NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Les torres i acrobàcies del Marroc, grans estrelles de Santa Úrsula 2014
Informa: jordi, Premsa Ajuntament de Valls
Dilluns, 20 d'octubre de 2014 a les 14:24


Valls (l'Alt Camp) - Dimarts vinent, 21 d’octubre, comença la Fira de Santa Úrsula de Valls, que es perllongarà fins al 26 d’octubre. Les presentacions del quadern d’il·lustració festiva, la joguina del Lladrefaves i les pel·lícules castelleres als locals de les colles obren la cita. Les torres i acrobàcies del Marroc, proclamades Patrimoni Immaterial per la Unesco, seran al Centre Cultural dissabte 25 d’octubre.


Dimarts 21 i dimecres 22 comptaran amb la nova Biblioteca Carles Cardó que s’estrena com a escenari de presentacions en ple cor del barri antic. La nova joguina del gegantó vallenc Lladrefaves, preparada per Casa Bonifàs, i un quadern d’il·lustració per a infants, del dissenyador Armand, seran protagonistes amb actes especialment pensats per als nens. Alhora els dos locals de les colles dels Xiquets de Valls també acullen actes per a tota la ciutadania amb les projeccions de dues pel·lícules estrenades aquest 2014. ‘Melting Pot’ amb el món dels govíndes i les torres humanes a l’Índia, i ‘El somni de Pau Casals’ sobre les 25 edicions del Concurs de castells amb la co-direcció de la vallenca Raquel Sans, han estat els títols seleccionats.

La Coordinadora de Colles Castelleres estrena conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Valls. L’obertura del simposi amb un showcooking casteller, els debats sobre la canalla, la relació amb el sobiranisme i l’anàlisi sobre una bombolla castellera, són els temes de la jornada del simposi al Teatre Principal, en què Muriel Casals serà entre una trentena de ponents.  Les torres i acrobàcies del Marroc amb el Groupe Acrobatique de Tànger, també proclamades Patrimoni Immaterial per la Unesco, al Centre Cultural dissabte 25 al vespre, internacionalitzen un esdeveniment que enguany es desplega per primer cop a les vuit escoles de la ciutat i també a la nova Biblioteca Carles Cardó al barri antic. L’estrena de la pel·lícula ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’ és un altre plat fort. 140 activitats i una vintena d’estands al Pati converteixen Valls en l’epicentre casteller.

Amb una vintena d’aparadors tematitzats i oferta de visites guiades amb temàtica castellera, la Fira de Santa Úrsula s’estén enguany de dimarts a diumenge amb 140 activitats al voltant de la mare de totes les diades, en una edició en què la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya estrena conveni de col·laboració amb l’Ajuntament vallenc per sumar més suport a les iniciatives que des de la ciutat promocionen els valors del fet casteller i promoure la nova marca ‘Castells’.

El Fòrum Casteller es desplega per primer cop a les vuit escoles vallenques amb una activitat plàstica en què els nens construiran figures basades en el món casteller. Ho faran amb l’argila multicolor JumpingClay i podran endur-se a casa els imans castellers que hauran elaborat. Les activitats tindran lloc dimecres 22 i dijous 23 d’octubre. Dijous serà la jornada d’estrena de la pel·lícula documental ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’, del director vallenc Carles Cubos.  Els cinemes JCA acolliran la presentació d’aquest documental en què una quarantena de castellers de les dues colles vallenques mostren la manera de viure i entendre els castells a la ciutat de Valls.  Les projeccions es perllongaran fins al dia 30 dins la cartellera estable de JCA cinemes.

