NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



El Consell de la Festa Major de Vilafranca fa balanç
Informa: Consell Festa Major Vilafranca del Penedès, Consell de la Festa Major de Vilafranca del Penedès
Dijous, 28 de juliol de 2011 a les 12:26


Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) - El Consell de la Festa Major ha tancat el curs i ha celebrat la darrera reunió d’enguany abans de la Festa Major 2011. Per aquest motiu vol fer balanç de la feina feta explicant els acords que ha pres de cara la propera Festa Major i els temes que ha centrat la seva tasca durant aquest any: la recuperació de l’Àliga Vella, el canvi de plantejament del Ball dels Malcasats i la resolució de la demanda de la Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca de participar a la Festa Major 2011.


Recuperació de l’Àliga Vella

La novetat més destacada és que per la propera Festa Major es recuperarà l’Àliga Vella. Després de l’acord pres l’any passat pel Consell de la Festa Major, en consens amb els membres del ball i els Administradors del 2010, l’Àliga Vella s’està restaurant per poder tornar a sortir de lluïment a les cercaviles i processons de la Festa Major 2011. Coincidint amb la restauració, una comissió de membres del Consell i del Ball de l’Àliga ha estat treballant amb la incorporació d’una nova coreografia que es podrà veure per la Festa Major i ha començat a treballar en la recuperació del paper protocol·lari de l’Àliga tant a la festa com nivell institucional.

En aquests moment l’Àliga Vella es troba al Taller El Drac Petit de Terrassa del constructor Jordi Grau que l’està restaurant. El procés de restauració és d’una gran complexitat perquè es tracta d’una peça de cartró pedra molt antiga, de dimensions considerables i que al llarg dels anys ha rebut intervencions poc rigoroses. Jordi Grau, autor de les dues rèpliques del Drac de Vilafranca, compta amb 30 anys d’experiència en la restauració de peces d’imatgeria festiva, especialment peces de cartró pedra, i pel seu taller han passat una llarga llista de gegants centenaris i altres elements històrics de la cultura popular catalana fets d’aquest material. En una primera fase del procés de restauració, s’ha fet un decapat de la part exterior de la figura en el qual s’han extret 11 Kg. de pintura i altre material afegit al llarg dels anys. Posteriorment s’ha regenerat tot el cartró de la part exterior i s’ha donat una capa de pintura. D’acord amb els aliguers també s’ha arranjat el cavallet perquè la peça es pugui portar més còmodament. Després de la Festa Major, la peça tornarà al taller per continuar el procés de restauració. Concretament en l’arranjament de la part interior de la figura, on la previsió és extreure 10 Kg. més de materials afegits, la renovació de les potes i l’elaboració dels motlles per poder fer-ne una rèplica més endavant.

L’Àliga estrenarà un ball solemne

L’Àliga és dels elements més nobles i solemnes de la imatgeria festiva catalana. Representa al poder de la ciutat en celebracions importants i antigament era un dels pocs balls que tenia el privilegi d’actuar a l’interior dels temples. Amb l’objectiu de recuperar la solemnitat i el paper protocol·lari de l’Àliga, Consell i aliguers estan treballat conjuntament per definir-ne les pautes. El primer pas ha estat incorporar una nova coreografia que s’estrenarà per la Festa Major d’enguany. Es tracta d’un ball solemne en el que l’Àliga ballarà tota sola amb una musica composada especialment per l’ocasió pel músic vilafranquí Miquel Benito i la coreografia de Xavier Leoz.

En una segona fase, aquesta comissió continuarà el treball amb l’elaboració d’un protocol que definirà el paper protocol·lari de l’Àliga, tant a la Festa Major com en representació de l’Ajuntament en celebracions importants que tinguin lloc a la ciutat. Per fer-ho caldrà que les tres parts, ball, Consell i Ajuntament facin les seves propostes i arribin a un consens sobre el protocol de l’Àliga.

Ball dels Malcasats

El Consell de la Festa Major va iniciar a principis d’any un treball d’anàlisi i reflexió sobre el Ball dels Malcasats, tal i com ja s’ha fet i es farà amb altres elements festius de la Festa Major, amb l’objectiu de potenciar-los i d’introduir-hi millores. Aquest treball té com a punt de partida l’origen i la funció d’aquest ball a la festa. Originàriament el Ball dels Malcasats era un ball parlat que feia representacions de teatre de carrer en diferents moments de la festa. Aquestes representacions giraven al voltant de la sàtira i la crítica social a partir de les desavinences de diverses parelles de matrimonis que representaven diferents classes socials. Per tant, una primera conclusió és que la part fonamental del ball és la vessant teatral i la seva funció principal era la de fer crítica i sàtira de la societat de l’època.

