NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Una regidora del PP denuncia els Diables de l'Arboç pels versots satírics de la festa major
Informa: manel, Rebombori Digital
Divendres, 7 de març de 2014 a les 9:37


l'Arboç (el Baix Penedès) - La regidora del Partit Popular (PP) de l’Arboç, Laura Aragon, ha posat una denúncia contra el Ball de Diables de l’Arboç pels versots satírics de la Festa Major del passat 2013 en els quals es feia referència a la seva persona.


Laura Aragon Martos és la única regidora del PP a l’Arboç, segona tinent d’alcalde i regidora de Parcs i Jardins i Indústria. Nouvinguda al poble, on ni tant sols hi viu, forma part de l’equip de govern (al costat del PSC).

Aquesta regidora va posar una denúncia contra el Ball de Diables de l'Arboç per “injúries greus”. Els fets denunciats per la regidora es remunten a la Festa Major del passat 2013 quan abans de la seva famosa Carretillada, els Diables van fer els tradicionals versots en què satiritzen diferents aspectes de la vida social i política del poble. La curiositat és que la regidora no va ser present al balcó de la Casa de la Vila durant la lectura dels versots.

Imatge

Laura Aragón està molesta per dos comentaris que li van dedicar els diables: en un primer vers deien, sense anomenar-la, que esperaven no trobar-se-la en un conegut prostíbul de l’Arboç, i en un altre l’anomenaven “paia pepera” i suggerien que se n’anés mar endins per tal que se la mengessin els taurons.

En una compareixença davant els mitjans feta ahir, membres del Ball de Diables es van mostrar perplexos per la decisió de la regidora. La setmana passada els va demanar en acte de conciliació 6.000 euros a canvi d’oblidar-se’n, i els diables van dir que no. Ara la regidora té intenció de continuar amb el procés legal, per la via penal.

Per Ramon Vallverdú, en representació del Ball de Diables, la denúncia demostra “la poca deferència que té cap a les entitats de cultura popular i tradicional de l’Arboç”, especialment cap als Diables, que tradicionalment, arreu del territori, llegeixen per festa major els seus versos satírics, de burla de la població i, especialment, de les autoritats polítiques. Des dels Diables reclamen que els versots satírics són una tradició ancestral a Catalunya, vinculada a una manera de fer el ball de diables i que les paraules que s'hi diuen s'han d'emmarcar en aquest context d'excepcionalitat que és la festa.

Solidaritat d’altres colles del país
 
El Ball de Diables de l'Arboç ha rebut el suport de diferents colles de diables de diferents punts de Catalunya així com d’entitats relacionades amb l’àmbit del foc i la tradició. El resultat que tingui el cas pot marcar un precedent que afecti a les diferents colles que fan els seus versots per les festes locals. Els Diables de l’Arboç seran defensats als jutjats per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.


Més informació: http://www.324.cat/video/4938111

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org