NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Una pel·lícula documental produïda a Valls ens apropa a l'ànima dels castells
Informa: jordi
Dilluns, 29 de setembre de 2014 a les 14:52


Valls (l'Alt Camp) - La pel·lícula, dirigida pel fotògraf vallenc Carles Cubos, porta per títol “Nosaltres, els Xiquets de Valls” i parla, per boca de diferents protagonistes, sobre el fet casteller. S’estrenarà en el marc del 4t Fòrum Casteller 2014 i compta amb el suport de les dues colles de la ciutat de Valls.


Aquesta tardor, dijous 23 d’octubre, es presentarà a Valls, ciutat bressol del món casteller, la pel·lícula documental “Nosaltres, els Xiquets de Valls”, un film que pretén apropar a l’espectador l’univers més íntim del món casteller. El documental s’estrenarà als cinemes JCA de Valls en el marc del Fòrum Casteller 2014 coincidint amb la diada de Santa Úrsula, data destacada per a les colles castelleres vallenques i que marca el tradicional final de temporada de castells a Valls.

Imatge

El documental està fet a partir d’entrevistes, imatges d’arxiu i imatges pròpies enregistrades a la plaça del Blat de Valls durant les principals diades castelleres de la ciutat. Una quarantena de castellers de les dues colles vallenques protagonitzen el film que explica el què són i què representen els castells en les seves vides. Durant aproximadament una hora de pel·lícula, l’espectador s’endinsarà en el món casteller de Valls i coneixerà el fort sentiment, la vella tradició i l’eterna rivalitat que es viu a la ciutat de Valls, ciutat bressol del món casteller.

Un documental cuinat  a casa

Aquest documental està fet per un grup de professionals vinculats al món del vídeo, la imatge i la comunicació, establerts a Valls. L’equip està format per en Guillem Voltas, l’Adrià Batet (Zenta), l’Elisenda Trilla, el Sergi Albertí i en German Rull de l’estudi PXL, el Ramon Ribas, la Montse Casellas, la Laia Benaiges (Espai la Magrana), la Laia Aubareda, el Marc Bové, el Sergi Benaiges i el Tais Bastida. L’obra està escrita i dirigida pel fotògraf vallenc Carles Cubos. Compta amb el patrocini de les empreses Lear Corporation i Kellogg’s, així com amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls.

Un documental cuinat a foc lent

La primera fase de treball del documental va començar el desembre del 2012 i es va centrar en la redacció del pre-guió de la pel·lícula. Durant el mes de gener del 2013 ja es van començar a fer les primeres tasques de producció i a partir del mes de març ja es van enregistrar les primeres entrevistes. Les feines de rodatge han finalitzat aquest passat mes de juliol. Ara, el documental es troba en fase de muntatge i de post-producció final.

“Nosaltres, els Xiquets de Valls”

El títol de la pel·lícula està inspirat en l’obra “Nosaltres, els Valencians”, de Joan Fuster. Aquesta és una obra de referència per conèixer la història, la cultura i els problemes d’identitat que han marcat el caràcter dels valencians. Recordem que són moltes les teories que apunten a l’evolució del Ball de Valencians com a origen dels castells.

En certa manera, el documental també s’inspira en l’obra de Fuster i en la seva recerca per definir d’on venim, qui som, i cap a on anem. El nostre treball descriu, des d’un punt de vista proper i sincer, el fet casteller tal i com l’entenem a Valls, ciutat bressol dels castells.
El documental presenta diferents escenaris on es van succeint converses entre els protagonistes. Veurem espais familiars, espais públics, llocs de treball, locals d’assaig o llocs emblemàtics de Valls. La Plaça del Blat és triada com l’escenari casteller únic on les colles vallenques fan de la ciutat Valls un lloc inimitable per a conèixer què és el sentiment, la tradició i la rivalitat, en la seva màxima expressió.

L’any 1936, el filòsof català Francesc Pujols, (Barcelona 1882 –1962), deia: “(...) El dia que Catalunya es decideixi a portar la seva ciència pel món, no hi pot portar una representació més plàstica de l’escala de la vida que la dels Xiquets de Valls. Valdran ells més que tots els llibres(...) Nosaltres, el Xiquets de Valls és un documental que vol mostrar als espectadors què hi ha darrere d’aquesta representació plàstica que anomenava Pujols. Volem explicar a la resta de món casteller la visió, les maneres i l’essència que es viu a Valls al voltant dels castells. Creiem que entendre com es viuen els castells a Valls, pot contribuir a fer créixer els valors identitaris d’aquesta expressió folklòrica.

Calendari de projeccions:

El documental s’estrena dijous 23 d’octubre a les 19.30 h als JCA Cinemes de Valls. S’hi accedeix per invitació, que es pot recollir als mateixos cinemes a partir del dimecres 15 d’octubre.

Des del divendres 24 i fins al dijous 30 de setembre JCA Cinemes projectarà la pel·lícula en horari a determinar. Les entrades es podran adquirir al mateix cinema.


Més informació: mailto: somproduccionsaudiovisulas@gmail.com

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org