NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Montblanc tornarà a endinsar-se a l’Edat Mitjana durant la 26a Setmana Medieval
Informa: Núria Griso, Gabinet de premsa de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi
Dimarts, 16 d'abril de 2013 a les 10:32


Montblanc (la Conca de Barberà) - Del 19 al 28 d’abril, Montblanc i els seus habitants tornaran a traslladar-se a l’Edat Mitjana per reviure una de les èpoques de màxima esplendor de la vila durant la celebració de la 26a Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. La festa, plenament consolidada i arrelada al territori, oferirà un extens programa amb actes de recreació història per a tot tipus de públic.


El tret de sortida es donarà el proper divendres 19 d’abril amb el pregó a càrrec d’András Gulyás, excònsol d’Hongria a Barcelona i exsecretari del Gabinet del President d’Hongria; les Rondes Trobadoresques i el Sopar Reial. Entre les activitats que ofereix enguany la Setmana Medieval, hi destaca la Representació de la Llegenda de Sant Jordi, la Dracum Nocte 2.0 (la invocació del Drac i les forces del mal), el Mercat Medieval, la Coronació Reial o l’Entrega de Credencials. Com és habitual, també tindran protagonisme diferents representacions teatrals i espectacles de petit format, com el Mercat d’esclaus, l’Armament d’un cavaller o el Judici a un cavaller i una alcavota.



Recuperació del Concurs de Joglars i estrena de les Representacions de la vida medieval

A banda d’aquests actes que se celebren cada any, també hi ha diferents novetats. La principal és la recuperació del Concurs de Joglars, després de 2 anys de no programar-se, que consisteix en diferents espectacles protagonitzats per joglars, joglaresses i trobadors. Aquest concurs permet al públic descobrir alguns dels racons medievals de Montblanc mentre que gaudeixen de les històries èpiques dels joglars. La Truma Medieval, la cursa de cavalls sense sella on els genets han de demostrar la seva destresa, valentia i entrega al Rei, és l’altre acte que enguany també s’ha recuperat.

L’altre gran al·—licient és l’estrena de les Representacions de la vida medieval. Es tracta d’una ruta nocturna pel casc antic de Montblanc on els visitants podran contemplar quadres temàtics de la vida medieval dels diversos estaments socials. En aquesta ocasió, les diferents escenes representades voltaran sobre la salut a l’Edat Mitjana, representacions temàtiques relacionades amb la higiene, la prevenció, la pesta, etc.



Ad populandum: l’inici de la història, commemorarà els 850 anys de la fundació de Montblanc

El febrer de 1163 un jove Alfons I de Catalunya feia donació d’una carta de població a Pere Berenguer de Vilafranca. En ella li encomanava el trasllat de la vila de Vilasalva, fundada pel seu pare Ramon Berenguer IV el 1155, a l’altra riba del riu Francolí canviant-li el nom pel de Montblanc. El fet que el monarca no superés els deu anys d’edat va fer prendre gran rellevància al Consell de Procuradoria, format per personatges notables de l’època i amb la missió d’assessorar a Alfons I i a la seva mare, la reina Peronella d’Aragó. L’acte Ad populandum rememora la sessió en què es va decidir la fundació de Montblanc l’any 1163.

La 26 edició de la Setmana Medieval compta amb el patrocini de Rècop, Coca-Cola, Damm i la DO Conca de Barberà, i amb la col—laboració de Nestlé, Ruzafa, Grupo Vichy Catalan, Grupo Siro, Mallol Restauració, Frit Ravich, Morillo, Aragonès Transports, Reddis Conca, TV3, La Vanguardia, TAC 12, festes.org, delcamp.cat, Nova Conca, Ràdio Montblanc, l’Espluga FM Ràdio i lleida.com.



Sobre la Setmana Medieval de Montblanc


La Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, que se celebra anualment pels volts de la Diada de Sant Jordi a Montblanc, és una de les festes de recreació històrica més importants de Catalunya.

Festa declarada d’Interès Turístic per l’Estat espanyol i per la Generalitat de Catalunya, va néixer l’any 1987 quan va representar-se per primera vegada la Llegenda de Sant Jordi a la plaça Major de Montblanc i va constituir-se formalment l’Associació Medieval, entitat organitzadora de la festa. Un any més tard, l’any 1988, va celebrar-se la primera edició de la Setmana Medieval.

Amb més de 25 anys d’història, compta amb actes tan emblemàtics com el Mercat Medieval, pioner a l’Estat, la Dracum Nocte, la invocació del Drac i les forces del mal, o la Representació de la Llegenda de Sant Jordi, que Joan Amades al seu Costumari Català va situar a Montblanc.


Més informació: http://www.setmanamedieval.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org