FiraCastells s’obre divendres

La tarda del divendres 24 obriran la vintena d’estands i les activitats de participació adreçades especialment a l’àmbit familiar i al món casteller, ubicades novament al Pati. Enguany s’ha prioritzat l’estrena de productes i activitats, amb la qual cosa es renoven la meitat dels expositors. Per primer cop es comptarà amb una il·luminació escènica suplementària per a les hores del capvespre. Els nens tindran quatre activitats diferenciades per enfilar-se, tres més de l’àmbit de la plàstica –argila multicolor, dibuix, fang-, les del Camp d’Aprenentatge de Tarragona, i jocs diversos a l’espai Plaça Castellera.  Entre les iniciatives que es presentaran i estrenaran durant el cap de setmana, sobresurten el mural casteller que els nens hauran elaborat a les escoles, la nova camisa castellera de l’empresa Elements, la nova APP Aixeca Castells de la Coordinadora de Colles, i els nous premis Baròmetre casteller. Entre les actuacions familiars destacades, la presentadora del programa Quarts de nou de Televisió de Catalunya, Elisabet Carnicé, ens descobrirà un altre dels seus vessants, el de narradora de contes, gràcies a la iniciativa de la Llibreria Roca. Entre els reclams juvenils, el grup Strombers, amb una destacada cançó castellera, signarà cds.

Divendres, l'edifici de la Biblioteca Popular, al passeig dels Caputxins, acull la presentació de les actes del tercer Simposi casteller celebrat la passada Santa Úrsula, editades per Cossetània Edicions, en l’única col·lecció de llibres castellers activa al país. ‘La dona i l’economia al món casteller’ acull les ponències, comunicacions i debats amb participants de Catalunya i d’altres territoris sobre la decisiva influència que ha tingut la dona en el desenvolupament de l’actual escena castellera, i sobre el finançament present i futur de les colles, sense oblidar temes com el vessant patrimonial o la visió dels artistes sobre aquesta expressió cultural.

Canalla, sobiranisme i bombolla

Dissabte 25 el Teatre Principal acull el quart simposi casteller en jornada de matí i tarda i amb accés lliure. El Simposi s’obre amb una activitat ben diferent, el showcooking a càrrec de Xavier Ferraté i Alba Roig, del Restaurant La Bresca de Cambrils. Nominat a cuiner català el  2010 pel Fòrum Gastronòmic, Ferraté conduirà l’elaboració de tres plats en format showcooking,  salpebrat fotogràficament per Albert Villena.  Gastronomia i imatge reinterpreten l’univers casteller.

Les temàtiques de la canalla, al matí, i el paper sobiranista i social de les colles castelleres, a la tarda, seran els eixos dels debats, que es clouran amb una anàlisi sobre l’existència d’una potencial bombolla castellera.  Hi prenen part com a ponents representants de diferents colles, entitats festives, iniciatives pedagògiques, empreses de jocs didàctics, periodistes, i personalitats destacades de l’escena actual com la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, la política Montserrat Nebrera, o els opinadors Dánel Arzamendi i Vicent Sanchis.



El patrimoni dels acròbates de Tànger


Si per la Festa Major de Sant Joan Valls convidava la Muixeranga d’Algemesí, proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, Santa Úrsula acull les altres torres també reconegudes per la Unesco. Es tracta de les torres i acrobàcies del Groupe Acrobatique de Tànger, el millor testimoni de l'antiga escola acrobàtica egípcia de què deriva l'actual magribina, vigent  a la plaça Jamaa el Fna a la ciutat de Marràqueix, Marroc. El 2001 la UNESCO proclamà l'espai cultural d'aquesta plaça Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Procedents de Tiznit i residents a Tànger la família Hammich fou descoberta pel director francès Aurélien Bory, mentre assajaven a la platja, i l'acrobàcia magribina s’integrà al nou circ internacional. L’espectacle que presenten a Valls, ‘Taoub’, ha fet 340 actuacions a 20 països. D’aquesta manera Valls haurà completat en un any el triangle casteller de la Unesco integrat per la Muixeranga d’Algemesí, les torres i acrobàcies marroquines i els castellers catalans.

Diumenge 26 la diada castellera amb les colles Joves Xiquets de Valls i Vella dels Xiquets de Valls serà el cim de la Fira. Abans els geganters vallencs hauran recuperat l’anada a ofici matinal i l’església arxiprestal de Sant Joan haurà inaugurat la restauració de la capella de Santa Úrsula. Altres actes com la trobada de bestiari escolar, el correfoc i la cursa popular seran moments destacats  i molt participatius de la Fira de Santa Úrsula.


Més informació: http://www.valls.cat/descarregues/1006programasantaursula.pdf

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org