NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



El cap remença Pere Joan Sala ja té gegant
Informa: Oriol Toro
Dimarts, 7 de juny de 2011 a les 17:17


Sant Gregori (el Gironès) - Els dies 12 i 13 de juny a Canet d'Adri tornem a rememorar la història dels pagesos remences que fa més de 500 anys van lluitar per defensar la seva llibertat i el treball d'aquestes terres. Enguany s'estrena el gegant del cap dels remences, en Pere Joan Sala.


El projecte neix el 2007 en un context supramunicipal que aglutina: Canet d’Adri, St. Gregori, St. Martí de Llémena i St. Aniol de Finestres, pobles que conformen la Vall de Llémena. La Mancomunitat de la Vall de Llémena amb el suport dels ajuntaments de la vall i les entitats d'aquest territori us conviden un any més a rememorar la història dels avantpassats remences que van lluitar i morir en aquestes i altres terres catalanes per la llibertat del nostre present.

La idea és la de convertir les guerres remences del s. XV en elements festius per la vall. A la Vall hi ha els personatges que van viure les guerres, hi ha els emplaçaments... Ells volen representar els esdeveniments més singulars de les dues guerres com poden ser: La Crida dels Constantins, la presa del castell de Cartellà, les trobades al castell dels Margarit...
Imatge
Tot plegat ho estructuraran entorn la figura del llegendari cap remença Joan Sala. Fou un pagès de remença, un pagès que va decidir aixecar-se contra el poder dels nobles, fart dels maltractaments i mals usos a què estaven sotmesos els remences de la muntanya. En Pere Joan Sala i els 200 remences que donaren la seva vida a la batalla de Llerona foren uns revolucionaris que van lluitar perquè els pagesos fossin tractats com a persones lliures.

L’objectiu és el de fer conscients, als habitants de la vall, de la seva història i convocar així als hereus remences del segle XXI a una trobada anual que es vaig repetint any rere any.

En aquest sentit l’any passat ja se’n va celebrar una primera Festa Remença a Sant Aniol de Finestres amb un èxit total de participació. Actualment es vol reforçar la iniciativa empresa l’any passat i que enguany recull Canet d’Adri per tal de consolidar-la i perpetuar-la de cara al futur.

Programa 2011

Diumenge 12 al matí a l'Ajuntament de Canet d'Adri: Taula rodona "L'origen de la remença, rendes i la revolta a Canet d'Adri", a càrrec dels historiadors Joan Llinàs i Lluís To. Al finalitzar, petit refrigeri.

Diumenge 12 a la tarda als entorns de l'església de Canet d'Adri: danses tradicionals, presentació del gegant de Pere Joan Sala acompanyat dels timbalers de Sant Gregori, escenes costumistes de l'època, representació teatral sobre la revolta remença amb acompanyament de coral, i berenar remença a càrrec dels restaurants de la Cuina de les Carboneres.

Dilluns 13. Portem la forca remença a Llorà. Caminada que sortirà de Canet d'Adri a les 9 del matí, passant pel Jonguerol i un tram del camí ral de la vall. A l'arribada a Llorà esmorzar pels participants.



Més informació: http://webspobles.ddgi.cat/sites/canet_adri/Pages_LeftMenu/festa_remen%C3%A7a.aspx

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org