 23 de febrer de 2010 a les 13:01


València (l'Horta) - L’Associació d’Estudis Fallers presentarà el número d’enguany de la Revista d’Estudis Fallers el dimarts 2 de març, a les 20.00 hores, al casal de la Falla Na Jordana (c/ Salvador Giner, 9, de València).


En l’acte, commemoratiu dels vint anys de l'associació, també s’entregarà el premi a l’autor i comissió guanyadors del premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, convocat per l’Associació d’Estudis Fallers i patrocinat per l’editorial Denes.
 
El número 14 de la Revista d’Estudis Fallers
 
Un any més, coincidint amb les festes falleres, l’Associació d’Estudis Fallers edita la Revista d’Estudis Fallers, una oferta diferent i complementària de la resta de publicacions falleres. La Revista d’Estudis Fallers conté enguany aportacions a la reflexió i l’estudi sobre la festa des de diverses disciplines i que aborden aspectes molt diversos.
 
Imatge

En l’apartat de “Reflexions”, es dedica un dossier monogràfic a arreplegar algunes de les intervencions efectuades en la passada edició de les converses Les Falles, a la Nau al voltant del reconeixement de la creació i l’autoria en la festa fallera. Així, es recullen les reflexions de Salomé Cuesta, professora de la Universitat Politècnica de València; Carlos Ortín, membre de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians; del faller, guionista i autor teatral Hernán Mir, i de Jesús Peris, membre de l’Associació d’Estudis Fallers i professor de la Universitat de València.
 
La secció “Materials d’Estudi” arreplega tres treballs que s’acosten a la vessant més artística de la festa. És el cas de l’article de l’historiador Ivan Esbri sobre la mítica falla municipal del 1987, obra de Manuel Martín; de l’article de l’historiador Frederic Oriola sobre l’estrena l’any 1929 de l’emblemàtic pasdoble El faller, del mestre Serrano, o del treball de Jesús Díaz, professor de la Universitat d’Alacant, sobre la dimensió antropològica i didàctica del Museu de les Fogueres d’Alacant.
 
Tot seguit ve la secció “Estudis”, que enguany ve ben farcida d’aportacions. D’una banda, l’estudi dels historiadors de l’art Elvira Mas i Jorge Vitores sobre les falles teatrals del segle xix, fonamentals per a entendre l’evolució estètica i temàtica de la festa. D’altra banda, hi ha l’article d’Alba Sánchez Orús, llicenciada en belles arts i membre de l’ADEF, sobre la dimensió tècnica, artística i de significat de les falles infantils, amb especial èmfasi en l’obra del grup Fet d’Encàrrec. També cal esmentar la investigació de la sociòloga belga Pauline Sterckx, de la Universitat de Lieja, sobre el rol de la dona en el món associatiu faller, fruit d’un treball de camp desenvolupat en el si d’una comissió de la ciutat de València. Per últim, els professors universitaris Jesús Català i Gil Manuel Hernández, membres de l’ADEF, repassen la trajectòria històrica del estudis fallers.
 
Tanca la collita d’articles el text guanyador de la quinta edició del Premi Enric Soler i Godes (2009), obra del dissenyador gràfic Guillem Alborch, sobre la pintura en les falles.
 
Finalment, la Revista d’Estudis Fallers es tanca amb el ja habitual apartat de ressenyes de publicacions falleres, on han intervingut una gran diversitat d’autors.
 
Cal afegir que enguany és Alba Sánchez, membre de l’ADEF, qui ha elaborat la portada de la revista, que reinterpreta el cartell anunciador que la mateixa artista va fer per a les converses Les Falles, a la Nau del 2009.
 
20 anys de l’Associació d’Estudis Fallers
 
L’Associació d’Estudis Fallers es va crear l’any 1990, amb l’objectiu de fomentar i divulgar l’estudi de la festa fallera en les seues diverses dimensions (històrica, estètica, sociològica, literària, econòmica...). Un objectiu que partix de la base que l’estudi sistemàtic, rigorós i continuat de les Falles contribuïx a enriquir-les, ja que permet valorar-les i percebre-les com el ric patrimoni cultural que són. Al llarg d’estos anys, l’Associació d’Estudis Fallers ha anat ampliant-se amb la incorporació de nous membres (professors i llicenciats universitaris, artistes fallers i altres personalitats destacades de la festa), que han reforçat el caràcter multidisciplinari de l’Associació d’Estudis Fallers i la seua tasca investigadora.
 
Així, entre els últims projectes que ha dut a terme l’Associació d’Estudis Fallers hi ha la posada en marxa del Centre de Documentació, Informació i Difusió de la Festa de les Falles (CDF), dependent de l’Ajuntament de València; la coordinació de les converses anuals Les Falles, a la Nau, o el recent cicle Falles de Cel·luloide al Centre Cultural la Beneficència el febrer d’enguany.
 
Des dels seus inicis, el treball de l’Associació d’Estudis Fallers s’ha traduït, d’una banda, en iniciatives com ara l’organització de les Jornades de les Festes del Foc del Congrés de Cultura Popular Valenciana (1995), la confecció del llibre La festa de les Falles (publicat pel Consell Valencià de Cultura l’any 1996), l’estudi sobre L’ús del valencià en les Falles de la ciutat de València (per encàrrec de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana el 1997), l’elaboració de L’indult del foc. Catàleg raonat de la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller (tres volums: 2002, 2003 i 2005), la coedició amb la Junta Central Fallera del llibre Vicent Luna: L’art de fer falles (2007) o el comissariat de l’exposició Art i falles: 40 anys transitant per la frontera, que s’exhibí la Universitat Politècnica de València el 2008. D’altra banda, hi ha també les aportacions individuals que fan els seus membres, com ara la publicació de llibres i articles en revistes especialitzades, o la participació en diversos congressos de sociologia, història i literatura.
 
Per dur a terme els seus objectius inicials, l’Associació va assumir l’edició de la Revista d’Estudis Fallers, el primer número de la qual va aparèixer el 1994, que es planteja com un instrument per a fer arribar al món faller i al conjunt de la societat les distintes reflexions i estudis que es generen al voltant de la festa.
 
A més, l’Associació d’Estudis Fallers convoca el premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, patrocinat per l’editorial Denes, que enguany arriba a la sisena edició.


Més informació: http://www.estudisfallers.org/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   

Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2021 festes.org