NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Els Castellers de Vilafranca s'exhibeixen a Thane
Informa: manel, Botarga Produccions
Dimarts, 23 d'agost de 2011 a les 13:31


Mumbai (India) - Un ritme trepidant, molta xafogor, abraçades fraternals, expectació, camisetes mullades, encaixades de mans i somriures, molts somriures, van ser els protagonistes de la multitudinària diada castellera d'ahir a Thane, on els castellers de Vilafranca van completar la millor actuació que ha fet mai, fins ara, una colla catalana a l'estranger.


L'Índia va celebrar, ahir, la festa del naixement de Krishna o Janmasthami, que té lloc a l'interior de les cases particulars, als temples religiosos i a l'espai públic, i que també una notable visibilitat als canals de televisió.
Imatge
Mumbai i la seva àrea d'influència van celebrar la festa amb una tradició específicament local: l'enlairament de construccions humanes per trencar els Dahi Handis (literalment "olles de iogurt") que executen colles de joves, els "Govinda Pathaks". Segons xifres d'alguns diaris locals, es calcula que hi ha unes 1.200 colles de govindes, que durant tot el dia es desplacen en camions, cotxes i motos de plaça en plaça buscant els premis en metàl·lic més sucosos. Durant tot un dia els carrers grisos d'aquesta macro-ciutat índia es transformen en un espectacular i extraordinari esclat d'alegria.



Els Castellers de Vilafranca van actuar a Panchpakali, feu del polític local Jitendra Awah, una de les places més conegudes -tot i no ser la més gran- perquè ofereix els premis més elevats a les colles que hi actuen. En un ambient de fervor, d'excitació i de gran festa, centenars de Govinda Pathak van anar passant per la plaça, des de les 10 del matí i fins a mitjanit, fent les seves construccions. L'animació del propi Jitendra i els seus ajudants, la presència de música així com de diversos politics locals importants i una actriu famosa de Bollywood van marcar una jornada en què els castellers acudien com a colla convidada.



Al matí, els Verds van fer el tres de vuit i la torre de vuit amb folre, i a la tarda van fer el tres de nou amb folre (el desè que descarreguen enguany), el quatre de vuit amb agulla, la torre de vuit folrada i dos pilars de cinc simultanis, amb les banderes índia i catalana sostingudes pels enxanetes. Al final els de Vilafranca van tenir l'oportunitat, tot i no haver participat en la secció competitiva, de trencar un dels tres "dahi handi" daurats situats a certa alçada, un honor només reservat a les millors colles que durant el dia han passat per la plaça, com els Jai Jawan.

Imatge
El Janmashtami d'enguany s'ha vist afectat per la lluita contra la corrupció política i la democràcia que està encapçalant Anna Hazare, un activista social a qui molts veuen com el nou Gandhi. Els barrets blancs de suport a Anna, les manifestacions i les crides a les colles de govindes perquè no anéssin a les places castelleres organitzades per polítics corruptes, han marcat la jornada.



La presència dels castellers de Vilafranca -que tornen a casa demà- ha creat una forta expectació a Mumbai i especialment a Thane, on els "spanish castellers" han estat practicament cada dia en portada de tots els diaris. Tant el model de la festa com la tècnica per aixecar els castells són diferents, però tant indis com catalans s'enduen a casa una gran jornada marcarda per l'encontre, l'amistat, la festa i un bon numero de records i grans vivències que, de ben segur, no oblidaran mai.

Més informació: http://www.castellersdevilafranca.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org