NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La 15a Fira Mediterrània de Manresa explora la nova cultura d’arrel
Informa: premsa, Fira Mediterrània
Dimarts, 30 d'octubre de 2012 a les 9:56


Manresa (el Bages) - La cerca de la nova cultura d’arrel presideix la programació que David Ibáñez, nou director artístic de la Fira Mediterrània, presenta per a la 15a edició. La Fira, que se celebrarà a Manresa entre els propers 8 i 11 de novembre, mostrarà com la creació més contemporània utilitza les arrels tradicionals com a matèria artística establint un diàleg potent i enriquidor.


De manera complementària, Ibáñez posa també l’accent en la protecció i reivindicació dels patrimonis culturals de la Mediterrània. És sobre aquests dos punts equidistants que es basteix el discurs artístic de la Fira d’enguany.
 
Isaki Lacuesta, artista convidat

En aquesta línia, el certamen compta amb el recentment nomenat Premi Nacional de Cultura de Cine, Isaki Lacuesta, com a artista convidat. Lacuesta serà el protagonista de quatre accions artístiques a la Fira Mediterrània, entre les quals destaca l’espectacle de cloenda a la Plaça Major: una proposta que fusiona elements teatrals i projeccions audiovisuals de gran format –videomapping- amb referències i al·lusions a diferents cel·lebracions com la Dansa de la Mort de Verges o la Misteriosa Llum de Manresa. O la videoinstal·lació Traços/Traces, que es podrà veure íntegrament per primer cop a Catalunya i que –amb quatre grans pantalles de videoprojecció- posa en diàleg artistes tant importants com Tàpies, Miguel Poveda, Palau i Fabre o Ferran Adrià, entre molts altres. Juntament amb Isa Campo, Lacuesta presenta la videoinstal·lació interactiva El retaule de les endevinacions en què l’espectador ha d’accionar uns polsadors per descobrir el seu destí, les forces que mouen el seu present o les rèmores del passat. També compartint direcció artística, en aquest cas amb el coreògraf Cesc Gelabert, Lacuesta presenta a Manresa l’espectacle Tranç: una frase coreogràfica que travessa el temps connectant ballarins de diferents generacions. Per últim i al voltant d’aquestes quatre propostes artístiques basades en el traspàs intergeneracional i la projecció cap el futur, el realitzador conversarà amb l’artista, crític i comissari Carles Guerra.
 
Línies de programació

La programació que signa David Ibáñez per a aquesta 15a edició de la Fira posa especial èmfasi en propostes artístiques amb projecció cap al futur, com evidencia la tria de l’artista convidat. Propostes que, signades per creadors contemporanis i utilitzant l’arrel com a matèria bàsica de treball, defineixen la nova cultura de l’arrel del segle XXI. Un clar exemple d’aquesta connexió entre les arrels i el fet més contemporani és l’espectacle inaugural de la Fira: Tuétano, del ballarí de flamenc Andrés Marín, sens dubte un dels més prestigiosos creadors del ball flamenc actual. Tuétano arriba al Teatre Kursaal de Manresa com a estrena a Catalunya i després de dues úniques representacions a Montpeller en danse i la Bienal de Flamenco de Sevilla. Hi trobarem una impactant combinació d’elements d’avantguarda amb flamenc tradicional així com la participació de dos artistes excepcionals: la ballarina Concha Vargas i la cantant La Macanita. D’aquesta manera, pren força també a la Fira el flamenc, declarat recentment Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

En aquest sentit, la intenció de la Fira d’enguany és posar l’accent en la relació entre les músiques d’arrel i la improvisació contemporània. Ho fa també amb un cicle que sota l’etiqueta del World Jazz programa vàries actuacions: el directe hipnòtic del quintet Baranà, la sonoritat d’arrel mediterrània de Mar Serra Grup o la proposta dels francesos Lafaille Cobla, que combina cobla i música electrònica, entre d’altres.
 
Preservació del patrimoni

Entre les voluntats de la direcció artística de la Fira figura la preservació del patrimoni. Sota el nom de NOSTRUM, Ibáñez presenta un cicle específic que acollirà “aquelles propostes musicals més delicades que pel seu valor patrimonial necessiten ser protegides”. Una d’elles serà l’actuació del jove cantant tradicional valencià, Xavier de Bétera. També el repertori medieval del quartet catalanovalencià Evo, la polifonia corsa de Tempvs Fvgit o l’actuació de Yurdal Tokcan, un dels principals i més virtuosos oudistes del món.

