NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Sant Hipòlit viurà una Commemoració dels Fets de La Gleva excepcional
Informa: anònim, Omniu Cultural
Dimarts, 31 de gener de 2012 a les 12:02


Sant Hipòlit de Voltregà (Osona) - El proper dissabte 4 de febrer de 2012 es commemorarà, amb l'intent de record mundial de salves amb armes d’avantcàrrega i amb la sortida del penó de Santa Eulàlia de Barcelona, els Fets de la Gleva de 1714. És organitzada per Òmnium Cultural i hi participaran trabucaires i grups de miquelets d'arreu del país.


Es coneix per Fets de la Gleva de 1714 l'assasinat d'un escamot de 120 soldats austriacistes a l’entorn del Santuari de La Gleva el febrer de 1714 quan intentaven dificultar l’arribada de provisions a les tropes borbòniques que assetjaven Barcelona.

La celebració de la primera commemoració, el passat 6 de febrer del 2011, va estar envoltada de polèmica degut a la prohibició, per part de la delegació del govern espanyol, de realitzar salves d'honor en memòria dels assassinats per les tropes borbòniques.

Imatge

Enguany es durà a terme un rècord mundial de salves amb armes d’avantcàrrega, amb el suport de diferents grups de recreació històrica i de colles de trabucaires. Es tracta d’una commemoració important per a la població de Sant Hipòlit de Voltregà però també per a la comarca d’Osona i per a tot el país.

Programa d’actes 4 de febrer de 2012

10h. Mercat de productes etiquetats en català i entitats. A Sant Hipòlit de Voltregà
10h. a 17h. Exposició del Fossar de les Moreres sobre els herois de 1714. A l’Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà.
15h.30 Concentració de les columnes, els miquelets a la plaça de Catalunya de Sant Hipòlit de Voltregà
16h.30 a 17h. Desfilada de les columnes, els miquelets i els trabucaires fins a l’església de Sant Hipòlit, acompanyada de cercavila.
17h. a 17h.45 Representació del canvi d’estendard i ball dels bastoners a la Plaça de l’església de Sant Hipòlit.
17h.45 a 18h.30 Marxa de torxes fins a la Gleva (punt d’arribada al camp de futbol)
18h.30 a 19h. Rècord mundial oficial de salves amb armes d’avantcàrrega disparant seqüencialment. Avalat per la World Records Academy. Acte presentat per l’actor Quim Masferrer, de Teatre de Guerrilla.
19h.45 Entrada al Santuari de la Gleva, ofrena floral i parlaments
20h.30 Botifarrada popular a la Pèrgola de la Gleva

Grups de recreació històrica i colles de cultura popular confirmats:

A part dels Miquelets de Catalunya, els del Regne de València i els de Girona, gaudirem de la presència de grups de recreació històrica de l'època Napoleònica vinguts des d'Itàlia (Gruppo Storico Montichiari de Brescia), i de Girona. El grup de la Coronela de Barcelona custodiarà l'estendard de Santa Eulàlia (que surt per primera vegada del Fossar de Les Moreres), i també hi haurà els carlins de Castelló d'Empúries. I estem pendents de la presència dels Morados viejos d'Almansa. A més, hi haurà més de 25 colles de trabucaires de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, de la qual formen part els Toca-Sons de Taradell, i alguns trabucaires de Centelles a títol individual. Comptarem amb els geganters de Sant Hipòlit, els d'Olost, els del Carrer de la Riera de Vic, els Grallers de Vic, i els castellers dels Sagals d'Osona, a més del grup d'escocesos The Caulbums Ceilidh band de Glasgow que tocaran temes tradicionals escocesos com a símbol d'agermanament de les nacions catalana i escocesa.

Nou cos dels Miquelets de Catalunya:

Hem arribat a un principi d'acord amb els Miquelets de Catalunya, a través del qual, en reconeixement a la tasca de recuperació de la memòria històrica que realitzem des d'Òmnium Osona, s'ha decidit crear una companyia d'un cos especial dels Miquelets. Es tracta dels magraners, cos d'elit de la Diputació, el qual estarà íntegrament format per persones de la comarca d'Osona. Aquest acord serà anunciat públicament en el transcurs dels actes dels Fets de La Gleva. Per a més informació sobre aquest punt entreu a www.miquelets.cat


Més informació: http://www.omnium.cat/ca/noticia/commemoracio-dels-fets-de-la-gleva-de-1714-4-de-febrer-de-2012-5563

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org