NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



IV Fira del Ferro Pirinenc i V trobada de fallaires del Pirineu
Informa: forjador, Boscos de ferro
Divendres, 5 de juliol de 2013 a les 18:09


Vall Ferrera (el Pallars) - Forjadors i forjadores, agents relacionats i moltes altres persones vinculades al món del ferro, s’aproparan a la Vall Ferrera, al peu de la muntanya més alta de Catalunya, i un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica, per conèixer els secrets ancestrals que acompanyen al treball en ferro.


Durant la fira hi haurà demostracions de forja, exposicions d'eines antigues de ferro i forja, tallers de forja d’iniciació per nens, rutes guiades,  mercat d’artesans i productes agroalimentaris, concerts, espectacles i molt més.

A més, hi haurà  “El camí del ferro, del bosc a la farga” una visita teatralitzada de descoberta del procés d’obtenció del ferro: elaboració d’una carbonera de bedoll tal i com es feia fa segles a la vall per obtenir el carbó, element indispensable per convertir el mineral en ferro. Descobrirem com eren els forns dels antics romans (forn de reducció)  que hi havia al Bosc de Virós, on reduïen el mineral per obtenir ferro, i també com es fa ara aquest procés usant un alt forn.

Finalment, veurem el funcionament d’una trompa d’aigua com les que hi havia a les fargues de la Vall Ferrera i que eren les encarregades d'obtenir un flux d'aire continu al forn per reduir el mineral de ferro, per després fer-ne lingots amb el martinet, i baixar-lo amb rais Noguera Pallaresa avall.

Com fa milers d’anys, el reflex del foc a les muntanyes, ens retornarà les màgiques històries dels boscos de ferro. Si voleu formar part d’aquesta especial celebració, esteu tots i totes convidats. Us hi esperem!

A més, enguany la Fira coincideix amb els actes de la V trobada de fallaires del Pirineu, on participaran diversos representants de pobles del Pirineu que baixen falles per Sant Joan i es faran diferents activitats paral·leles a la Fira.

Imatge

Demostracions de forja i creació en viu d’escultures de forja

Enguany es realitzaran 3 escultures conjuntes: la dona fallaire (disseny Anna Aleman) que acompanyarà la falla major que es va construir a l’anterior fira; el martinet (disseny Xavier Martí) per donar a conèixer aquesta peça clau de la farga catalana i una piragua (disseny Alfons Poch) per commemorar el 50é aniversari del Ral·li Noguera Pallaresa.

Maqueta del martinet de la farga
Els treballs estaran coordinats pel mestre forjador Xavier Martí, el qual assignarà a cada forjador un dels treballs.
Caldrà que cada forjador porti la seva enclusa, fornal i eines de treball. L’organització es farà càrrec del carbó i el ferro.

Exposició i venda de peces de forja
Es farà una exposició amb peces o escultures de forja dels forjadors participants a la fira que vulgueu participar.  A poder ser, les escultures de forja han de ser de nova creació o que mostrin la dificultat i important experiència que requereix l’ofici de forjador artesà. Les peces exposades es podran vendre al públic de la Fira. 

Per a l’exposició caldrà que amb anterioritat ompliu un formulari amb la informació de les peces que voleu portar. La participació a l’exposició és gratuïta, i només en cas que vengueu la peça, l’organització es quedarà un percentatge del 10% en concepte de despeses d’organització.

Participació en la fira d’artesans i productes agroalimentaris
Hi ha l’opció de que els forjadors que vulguin muntin una parada de venda dels productes de forja a la fira d’artesans i productes agroalimentaris que es farà en paral·lel a la zona de treballs de forja. Posar una parada de venda és gratuït i només cal que cadascú porti la infraestructura (taula, cadira, tendal si en teniu i allargo).

Allotjament, àpats i altres
L’allotjament i els àpats per als forjadors participants a la fira aniran a càrrec de l’organització. L’allotjament es farà a l’alberg d’Ainet (divendres i dissabte) i els àpats (esmorzar, dinar i sopar) es realitzen a la carpa-menjador instal·lada al costat de la zona de treball de forja.
Els acompanyats dels forjadors tindran els àpats a un cost de 9 euros/àpat i disposaran d’allotjament als diferents establiments de la vall a un preu rebaixat.  
També, els forjadors tindran uns quants tiquets de consumició gratuïta pel bar de la fira.

Finalment , als forjadors participants se’ls donarà una samarreta de la V Fira del Ferro de record.

Difusió dels forjadors participants en el programa de mà de la fira
Aquest any novament s’inclourà el contacte dels forjadors participants (nom taller i forjador i dades de contacte) al programa de mà de la fira per tal de donar-los al públic assistent  i així fer-vos promoció. Per a poder sortir al programa de mà és imprescindible realitzar la inscripció abans de l’1 de juny del 2013.

LA INSCRIPCIÓ PER PARTICIPAR A LA FIRA ÉS GRATUÏTA.
Per inscriure’s cal enviar un correu electrònic (anna@montanyanes.net) o trucar al 973 620 670 (Anna).
Recordeu que per sortir al programa de mà cal formalitzar la inscripció abans de l’1 de juny.

Programa

DIVENDRES 5 de juliol
18 a 20:30 h – Rebuda dels forjadors participants a la fira, amb entrega de les acreditacions i tiquets dels àpats i consumicions, i informació sobre la situació del seu allotjament. Entrega de les peces que es vulguin exposar a l’Exposició de forja. Lloc: sala d’actes, planta baixa de l’ajuntament, al costat del martinet de la Farga.
20:30 h – Rebuda per part de l’organització dels  forjadors participants a la Fira per part dels organitzadors. Lloc: sala d’actes, planta baixa de l’ajuntament.
21 h – Sopar pica-pica de forjadors.
22 h – Concert a càrrec de Jordi Bardella

DISSABTE 6 de juliol
Durant tot el dia es faran els actes de la V trobada de Fallaires del Pirineu
8-9 h – Descàrrega dels fornals i encluses a l’espai de treball, abans o després d'esmorzar
9.30 h – Inici dels treballs de forja
10.30 h – Inauguració oficial de la fira per les autoritats (pausa dels treballs de forja)
14 h – Dinar
15.30 h – Treball de forja
21.30 h – Sopar
22.30 h – Espectacle d’acrobàcies amb teles i foc amb Ntledes
23.30 h – Concert
1 h – Obertura del forn de reducció (mitja part del concert)

DIUMENGE 7 de juliol
9 a 14 h – Treballs de forja
14 h – Clausura dels treballs de forja i entrega de les escultures
15 h – Dinar
16 h – Activitats per als forjadors.  Les activitats proposades són la visita al Bosc de Virós per descobrir in-situ les antigues empremtes de l’activitat d’extracció del ferro o la visita guiada a la serradora i antiga ferreria d’Àreu. També s’està estudiant la possibilitat de fer una baixada amb ràfting pel riu Noguera Pallaresa.
19 h – Concert música tradicional del Pirineu

Més informació: http://boscosdeferro.blogspot.com

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org