NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Verges edita el text actual de la seva cèlebre Processó
Informa: manel, Associació Rebombori Digital
Dimecres, 13 d'abril de 2011 a les 21:12


sant iscle d'empordà (el Baix Empordà) - El proper divendres 15 d'abril a les vuit del vespre a l'església parroquial de Verges es celebrarà la presentació del llibre "La Processó de Verges. Text de l'obra" editat per la Diputació de Girona.


Es tracta d'un llibre que posa per escrit el text actual de la Processó de Verges, una festa cèlebre per la seva posada en escena i per la presència de la Dansa de la Mort. L'edició del llibre coincideix amb el reconeixement de festa patrimonial d’interès nacional obtingut enguany.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Marta Payeró i dels autors de l'edició dels textos: Lluís Llach, Lluís Muntada i Jordi Roca. Clourà l'acte Roger Zamorano.

Justificació de l'edició

El reconeixement de la Processó de Verges com a festa patrimonial d’interès nacional (2010), per part de la Generalitat de Catalunya en posa en l’obligació moral de fer partícips de la nostra tradició a tots els catalans. Fins ara ens trobàvem amb una situació anòmala. En qualsevol cultura occidental, inclosa la nostra, és relativament fàcil poder trobar l’edició dels textos teatrals més importants, ja siguin cultes o populars i això no passava amb la Processó.

És doncs un bon moment per treure a la llum pública el text de la Processó de Verges, prèviament actualitzat i restaurat; ja que fa més de mig segle que no se n’ha fet cap edició i només ha circulat de manera interna en forma de quadern de direcció.

L’antecedent remot del text actual són les Passions de Fra Antoni de Sant Jeroni, tot i que la filiació textual que s’ha fet sobre la Processó ha posat en evidència que hi ha algunes romanalles anteriors. Aquest text va ser reformat i actualitzat per la poetessa vergelitana, Maria Perpinyà, durant la dècada dels 50 del segle passat; però l’edició de Maria Perpinyà no es va editar mai i actualment ni tan sols es podia assegurar de manera exacta el seu abast. El treball de filiació que va fer Maria Roca sobre els textos actuals i els seus referents ha permès establir al detall la intervenció de la Maria Perpinyà i comprendre la complexitat de les fonts de la Processó.

Però l’edició contempla també que els darrers seixanta anys han canviat molt la fesomia de la nostra societat. Expressions que fa dècades eren habituals, ara ja es contemplen com a arcaiques. El mateix ús dels textos feia que aquests s’anessin corrompent: una rima que es perdia, una expressió que es retocava inconscientment i alterava la mesura del vers, una castellanisme que fa anys era habitual i que ara fa mal a les orelles, una crossa que servia per què un actor s’aprengués una tirallonga llarga, etc. Per això no ens hem limitat a fer una transcripció del text que es diu, sinó que hem aprofitat l’edició per oferir un text referencial. Un text que permeti la llibertat als actors i a la direcció d’acomodar els versos a les circumstàncies personals i teatrals sense que al llarg del temps es perdi el model i la qualitat poètica se’n ressenti.

Durant els darrers anys s’ha tingut una cura especial en diferents aspectes de l’escenificació: vestuari, escenografia, llum, so, interpretació, etc., ara s’afegeix aquesta edició al projecte general de millora de la Processó, amb la voluntat del restaurador que intenta destapar la bellesa oculta d’una peça preuada sense menysvalorar-ne la història.

Jordi Roca i Rovira


Més informació: http://www.verges.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org