NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



6a. Concentració de Xanques al Poble Espanyol
Informa: Jorgina Martínez Vernis, Poble Espanyol (Barcelona)
Dimecres, 28 de setembre de 2005 a les 19:16


Barcelona (el Barcelonès) - El diumenge 2 d'octubre el Poble Espanyol organitza la 6a. Concentració de Xanques, ara per ara la trobada de "cames llargues" més gran als Països Catalans. Es tracta d'una festa oberta a tothom, on les famílies podran gaudir d'una diada molt especial.


02/10/2005

El diumenge 2 d’octubre el Poble Espanyol organitza la 6a. Concentració de Xanques, ara per ara la trobada de “cames llargues” més gran als Països Catalans. Es tracta d’una festa oberta a tothom, on les famílies podran gaudir d’una diada molt especial, i en la que s’espera la participació de més de tres-cents xanquers d’arreu, entre els quals hi ha professionals i també aficionats.

A més del tradicional cercavila participatiu que recorre tot el Poble –amb xaranga inclosa-, qui vulgui aprendre a anar amb xanques ho podrà fer als tallers d’iniciació, de mini-xanques pels més petits i de xanques pels més grans. A part de la destresa necessària per mantenir-se damunt les xanques sense caure, també es farà una sessió prèvia d’escalfament i estiraments, per tal que tothom faci la cercavila pel Poble sense lesionar-se. Els qui ja sàpiguen mantenir l’equilibri, fer camí enfilats dalt de les xanques i vulguin aprendre’n encara més, podran gaudir enguany d’un curset avançat a càrrec dels membres de la companyia Los Cacholos Voladores.

Encara que a moltes festes populars hi ha xanquers, aquesta concentració organitzada pel Poble Espanyol és única. L’origen de les xanques és incert, encara que se sap que ve de molt antic i que les van inventar per motius diversos. Tenir unes cames més llargues resulta útil per moltes coses. Com a mitjà de transport, les utilitzaven els habitants d’aldees construïdes sobre l’aigüa a Malasia, i també al Japó, a pobles amb gruixos de neu importants. Com a eina de treball, hi ha registres que mostren que a Anglaterra es feien servir per collir fruita, i a França per vigilar el bestiar de lluny. Com a entreteniment, s’han fet servir a danses rituals, jocs i esports de competició a l’Àfrica, l’India, l’Extrem Orient, Polinèsia i Amèrica.

Aquests usos es van anar perdent i no va ser fins fa uns 200 anys que les xanques es van recuperar amb una finalitat purament lúdica, al teatre i al circ. A casa nostra, es van començar a popularitzar als anys 70 en espectacles de carrer, tot i que ja s’havien utilitzat a les festes populars de Barcelona al segle XV. Així doncs, les xanques són un element important de la nostra tradició cultural i festiva i per aquest motiu el Poble vol dedicar-li, de nou, una diada.



6ª Concentració de Xanques
Diumenge, 2 d’octubre (10:00 - 18:00)

10:00 - 11:00 Recepció de colles i participants.
11:30 - 12:00 Sessió d’escalfament i estiraments.
11:30 - 14:00 Taller de xanques.
12:00 - 13:30 Cercavila d’habilitat pels carrers i places del Poble.
15:00 - 18:00 Taller de xanques.
16:30 - 18:00 Curs avançat de xanques a càrrec de la cia. Los Cacholos Voladores.

Per a més informació:

Podeu trucar al Poble Espanyol (tel. 93 508 63 30) i preguntar per la Jorgina Martínez Vernis o bé enviar un missatge electrònic a: comunicacio@poble-espanyol.com



Més informació: http://www.poble-espanyol.com

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org