NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Seminari "Silencis i absències en els processos de patrimonialització de la cultura marítima"
Informa: Jaume Badias, Càtedra d'Estudis Marítims (Universitat de Girona - Ajuntament de Palamós)
Dimecres, 30 de novembre de 2011 a les 12:59


Palamós (Baix Empordà) - Amb la realització d'aquest Seminari el proper 17 de desembre pretenem contribuir a una reflexió sobre la manera com s'estan portant a terme els processos de patrimonialització de la cultura marítima a l'Estat Espanyol, posant de relleu aquells aspectes de la societat i cultura marítima absents o silenciats.


En els darrers anys s'està produint un cert renaixement de l’interès per tot allò marítim. En el moment que les formes tradicionals de navegació i de treballs en la mar s'han esvaït pràcticament del tot, apareixen per tot el territori costaner associacions, museus i altres entitats públiques i privades preocupades per la conservació i recuperació del patrimoni marítim, responent així a una demanda social per no deixar perdre el llegat i la identitat marítima de tants pobles i comunitats que històricament han degut al mar la seva existència.

Però aquests processos de patrimonialització de molts aspectes de la cultura marítima (també de l'imaginari col•lectiu) s'estan produint gairebé tots ells de forma ràpida, empírica i potser hi ha poca reflexió sobre la manera com això s'està fent. Pot ser que la sensació de "urgència" per salvaguardar determinats béns culturals materials i immaterials comporti una manca de visió panoràmica que permeti detectar aquells aspectes que estan sent descuidats. P

ot ser també, que una certa economia política dels estudis de patrimoni cultural, entesos com a disciplina acadèmica, estigui provocant conscient o inconscientment aquests oblits, sense que es qüestioni quins segments socials gestionen la memòria col•lectiva de l'univers marítim i el perquè d'aquesta hegemonia.

PROGRAMA del SEMINARI 17 DE DESEMBRE DE 2011

 Inauguració - 09:00 Inauguració del seminari a càrrec de Joan Lluís Alegret, director de la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona i Gabriel Alcalde, director del Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural

Sessió 1 - 09:30 a 11:00 Antagonismo y memorias cruzadas en la pesca: el caso gallego. Dionisio Pereira (Mi¬embro del Proxecto de Investigación Interuniversitaria “Nomes e Voces” de la Universida¬de de Santiago de Compostela). Le travail des femmes, ouvrières d’usine dans les conserveries. Kelig-Yann Cotto (Port- Musée de Douarnenez-Bretagne) Des-patrimonialización: paradojas y ambigüedades de las políticas de patrimonio maríti¬mo. David Florido (Universidad de Sevilla)

Pausa cafè - 11:00 a 11:30

Sessió 2 - 11:30 a 14:00 Tipología y valoración del patrimonio marítimo: estudio comparativo Bretaña - Andalucía atlàntica. Loïc Menanteau (CNRS Géolittomer-Nantes). A Cultura Marítima em Portugal: dinâmicas sociais e processos de patrimonialização Alvaro Rodrígues Garrido (Consultor do Museu Marítimo de Ílhavo) El lenguaje gráfico en la patrimonialización marítima: expresiones sociales e identitarias. Juan Antonio Rubio-Ardanaz (Universidad de Extremadura) La patrimonialización efectista de la cultura marítima. Juan Antonio Apraiz (Eusko Ikaskuntza)

Pausa dinar - 14:00 a 16:00

Sessió 3 - 16:00 a 18:00 La construcción social del medio ambiente. El caso de las reservas de la biosfera en el Yucatán, México. Sabrina Doyon (Université Laval). La patrimonialización de los desastres naturales: el temporal de 1911 en Catalunya. Eliseu Carbonell (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) Reinventando el lugar. Los procesos de patrimonialización del espacio litoral a propósito del turismo del viento. M. Angeles Corbacho (Universidad Pablo de Olavide)

Cloenda del seminari -18:00

Més informació: http://www.icrpc.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org