NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Festa Major de Sant Pere de Reus, declarada festa patrimonial d'interès nacional
Informa: Pilar Llaurado Mas, Cultura Ajuntament Reus
Dilluns, 31 de maig de 2010 a les 14:17


Reus (Baix Camp) - El Govern de la Generalitat ha acordat aquest dimarts, 25 de maig, declarar com a festa patrimonial d'interès nacional la Festa Major de Sant Pere de Reus, que l'any 2001 ja havia estat declarada festa tradicional d'interès nacional i que ara assoleix el màxim grau de protecció previst a Catalunya.


Les festes i els elements festius patrimonials o culturals d'interès nacional constitueixen manifestacions de la cultura tradicional catalana d'especial arrelament i rellevància, i amb projecció nacional, segons recull el decret del Patrimoni Festiu de Catalunya aprovat el 2006. La declaració reconeix la Festa Major de Reus que se celebra en honor de Sant Pere, entre el 24 i el 29 de juny que s'ha mantingut estable durant prop de quatre segles.

Els ritus de la festa teixeixen un programa ampli que conté el toc de campana anunciador de la festa, l'encesa de la teiera en el marc del seguici, els oficis de Completes i, les tronades, la processó i la singularitat de les tres claus necessàries per treure el reliquiari, custodiades pel prior, l'alcalde i el síndic de la comunitat de preveres. El seguici al carrer, amb l'anada i la tornada de les autoritats del Mercadal a la Prioral de Sant Pere i la processó són l'exposició pública dels elements festius acompanyant les autoritats, precedides per macers i per la bandera de la ciutat.
Imatge
La declaració també reconeix els elements de la Festa Major de Sant Pere i fa esment a la Tronada, l'acte popular més emblemàtic de la festa, amb referències que daten de 1677 i que conserva un sistema de preparació primitiu, amb morters i regueró de pólvora; la Mulassa, l'element festiu més antic de Reus, però que s'ha anat transformant d'element de foc a l'actual bèstia pacífica i parsimoniosa que obre pas als gegants en les cercaviles i processons; els Nanos, que es comencen a documentar el 1744. Els actuals, de mitjans del segle XX van ser pagats amb aportacions populars i representen els pobles de l'antiga Corona d'Aragó i, els Xiquets de Reus, tenen ball propi i cançó. També es destaca com a element de la festa el Ball de Bastons o Bastonets, que data del segle XVIII i que avui ballen acompanyats de gralles i timbals, i finalment, els Gegants Indis, Moros, Vitxets i els grallers dels gegants, documentats per primera vegada el 1620. A partir del segle XIX volen representar les quatre parts del món, tot i que finalment se'n van fer tres i segons la visió del món d'aquella època: els indis (Amèrica) els moros (Àsia) i els blancs, anomenats Vitxets (Europa). Més endavant s'incorporen els japonesos i els negres.

Proclamació oficial de la Festa el 5 de juny

Per celebrar la proclamació, la ciutat es prepara per una jornada festiva extraordinària, el 5 de juny. La cercavila del Canó de les festes, a les 18.00 h pels carrers del nucli antic servirà per escalfar l'ambient amb vista a la proclamació oficial de la festa que arribarà a les 19:00 h a la plaça del Mercadal, amb la sortida extraordinària de tots els elements festius de la ciutat i l'encesa excepcional de la Tronada, en la qual col·labora la Pirotècnia Igual. Tot seguit, hi haurà el gran esclat de festa, amb la ballada conjunta de tots els elements i toc general de campanes des de la Prioral.

Prendran part en la celebració el Canó, el Ball de Diables, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, el Bou, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Dames i Vells, el Ball de Pere Joan Barceló, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l'Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Ball de Bastons de l'EDOR, els Xiquets de Reus i l'Àliga.

Finalment, a la plaça del Mercadal, es farà la degustació de la coca amb cireres més gran del món, gentilesa de Ràdio Reus Cadena SER i la pastisseria Franquet, per celebrar la proclamació.

Distintiu

La marca Sant Pere Reus Festa Patrimonial d'Interès Nacional és un conjunt compacte que representa l'esclat de la festa en la seva globalitat i diversitat, alhora que també recorda l'esclat final de la Tronada com eix vertebrador i identitari i per ser un dels elements més característics i diferenciadors de la Festa Major de Reus. Aquest conjunt de formes i colors vol transmetre alguns dels valors de la Festa Major de Reus: la força, el seu caràcter i la seva idiosincràcia.
Imatge
La marca està concebuda i compleix una doble funció. La primera com a un identificatiu potent, aplicable individualment sobre qualsevol suport i perdurable en el temps com a marca identificativa de la Festa Major de Sant Pere de Reus. La segona com identificatiu complementari (tipus segell) i que destaqui amb força en qualsevol aplicació de la imatge de la festa major de cada any, ja sigui a color com a blanc i negre. També contempla la possibilitat de convivència amb altres marques.

Més informació: http://www.festesreus.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org