NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



IX Ballada de Gegants Històrics dins la Basílica de Santa Maria del Mar
Informa: Abel, Assoc. Colla Gegantera del Casc Antic de Barcelona
Dilluns, 22 d'octubre de 2012 a les 15:45


Barcelona (Barcelonès) - La Ballada de Gegants Històrics va néixer l’any 2003 en el marc del primer aniversari de la recuperació dels Gegants Històrics de Santa Maria del Mar. La Colla Gegantera del Casc Antic en veure que va tenir molt d’èxit continua fins a dia d’avui, amb la col·laboració de la Basílica de Santa Maria del Mar, a tirar endavant el projecte de cada any.


Els gegants participants a l’edició d’aquest any són: Gegants de Santa Maria del Mar, Gegants de la Pedrera, Gegants Vells o de Carnestoltes de la Casa Caritat, i la Família dels Gegants del Pi.

Referent als gegants que entren a la Basílica per oferir el seu ball, se’ls mira la seva història, la seva imatge, i han de ser històrics o personatges històrics de rellevància al seu territori per poder ballar dintre de l’església de Santa Maria del Mar, sempre amb el vist i plau de la Colla de Gegants del Casc Antic i la Basílica de Santa Maria del Mar, sense saltar-se els propis protocols.

L’acte comença amb l’exposició de les figures davant de la façana principal de la Basílica, i posteriorment fan una petita passejada pel barri de la Ribera finalitzen l’acte a l’interior de la Basílica de Santa Maria del Mar per oferir el seu ball al públic assistent. El proper dissabte 27 d’octubre, es tornarà a viure aquella tarda màgica en què els gegants entren dins la Basílica de Santa Maria del Mar per a fer-hi les seves danses. En aquest cas es tracta d’una ballada del tot especial amb motiu del desè aniversari de la recreació dels gegants de Santa Maria del Mar. I és que el Rei Salomó i la Reina de Saba reben als gegants que representen les dues coordinadores de les quals formen part i que els han acompanyat durant aquesta primera dècada des del primer dia.

Els primers convidats són els Gegants de la Pedrera (portats per la Coordinadora de Geganters de Barcelona). Neixen l’any 1998 i són abandonats el 2004, però el 2011 es recuperen i, des de llavors, tenen una nova coreografia pel seu espectacular ball. Són quatre peces: els reis Gaudi i Pedrera i els seus inseparables guerrers, en Badalot i en Forjat. Enguany commemoren el centenari de l’edifici amb un seguit d’actes, participant per primera vegada a la Ballada.

Els segons balladors són els Gegants Vells de la Casa de la Caritat o del Carnestoltes barceloní (portats per la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de la Ciutat Vella) que hi participen per segona vegada, tot i que el 2009 ho varen fer acompanyats pels Gegants Nous. En Rodanxó i na Rodanxona daten del 1859 i participaven al Carnestoltes de la ciutat. Des d’enguany han recuperat completament la seva funció i tan sols els podem veure ballar el Dijous Gras, a l’Arribo del Rei Carnestoltes. Aquest dia però, faran una excepció.

I finalment, la Família de Gegants del Pi, amb les dues parelles centenàries, l’Oriol i la Laia i en Mustafà i l’Elisenda.

PROGRAMA
Dissabte 27 d’octubre


8:30h.- Davant de la Basílica de Santa Maria del Mar, plantada dels gegants.
19:15h.- Passejada de gegants pels carrers del barri de la Ribera
20:15h.- Inici de la Ballada de Gegants dins de la Basílica


Més informació: http://www.gegantscascantic.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org