NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 18 d'abril de 2024 | Perfecte    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Valls incorporarà per les Decennals de 2011 un lleó coronat
Informa: Lluís, Festes Decennals Candela 2011 de Valls
Dimecres, 20 d'octubre de 2010 a les 13:49


Valls (l'Alt Camp) - Valls estrenarà per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela el lleó com un nou element del seu seguici festiu i tradicional. El lleó passarà a formar així part el ric bestiari vallenc i es presentarà en societat a la plaça del Blat durant el matí del dissabte 29 de gener, en un acte de bateig simbòlic al que s'ha convidat a participar als lleons de Tarragona, Reus i i Barcelona, els tres únics lleons amb corona de Catalunya.


La Comissió de Cultura Popular i Tradicional de les Decennals està impulsant aquesta iniciativa junt amb la Unió Anelles de la Flama, entitat que ha liderat en les últimes dècades la recuperació dels elements del seguici tradicional vallenc.

El de Valls, que passarà a ser el quart lleó coronat de Catalunya, farà aproximadament 2,30 metres de llarg i més de 2 metres d'alt. Tindrà la particularitat de ser fabricat amb llautó i aram, materials que, tot i les dificultats que comporta, el convertirà en una peça de bestiari única en les seves característiques. Lluís Musté, responsable del disseny i confecció de peces tan emblemàtiques com la Mulassa, el Drac i l'Ós de Valls entre moltes altres, porta anys treballant en aquest projecte i, des de l'estiu passat està preparant la maqueta-escultura a mida real i en fang a partir de la qual, mitjançant motlles, es fabricarà de manera artesanal amb llautó i aram la peça final del nou lleó de Valls.

El lleó, junt amb l'Àliga i l'Ós, és una figura que de manera ancestral ha simbolitzat poder i protecció. Així, és molt habitual veure representada la figura del lleó en pòrtics i façanes, tot vigilant i custodiant edificis històrics i simbolitzant el poder institucional. Precisament, Lluís Musté s'ha inspirat per al disseny del lleó de Valls amb el relleu en pedra del segle XVI situat en una cantonada de l'església arxiprestal de Sant Joan i que mostra dos lleons que amb les seves urpes sostenen i protegeixen l'escut de la ciutat.

Una altra de les singularitats de la iniciativa és el fet que amb el Lleó Valls passarà a ser la única ciutat de Catalunya amb els tres elements principals del bestiari festiu que han simbolitzat tradicionalment el poder ja, que a hores d'ara, el seguici vallenc compta ja amb l'Àliga i l'Ós.

El creador de la figura espera que el lleó pesi com a màxim 80 quilos, tot i que la singular fabricació en llautó i aram podria fer variar aquestes previsions. El que està clar és que el lleó serà portat per dues persones i que en el disseny s'ha previst que sigui una figura àgil i maniobrable. Des de la Comissió de Cultura Popular de les Decennals i la UAF s'està treballant en l'elaboració de la música i escenografia que acompanyarà la participació del lleó en els balls i cercaviles festives de la ciutat.

 

Lluís Musté treballant al seu taller

Aprofitant l'estrena del lleó, des de la Unió Anelles de la Flama es convida a tots els vallencs a participar en l'organització de les Decennals i festes de la ciutat, col·laborant amb l'entitat en la realització de les nombroses activitats culturals i socials que organitza.

La presentació del lleó serà un dels actes més especials que està ultimant la Comissió de Cultura Popular i Tradicional amb motiu de les Festes Decennals de 2011. La comissió està integrada per una àmplia representació de vallencs vinculats a la cultura popular i, entre els projectes ja presentats, destaca la recuperació i representació de l'Antic Ball de la Candela, els dies 3,4 i 5 a l'església arxiprestal de Sant Joan.

Josep Martínez i Lluís Musté acompanyats per l'alcalde de Valls, Albert Batet, durant la roda de premsa

Les Festes Decennals de la Candela

Valls celebrarà, del 28 de gener al 6 de febrer de 2011, les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, una de les celebracions amb més tradició i història de Catalunya. Així, des de fa més de dos segles, tots els anys acabats en “1” Valls ha celebrat de manera ininterrompuda i de generació en generació les conegudes també com a “Festes de  la Llum”. Les Decennals, d'origen religiós, han esdevingut una celebració extraordinària que, cada deu anys, inclou un ampli ventall de propostes artístiques, culturals, populars, esportives, infantils i lúdiques, entre d'altres. La participació dels vallencs, des de la mateixa organització, és un element que atorga gran singularitat a les Decennals



Més informació: http://www.vallsdecennals2011.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org