NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Cardona recuperarà la figura de l'Àliga 300 anys després de la seva desaparició
Informa: Premsa, Ajuntament de Cardona
Diumenge, 7 d'abril de 2013 a les 13:16


Cardona (Bages) - L'Àliga de Cardona tornarà a ballar a la vila ducal gràcies al projecte de recuperació que l'Ajuntament està impulsant per restituir aquest element del patrimoni festiu de Cardona. La nova àliga s'estrenarà aquesta propera Festa Major i Cardona recuperarà, així, el símbol més solemne del folklore de la vila, que va desaparèixer el segle XVIII, després de la Guerra de Successió.


Cardona culminarà així un projecte que va començar a gestar-se l'any 1998, quan va descobrir-se, en una de les parets del Casal Graells -que s'estava restaurant per acollir la nova seu de l'Arxiu Històric Municipal-, un gravat d'una àliga que, segons els experts, podria tractar-se de la representació més antiga d'una àliga festiva trobat a Catalunya.

A partir d'aquesta aquesta troballa, i amb la documentació escrita que es conserva a l'Arxiu i que documenta el ball de l'Àliga a Cardona amb anterioritat al segle XVII, l'Ajuntament va iniciar el projecte de recuperació de l'Àliga cardonina que es presentarà el 5 d'abril les 8 del vespre al Saló de Sessions.

Imatge

La presentació del projecte permetrà avançar alguns dels detalls que ja es coneixen de la nova Àliga de Cardona, que ballarà en honor a la Mare de Déu del Patrocini, patrona de la vila, i ho farà acompanyada del ball de bastons. A més d'estar coronada amb la corona ducal, l'Àliga portarà gravat l'escut de la vila que es realitzarà amb un fragment de la fusta del pi del Rèvol de més de 300 anys d'antiguitat. D'aquesta manera, s'usarà un fragment de fusta que s'ha conservat d'aquest pi que ja existia quan l'antiga àliga ballava a Cardona fa més de 300 anys. L'Àliga de Cardona serà apadrinada per l'Àliga de Barcelona, en una acció que s'emmarca dins el conveni de col.laboració signat entre les dues poblacions per commemorar el 300 aniversari de la fi de la Guerra de Successió.

A l'acte de presentació hi assistirà l'alcalde Ferran Estruch; el cap de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona, Francesc Fabregat; el director de l'Arxiu històric municipal de Cardona, Andreu Galera; l'expert en cultura popular Jan Grau, que a més d'elaborar l'esborrany de protocol de l'Àliga, en farà el ball; el mestre geganter Toni Mujal, que construirà la figura i el músic Xavi Ventosa, responsable de la música del ball de l'Àliga.

Un nou símbol de Cardona

L'Ajuntament de Cardona espera que la nova àliga esdevingui un dels elements cabdals del patrimoni historicofestiu de la vila i que el cardonins i cardonines se la facin seva com a símbol del poble. En aquesta línia, està previst crear una comissió encarregada de gestionar el protocol de l'Àliga, obrir una línia de subscripcions populars perquè les persones que ho vulguin puguin contribuir a finançar el projecte i que permeti gravar el seu nom a l'interior de la figura. A més, també s'està elaborant una auca de l'Àliga i properament s'organitzarà una sèrie de visites al Casal Graells amb els escolars de Cardona per explicar-los la història de l'Àliga de Cardona.


Més informació: http://www.cardona.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org