El segon punt d’anàlisi passa per valorar com es recupera el Ball dels Malcasats ara farà dotze anys. Si antigament l’essència del ball és el teatre, quan es recupera l’essència del ball passa a ser la participació a les cercaviles i processons i la part teatral queda reduïda a una única representació el dia 31 abans de la processó. Per tal d’incorporar el ball al seguici festiu s’encarrega el disseny de diferents coreografies de manera que la dansa guanya terreny al teatre o en tot cas no té la mateixa proporció en la posada en escena del ball durant la festa.

Recuperar la vessant teatral del ball

El Consell considera que el format que va adoptar el Ball dels Malcasats en aquest procés de recuperació és erroni i no és fidel ni als orígens ni a l’essència del ball. Amb l’objectiu de potenciar el Ball de Malcasats i recuperar la seva essència original, es pren l’acord de replantejar el ball partint de la base que la seva participació a la festa es centraria en les representacions de teatre de carrer, cosa que seria incompatible amb formar part del seguici festiu a cercaviles i processons. La idea del Consell és que mentre es desenvolupin les processons el ball faci diverses representacions teatrals en espais propers a la mateixa. Per treballar el nou plantejament del Ball dels Malcasats la proposta del Consell (seguint la pauta del treball que s’està desenvolupant amb els aliguers) consisteix en crear una comissió de treball formada per membres d’un i altre grup per definir conjuntament la nova ubicació del ball a la festa.

Proposta de consens del Consell

Quan es comunica als membres del Ball dels Malcasats la decisió que ha pres el Consell, aquests mostren un total desacord amb el canvi de plantejament. Després de diverses reunions amb el grup i veient que no hi ha acord possible, el Consell fa un pas per apropar-se a la posició del ball renunciant de forma considerable al seu plantejament inicial amb la voluntat d’arribar a un consens. En aquest sentit, proposa al ball que per la Festa Major 2011 participi a la cercavila del 29, a l’anada i sortida d’Ofici del 30 i del 31, a l’Entrada de Sant Fèlix i a l’actuació de lluïment dels balls del dia 31, mentre que durant les processons faci diverses representacions teatrals. Paral·lelament el Consell de la Festa Major sol·licita als portaveus municipals que valorin la decisió que ha pres sobre el canvi de plantejament del Ball dels Malcasats. Els portaveus municipals ratifiquen l’acord i conjuntament amb el Consell després de revisar els terminis d’aplicació de les decisions que estableix el reglament d’aquest òrgan participatiu, s’acorda que el canvi de plantejament del Ball dels Malcasats serà una recomanació per la propera Festa Major i s’aplicarà de cara l’any vinent partint de la idea inicial del Consell que el ball surti del seguici per fer representacions teatrals en diferents moments de la festa. Per tot el que s’ha explicat anteriorment, en cas que els membres del ball no vulguin seguir la recomanació del Consell i dels portaveus municipals per la Festa Major 2011 que es concreta amb la proposta de consens d’actuar a les cercaviles dels matins i fer representacions a les tardes mentre es desenvolupen les processons, la seva participació a la festa seria com ha estat durant els darrers 12 anys si així ho decideix el grup de balladors.

Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca

La Colla Jove dels Xiquets de Vilafranca va presentar a principis d’any una demanda al Consell de la Festa Major per participar a les cercaviles i processons de la Festa Major 2011 i a les diades castelleres de 29 i 31 en cas que la colla hagués fet castells de 7 pisos abans del 30 de juny. El Consell va estudiar la demanda en una reunió celebrada durant el mes de març i va resoldre que abans d’incorporar un nou element patrimonial a la Festa Major i modificar-ne el Protocol és necessari que la Colla Jove consolidi el seu projecte i realitzi actuacions de forma regular tant a Vilafranca com a d’altres indrets. El Consell considera que la nova colla castellera ha d’esperar com a mínim un any més per actuar per Festa Major i completar d’aquesta manera una temporada castellera sencera. La decisió del Consell de la Festa Major sobre la Colla Jove compta amb l’aprovació dels Administradors de la Festa Major 2011 i també ha estat ratificada per la Junta de Portaveus pel que té el suport de tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Vilafranca que de la mateixa manera que el Consell consideren necessari que la nova colla castellera consolidi el seu projecte abans de participar a la Festa Major.

Més informació: http://www.festamajor.info/2011/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org