NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



El Museu de la Vida Rural estrena en primícia el documental “Bon cop de falç”
Informa: jordi, Museu de la Vida Rural
Dimecres, 3 de setembre de 2014 a les 1:02


l'Espluga de Francolí (la Conca de Barberà) - El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí estrenarà en primícia el documental Bon cop de falç el proper dia 8 de setembre a dos quarts de vuit del vespre. L’obra aprofundeix en la història de l’himne català des dels seus orígens com a cançó eròtica fins a l’actualitat.


Presentaran el documental el seu director Eloi Aymerich, el seu conductor, Jaume Ayats, i el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte.

Poca gent sap que l'himne nacional català prové d'una cançó eròtica que es va transformar, a arrel de la guerra dels Segadors de 1640, en un crit bèl·lic. A finals del segle XIX, Francesc Alió va ajuntar la lletra de guerra que cantava la mare de Jacint Verdaguer amb la melodia de la cançó eròtica, va conèixer de viva veu gràcies al canonge Jaume Collell. L’autor de la lletra actual va ser Emili Guanyavents, procedent d'ambients anarquistes, espiritistes i maçons. La difusió de l’himne a finals del segle XIX i principis del XX es va produir gràcies al tren mentre els governadors civils feien mans i mànigues per prohibir-ne el cant. Semblen elements d'una ficció, però són dades del tot certes que es poden veure en aquest documental que, resseguint la història de l’himne, ressegueix, indestriablement, la història del país.

Imatge

Bon cop de falç és una producció de la revista L’Avenç, el Grup Enderrock i Clack, amb coproducció de Televisió de Catalunya i La xarxa. El Museu de la Vida Rural i la Fundació Lluís Carulla formen part, també, del llistat de col·laboradors. L’obra ha estat dirigida per Eloi Aymerich, amb l’assessorament a les escenes de ficció d’Esteve Rovira, i n’és guionista Sergi Martí a partir del llibre Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional, de Jaume Ayats. El Museu tindrà l’honor de veure el primer passi de l’obra el dia 8 de setembre a les 19.30.

L’emissió per Televisió de Catalunya serà l’endemà a les onze de la nit.


Més informació: http://www.museuvidarural.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org