NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Exposició "Capgrossos, pigues i berrugues. Figueres, Olot, Vic i els seus esparriots"
Informa: eduard, Museu dels Sants
Divendres, 3 de febrer de 2012 a les 12:44


Olot (la Garrotxa) - El Museu dels Sants d’Olot va presentar dimecres l’exposició “Capgrossos, pigues i berrugues. Figueres, Olot, Vic i els seus esparriots” una exposició que versa sobre la figura festiva dels esparriots esquivamosques que s'estrena el dia 9 de febrer a Barcelona i que itinerarà durant tot l'any 2012 per diverses ciutats catalanes.


El Museu dels Sants d’Olot ha presentat l’exposició “Capgrossos, pigues i berrugues. Figueres, Olot, Vic i els seus esparriots” amb la presència de Lluís Puig, Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya; Joaquim Felip,  regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres; Joan López, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic,  Josep Berga, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot i Eduard Bech tècnic responsable del Museu dels Sants.

Es tracta d’una exposició itinerant que visitarà les ciutats de Barcelona, Vic, Olot i Figueres durant l’any 2012 i que reuneix per primera vegada en Berruga figuerenc, el Cap de Llúpia – Merma de Vic i el Cap de Lligamosques olotí amb el cap atribuït a l’escultor Ramon Amadeu, propietat de la família Bolós d’Olot, que data de principis del segle XIX.

La mostra, de petit format, ha estat comissariada per Manel Carrera i Escudé (director de festes.org) que analitza la figura festiva de l’esparriot i en fa una categorització, presentat els esquivamosques, un tipus especial d'esparriot. Es coneix amb el nom d’esparriot el personatge de la festa tradicional que obre pas entre els participants al seguici festiu. La seva funció és mantenir l’ordre entre la gent, i marcar l’espai festiu per on han d’actuar els gegants. Es tracta d’una persona disfressada amb una màscara o capgròs que li cobreix la cara i amb un vestit estrafolari, sempre acompanyat d’algun element que utilitza per aconseguir el seu objectiu, ja siguin unes xurriaques, una pell de conill, una bufeta d’animal inflada... Els esquivamosques son uns capgrossos que van davant els gegants obrint pas i mirant que ningú destorbi el seu caminar o ball i apartant -a cops de xurriaca o de fuet- a tots aquells que, amb la seva inoportuna presència puguin fer-los entrebancar.

Imatge

Els representants dels tres consistoris i el director del CPCPTC han coincidit en valorar molt positivament la producció d’aquesta mostra de forma conjunta; com apuntava Josep Berga, “hagués estat difícil o impossible produir l’exposició una sola ciutat, d’aquesta manera s’han repartit les despeses a parts iguals i s’ha pogut tirar endavant el projecte”.

“Capgrossos, pigues i berrugues” s’inaugurarà el dijous dia 9 de febrer a les 19 h al Palau Moja de Barcelona (carrer Portaferrissa, 1) on es podrà veure fins el 13 de març, per després visitar les ciutats de Vic, al Temple Romà, del 29 de juny al 22 de juliol, Olot al Museu dels Sants de l’1 de setembre a l’11 de novembre i finalment Figueres al Museu de l’Empordà del 23 de novembre al 27 de gener.

Video de la presentació de l'exposició a Olot: http://elgarrotxi.cat/ARX-2/376.html


Més informació: http://www.museusants.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org