NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Berga acollirà la primera sessió general del Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva
Informa: Gerard Picó Viñas, País Gegant: Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva
Dijous, 20 de novembre de 2014 a les 22:12


Berga (Berguedà) - El proper cap de setmana del 29 i 30 de novembre, Berga acollirà la primera sessió general de País Gegant, el Congrés Nacional de Gegants i Imatgeria Festiva, en dues jornades organitzades de manera conjunta per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, el Patronat Municipal de la Patum i l’Ajuntament de Berga.


La capital del Berguedà, seu dels únics gegants catalans declarats patrimoni immaterial de la humanitat (juntament amb la resta de comparses que conformen la festa de la Patum), agafa d’aquesta manera el relleu de les ciutats d’Olot i Solsona, que van acollir les dues primeres sessions, dedicades a constructors i a cases de la festa, respectivament.

En aquesta ocasió, i sota el títol de "Tradició, comunicació i tecnologia", durant tot el cap de setmana es presentaran al Pavelló de Suècia de Berga un seguit de ponències dedicades a àmbits i aspectes generals que afecten el món dels gegants en l’actualitat: el paper dels elements tradicionals en el món actual, la relació i la influència de les festes amb imatgeria amb els mitjans, les necessitats i les mancances del patrimoni i dels seus portadors en el context social actual… la ciutat de la Patum, per tant, esdevé el marc ideal per debatre sobre el futur del món dels gegants i la imatgeria i sobre el lloc que han d’ocupar.

Imatge
Aquesta tercera sessió del Congrés començarà dissabte al matí, amb la inauguració a càrrec de Lluís Puig, Director General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Juli Gendrau, alcalde de Berga, i Amador Codina, president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. O

brirà la jornada una ponència a càrrec d’Albert Rumbo sobre els elements festius i la relació de les tradicions patrimonials amb l’oci modern. A continuació, Marc Navarro presentarà la seva ponència sobre elements promocionals, col·leccionisme i divulgació en el món de la imatgeria festiva. Més entrat el matí, Lluís Ardèvol i Gerard Picó parlaran sobre les claus i les dificultats en el camp de la recerca, i Manel Carrera donarà el seu punt de vista sobre la relació de la xarxa amb la imatgeria festiva.

La sessió continuarà a la tarda, amb una ponència de Daniel Vilarrúbias sobre el paper de la imatgeria com a elements de festa, lleure o espectacle, i una altra de Joan Ignasi Gómez sobre la presència de la cultura popular als mass media. Tot seguit, Josefina Roma parlarà sobre el paper identitari i simbòlic dels gegants i les figures festives a les festes, i Manel Carrera, Joan Ignasi Txatxi Gómez, Marc Navarro i Daniel Vilarrúbias debatran en una taula rodona sobre l’enfrontament del concepte de patrimoni amb el de lleure i oci. Aquesta primera jornada acabarà amb una visita guiada a la Casa de la Patum a càrrec d’Albert Rumbo, gerent del Patronat Municipal de la Patum de Berga.

La sessió del diumenge començarà amb diversos testimonis de festes i trobades amb imatgeria: la Festa de la Pedra del Diable de Parets del Vallès (a càrrec de Robert Carles Quirantes), la Mostra de Grups Folklòrics de Sant Climent de Llobregat (a càrrec d'Àlex Garcia-Miguel) i la festa del Badagegants de Badalona (a càrrec de Xavi Leoz). Tot seguit, Anna Mata parlarà sobre turisme i patrimoni festiu, i Meritxell Royuela presentarà la seva ponència sobre lesions anatòmiques en el món geganter. Per acabar, Gemma Rodríguez explicarà la restauració de les figures de la Patum, i Àlex Garcia-Miguel, Anna Mata, Robert Carles Quirantes i Gemma Rodríguez duran a terme una taula rodona per parlar de l’equilibri de la imatgeria festiva entre la rigidesa del patrimoni i la mutabilitat de la modernitat.

L’assistència a les sessions i les ponències és gratuïta, lliure i oberta a qualsevol persona que hi estigui interessada. De totes maneres, cal registrar-se al lloc web del Congrés País Gegant, a www.paisgegant.cat, per poder-hi participar. Aquesta és la darrera sessió de País Gegant programada per a aquest 2014, amb la previsió de continuar amb noves sessions temàtiques que es duran a terme arreu del territori durant tot l’any 2015.

Més informació: http://www.paisgegant.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org