Sobre la identitat col·lectiva dels pobles parla l’exitosa proposta teatral balear de Toni Gomila, Acorar, en el marc d’una jornada de matances a Mallorca. I dedicades a dues de les escenes més importants del nostre mercat musical, aquest any el popular Envelat Milcentenari acollirà dues nits temàtiques. Divendres serà el torn de la rumba amb Remendaos, Achilifunk Sound System i Canteca de Macao, mentre que dissabte el protagonista serà el ball folc amb Bruel, 21 Botons, El Pont d’Arcalís i La Carrau.
 
Multidisciplinarietat i nous formats artístics

El creuament entre disciplines pren protagonisme en aquesta edició de la Fira: dansa, música, circ, teatre, i un paper destacat per a les arts visuals donada la trajectòria de l’artista convidat. En aquesta línia destaca molt especialment l’actuació de la Cobla Sant Jordi & Niño Josele amb la participació especial del trompetista sard Paolo Fresu. Es tracta sens dubte d’una de les grans cites artístiques de la Fira: Fresu, considerat com un dels grans del jazz europeu, posarà la seva empremta en aquest projecte liderat pel guitarrista flamenc Niño Josele. A Manresa, i com a estrena absoluta, presentaran nou repertori que es convertirà en l’esperat treball discogràfic conjunt entre el guitarrista i la Cobla. Joan Català, Jordi Molina i Lali Ayguadé treballen també l’empeltament de gèneres –música, dansa i circ- amb l’espectacle Encontre, un espai desconegut a on tres persones interactuen sota la mirada atenta d’una tenora. I des d’Itàlia arriba la Compagnia Nando e Maila amb Sconcerto d’amore, un concert espectacle amb acrobàcies aèries, malabarismes musicals, proeses sonores i molta comicitat. O Mattatoio Sospeso, amb la seva fusió de dansa vertical, humor, teatre i música.
 
Participació

Amb l’objectiu de potenciar el caràcter participatiu de la Fira, factor intrínsec a qualsevol manifestació tradicional i popular, Ibáñez ha treballat també per incloure en la programació propostes artístiques especialment dissenyades per a la participació –entre elles l’espectacle de cloenda- en què es comptarà amb artistes i col·lectius manresans. A Mapping fet a mà, per exemple, un grup de 80 escolars manresans han col·laborat pintant la plantilla d’un edifici i decorant-lo amb elements de la iconografia tradicional catalana, que després es projectaran sobre una façana de la Plaça Major de Manresa. També La Carrau aposta per la participació per celebrar el seu 15è aniversari, convidant als seus concerts als grups locals de cultura popular. Unes formacions també protagonistes de l’Espai A, una nova xarxa d’arts escèniques amateurs que en el cas de la Fira mostrarà una companyia de cada àmbit: Agrupació Musical Senienca –bandes de música-, Esbart Manresà de Dansaires –esbarts-, Cor Sant Esteve –corals- i Grup de teatre Quatre per Quatre –teatre-.
 
Caps de cartell

La cantant israeliana Noa, una de les grans veus que ha donat la Mediterrània, actuarà divendres 9 de novembre a Manresa acompanyada pel Solis String Quartet amb qui estrenarà nou repertori, en primícia mundial. Al Kursaal actuarà també dissabte 10 la formació polonesa Kroke, una autèntica institució de la música Klezmer, que enguany arriba als seus vint anys de trajectòria i que establirà –amb el seu trepidant directe- una connexió cultural amb el concert de Noa. Per últim, el diumenge 10 un dels plats forts serà Brams & Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, que presentaran amb vestit nou algunes de les seves cançons més emblemàtiques.
 
Vela Showcases a la Llotja

Per tal de potenciar el contacte entre propostes artístiques i compradors, enguany  la Fira incorpora un escenari annex a la Llotja de la Fira, que aquest any esdevé edifici i es trasllada al Museu de la Tècnica, a on s’oferiran tres actuacions diàries en horari especial per a programadors. El cor de la Fira, la Llotja Professional, es reestructura així tot incorporant noves fórmules i dinàmiques de treball que es despleguen en sis àrees de treball i quatre més de logístiques. Als clàssics Estands i Àrea per a premsa s’hi suma aquest any l’àrea Conference, que acull el seminari professional, l’àrea Network Meetings per a trobades i presentacions, l’Àrea Speed Dating, espai dinamitzat per a entrevistes ràpides entre agents culturals i la Vela Showcases ja esmentada.


Més informació: http://www.firamediterrania.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org