NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



34a edició dels Tres Tombs de Sant Antoni a Valls
Informa: jordi bertran
Dimarts, 8 de gener de 2013 a les 19:16


Valls (l'Alt Camp) - La capital de l’Alt Camp acollirà el proper diumenge 13 de gener de 2013 la 34a edició dels Tres Tombs de Sant Antoni, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per part del Govern de la Generalitat de Catalunya, i amb un gran valor patrimonial.


Valls acollirà uns 350 participants vinguts d’arreu de Catalunya i Castelló, que recorreran els carrers de Valls durant més de dues hores en els Tres Tombs més matiners en el calendari anual de Catalunya. 

A 2/4 de 12 del migdia es donarà inici a la 34a edició dels Tres Tombs de Valls des de la recuperació de la celebració. Seran encapçalats per la bandera de la Societat de Sant Antoni, seguida del genet, el penó, el carro amb la imatge de Sant Antoni Abat, carruatge de luxe, carro de pagès, carros carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, botelles, palla...   estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls.  També desfilarà la col·lecció única a Catalunya de carros de bocois –amb un, dos, tres i quatre-, els carros de traginers o agència entre els quals destaquen els dos propietat de la Societat de Sant Antoni de Valls. Un d’ells fou construït pel carreter vallenc Bonet i fou propietat en el seu inici de l’agència Boronat i després de l’agència Arturet. Aquest carro participa als Tres Tombs de Valls des de la dècada dels 40 del segle passat, abans que la festa minvés i posteriorment s’hagués de recuperar. L’estrella de la festa des de l’any 1987 i que és l’encarregat de tancar els Tres Tombs Vallencs és el carro gran de traginers, restaurant integrament l’any 2011. Aquesta és una peça molt singular per les seves dimensions.

Els Tres Tombs de Valls ofereixen la millor col·lecció de carros de treball que es pot veure desfilar en aquesta festa en el conjunt de Catalunya, així com un dels itineraris de major bellesa plàstica pel barri antic de la ciutat que obliga als carreters i traginers a desplegar totes les seves habilitats. El punt neuràlgic d’aquest recorregut arriba quan els carros enfilen el carrer Major, més conegut com els tombs de l’ajuntament. En aquest punt la tradició dona pas a l’espectacle únic i irrepetible de veure passar carros i cavalls per aquest indret.  A la plaça de la Font de la Manxa es farà una descripció detallada de totes les cavalleries.  Al pas per davant de l’església de Sant Joan Baptista, l’arxiprest beneeix les cavalleries.

Els Tres Tombs de Sant Antoni d’aquest 2013 es preparen a Valls amb el màxim interès i rigor pels costums, amb tota mena de detalls que ens situen a l’època on les cavalleries i els carros eren el principal mitjà de transport.


PROGRAMA D’ACTES 2013

Dissabte, 12 de gener de 2012
A les 7 de la tarda, sortida des de la Sala Kursaal, Pl. Sant Francesc, Sant Antoni, Major, Pl. del Blat, la Cort, Pl. del Pati, Jaume Huguet, Font de la Manxa, Carretera del Pla, Vallvera, Avenir, Germans Sant Gabriel, Muralla del Castell, Pl. Sant Francesc, Kursaal.
Cercavila de la vigília

Diumenge 13 de gener de 2013
A les 9 del matí, local molls de l’estació.
Esmorzar de germanor per a tots els participants

A les 11 del matí, avd. Francesc Gumà
Concentració de les cavalleries

A 2/4 de 12 del matí
34ena edició dels Tres Tombs de Valls, amb una participació de més de 350 cavalleries vingudes d’arreu de Catalunya i Castelló. Itinerari:

1r Tomb
Francesc Gumà, Molls de l’estació, Crta. Del Pla, Font de la Manxa (recte per davant de l’antic banc de Valls), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou.

2n Tomb
Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, Crta. De Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, Pl. Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou.
Al 2n Tomb pel Carrer Sant Antoni no hi passen els carros grans que seguiran per la muralla.

3r Tomb
Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, Crta. de Montblanc, Font de la Manxa (davant D4), Jaume Huguet, Pl. del Pati, La Cort. Plaça del Blat, Major, Carnisseria, Pl. Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou,

Tornada als locals del Moll de l’Estació per Muralla i la Crta. de Montblanc.
 

Més informació: http://ca.wikipedia.org/wiki/Tres_Tombs_de_Sant_Antoni_Abat_de_Valls

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org