NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 23 d'abril de 2024 | Jordi | Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Presentació i bateig dels gegantons de La Ràpita: Antistius i Ginur
Informa: Santiago Casañas, Geganters de la Ràpita
Dilluns, 17 de gener de 2011 a les 12:06


La Ràpita (l'Alt Penedès) - En el marc de la Festa Major d’Hivern, en honor a Sant Raimon de Penyafort, es presentaran a la població penedesenca de la Ràpita el gegantons Antistius i Ginur, dos personatges, un general romà i una jove ibera, que testimonien una època concreta de la història local i que neixen amb la voluntat de convidar a la mainada a participar de manera activa de la vida cultural i folklòrica del poble.


Els gegantons entraran a formar part del ric i divers seguici festamajorenc, que actualment compta amb el Ball de Diables, els Gegants Ahmet i Mariona, el Drac “Sanabrot”, el Ball de Panderetes i el Ball de Diables infantil “les Espurnes”.

Imatge
Els nous elements festius són fruit d’un projecte que es remunta a l’any 2007, coincidint amb el 20è aniversari dels gegants i la celebració a a Ràpita de la Trobada de Gegants del Penedès i Garraf, i que es va es va començar a gestar el gener de 2010. Un treball en equip, que ha contemplat les més diverses tasques, ha fet realitat aquests gegantons un any després, i seran presentats públicament amb un ampli programa d’actes, dins el context de la Festa Major petita, i amb la implicació i participació de totes les entitats i balls populars locals durant el darrer cap de setmana de gener.

Els actes s’iniciaran el divendres, 28 de gener, a les 10 de la nit, quan tindrà lloc a  la Sala d’Actes del Centre Cultural una proposta gastronòmica, festiva  i cultural que portarà als assistents al segle II a.C, el Sopar i Festa ibero-romana. Gallaret Teatre de Vic, amb la caracterització de personatges propis de l’època, s’encarregarà de la recepció dels comensals, així com d’amenitzar la vetllada amb un espectacle teatral. El sopar constarà d’un menú de l’època ibera i romana, i en el decurs de la nit es farà la narració de la llegenda dels gegantons Antistius i Ginur amb música en directe. La festa acabarà amb un Concert de Músiques del Món a càrrec de “La portàtil FM”.



Dissabte, 29 de gener,  A les 2/4 d’11 del matí, una trobada davant el CCRR iniciarà “Una Passejada per la Ràpita de fa 2000 anys”, un recorregut comentat pels indrets on transcorre la llegenda dels gegantons de la Ràpita, a càrrec de  Joan Torrents i Sivill, historiador i president del Grup d’Estudis Rapitencs. A 2/4 de 7 de la tarda, a l’Església de Sant Domènec, el musicòleg Joan Cuscó presentarà el llibre i CD del cantautor Paton Soler, “Sona la música”, i durant l’acte s’interpretaran algunes de les peces musicals d’aquest treball, entre elles “el Valset dels Gegants de la Ràpita” i “l’Himne dels Falcons de la Ràpita”, entre d’altres. Tot seguit, el músic i compositor Paton Soler oferirà un Concert, que acabarà amb una degustació de vi de mel, beguda típica de la cultura ibera.

A les 10 de la nit, al Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc, l’Orquestra Internacional “SELVATANA” oferirà un dels actes més netament festamajorencs, el Concert i Ball de Festa Major.

Serà diumenge, 30 de gener, a  les 10,30 del matí, quan A l’Església de Sant Domènec es celebrarà l’Ofici Solemne en honor a Sant Raimon de Penyafort, oficiat per Mossèn Josep-Lluís Muñoz i amb la participació de la Coral “l’Amistat” de la Ràpita. A continuació, el Cant dels Goigs de Sant Raimon donarà per acabat l’acte litúrgic.

A 2/4 de 12 del migdia, davant el Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc es farà la Presentació dels Gegantons de la Ràpita, Antistius i Ginur, un acte en el que participaran com a padrins de bateig els gegantons de Vilafranca, i com a testimonis de l’esdeveniment les colles de gegantons de l’Arboç, Moja i Sant Marçal, acompanyats dels Armats Pretorians de l’Arboç, els grups de grallers “Salsa d’Inxa” i “Tangram”, el grup de música tradicional  “Els Filibusters” i els balls i entitats infantils del poble: el Ball de Panderetes, el Ball de Diables infantil “les Espurnes” i la Coral infantil “la Bombeta Màgica”.

Acte seguit, el folklorista Jordi Miralles i Jonch glossarà el Predicot de Benvinguda i a continuació es procedirà, des del balcó de la Societat, al Bateig dels Gegantons per part de les autoritats municipals de Santa Margarida i els Monjos, els membres de la Junta Directiva del Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc i els representants de les entitats i balls populars de la Ràpita.

Tot seguit, s’estrenaran els Balls dels Gegantons composats per Daniel Margalef i Paton Soler, amb l’acompanyament dels alumnes de l’Escola Sant Domènec de la Ràpita, per donar pas a la Cercavila de Gegantons per l’Avinguda Penedès i l’Avinguda del Centre. En acabar, davant el CCRR, es farà la Ballada conjunta de totes les colles i per a cloure l’acte, es procedirà al Llançament de confits i caramels, tal com marca la tradició d’un bateig.

Serà a continuació el torn del Ball de Diables de la Ràpita que farà una encesa a  l’Avinguda Penedès, per a donar inici als actes del 30è aniversari de la colla, que es perllongaran fins la Festa Major de Sant Domènec, a primers d’Agost.

Acte seguit, el Concert de Música Tradicional a càrrec del grup “Els Filibusters”, i el vermut popular tancaran els actes del matí del diumenge de Festa Major.

En cas de que el bon temps no acompanyés, tots els actes previstos a l’Avinguda Penedès  es celebrarien a la Sala d’Actes del Centre Cultural, seguint una dinàmica semblant a la que inicialment s’ha programat.

Per a finalitzar les festes, a 2/4 de 7 de la tarda, al mateix CCRR, i dins la Roda de Teatre Amateur de l’Alt Penedès, el grup de teatre Atrezzo representarà l’obra “Mentiders” d’Anthony Neilson.

Els actes de celebració de presentació dels Gegantons de la Ràpita i de la Festa Major d’Hivern en honor a Sant Raimon han estat organitzats pels Geganters de la Ràpita i la Junta del Centre Cultural i Recreatiu Rapitenc, i han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, de les entitats i balls populars de la Ràpita, així com també de diversos comerços i particulars.


Més informació: http://www.santamargaridaielsmonjos.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org