NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Jordi Hereu decreta que Sant Valentí sigui dia festiu a Barcelona
Informa: jaume
Divendres, 1 d'octubre de 2010 a les 14:41


Barcelona (el Barcelonès) - El PSC està decidit a descatalanitzar Barcelona a marxes forçades. L'alcalde, Jordi Hereu, ha decretat avui que el 14 de febrer de l'any vinent, dia de Sant Valentí, serà dia festiu a la ciutat.


L'oposició ha criticat la proposta perquè no és una festivitat pròpia del país i ha proposat que sigui festiu el dia de Sant Jordi, 23 d'abril, però Hereu n'ha fet cas omís. Només s'ha compromès a tenir en compte la proposta i ha dit que el festiu 'és revisable', però l'oposició sospita que l'equip de govern té la intenció d'organitzar un cap de setmana llarg -el 14 de febrer és dilluns- amb la festivitat de Santa Eulàlia de fons -12 de febrer-, que podria convertir-se en un aparador preelectoral a tres mesos de les eleccions municipals.

Els partits de l'oposició també han lamentat que la proposta no se'ls hagi consultat prèviament i que tampoc s'hagi parlat amb els comerciants a l'hora de tirar-la endavant. El primer tinent d'alcalde, Jordi William Carnes, s'ha mirat de defensar dient que les altres festivitats que tradicionalment havia escollit el consistori com a festa local, com la segona Pasqua, ja és un festiu que ha escollit la pròpia Generalitat per a tot Catalunya, perquè l'any vinent l'Onze de Setembre caurà en diumenge i ja serà festiu per se (consulteu el calendari català de festes laborals 2011).

Festivitat anglosaxona

Sant Valentí és una festivitat que, a Catalunya, no compta amb cap mena d'arrelament popular. És a la majoria de països de l’òrbita anglosaxona on s'aprofita el 14 de febrer per a celebrar-hi el dia dels enamorats, segons que detalla el portal especialitzat en cultura popular festes.org.

A la Xina, en canvi, el dia de l’amor es festeja tradicionalment el setè dia del setè mes del seu calendari lunar i s’anomena Qi Xi, o festa del doble set. Al Principat de Catalunya, el dia dels enamorats és el 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi i com a evolució de l’antiga Fira dels Enamorats que se celebrava a Barcelona. Al País Valencià, en canvi, el dia dels enamorats és el 9 d’octubre, diada de Sant Donís o Dionís, coincidint amb les celebracions històriques de record a la data de fundació del Regne de València per part del rei Jaume I.

Font: Directe.cat


Més informació: http://www.bcn.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org