NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Tàrrega amplia el seu bestiari local amb la incorporació de Lo Tossino
Informa: premsa, Ajuntament de Tàrrega
Dimecres, 4 de maig de 2011 a les 13:37


Tàrrega (l'Urgell) - Tàrrega estrenarà aquesta propera Festa Major de Maig una nova figura del seu bestiari folklòric, Lo Tossino, fruit d'una iniciativa de l'Associació Cultural Guixanet. Aquesta entitat s'ha encarregat durant els últims anys d'enriquir l'aparador tradicional targarí amb la incorporació de l'Àliga o els nans Guantxo, Rosalia, Pio i Guixanet entre altres. Lo Tossino es va presentar en societat el passat 29 d'abril coincidint amb la inauguració de la nova seu de l'entitat Guixanet.


Debut a La Nit del Tararot

Lo Tossino farà el seu debut durant La Nit del Tararot, la gran cercavila nocturna de la Festa Major convocada per al proper 14 de maig. "Si l'Àliga simbolitza la solemnitat, Lo Tossino representa la rauxa i la irreverència", explicaren els Guixanet. La construcció de Lo Tossino és obra de l'artista guissonenca Agnès Pla, autora també de l'Àliga de dos caps.

Parts mòbils

Tindrà dos portants i apareixerà flanquejat per acompanyants vestits de pagès. El cap, els ulls i la llengua són mòbils, i llueix barretina i faldons. Lo Tossino gaudirà també d’un ball i una partitura pròpies. Com a tret diferencial, Lo Tossino és la primera figura creada per Guixanet la imatge de la qual no té cap referent en la iconografia històrica de la ciutat.
 
Espectacle col·lectiu

La Nit del Tararot arrencarà a 2/4 de 9 del vespre a la plaça de Sant Antoni amb un sopar popular que donarà pas a un nodrit espectacle folklòric. El recorregut culminarà a la plaça Major, on s'oferirà un concert de música tradicional amb Tres Fan Ball i La Terrasseta de Preixens. Altres novetats de La Nit del Tararot d'enguany seran la participació de la colla castellera Margeners de Guissona i de la Cobla Tàrrega, que amenitzarà els balls de Nans, l’Àliga i els Gegants.

Aparador colorista

No hi faltaran el Pregoner i els Massers, elements iconogràfics recuperats l’any passat, així com La Fal·lera Gegantera, l'Esbart Albada, l'Home de la Barra, els Diables de BAT, La Cremallera, els Grallers de la Barra, els Cavallets de Lleida, l'Agrupament Escolta i el Casal Lo Clot de l'Infern.


Més informació: http://www.tarrega.cat/noticies.html?id=951

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org