NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 12 de setembre de 2024 | Guiu    cerca       subscriu-te   
Notícies: País Valencià



Es presenta el tercer volum de L’indult del foc
Informa: Anònim, Associació Estudis Fallers
Dimarts, 29 de novembre de 2005 a les 21:54


València () - El dimecres 30 de novembre, a les 20.00 hores, al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València, es presenta el tercer volum de l’obra L’indult del foc. Catàleg raonat de la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller, editat per l’Ajuntament de València.


El tercer volum de L’indult del foc, que ara es presenta, partix del 1982 i s’estén fins al 2004, i inclou l’anàlisi d’un total de 46 ninots. Com en els volums anteriors, el gros de la informació es condensa en les fitxes corresponents als ninots indultats grans i infantils de cada any, seguint l’estructura utilitzada fins ara i aprofitant, en la mesura que ha sigut possible, la major disponibilitat de fons gràfiques. D’altra banda, a més de l’article amb el qual es conclou el repàs històric del Museu Faller, en este tercer volum s’introduïxen tres articles més: un primer, de caràcter sociològic, que analitza quantitativament i qualitativament la col·lecció de ninots indultats com a testimonis de la seua època; un segon, on, des d’una perspectiva social de la història de l’art faller, es fa una aproximació a la col·lecció des de pressupòsits artístics i tècnics, i un tercer, que completa els textos amb l’estudi del Museu Faller com a institució, atenent el seu emplaçament físic actual i els seus plantejaments museogràfics. El catàleg conté també diversos annexos amb la relació de ninots indultats del 1934 al 2004, els premis als millors ninots de l’Exposició del Ninot al llarg de la història, els indults de les falleres majors de València i el president de la Junta Central Fallera, i els ninots guanyadors dels premis Raga i Tio Maravillas. Finalment, s’oferixen les referències bibliogràfiques, i els pertinents índexs onomàstic i de comissions i emplaçaments de falla.

Amb la presentació del tercer volum de L’indult del foc, es tanca un projecte iniciat a començaments de l’any 2001, que ha tingut com a objectiu fer una anàlisi interpretativa dels diversos ninots indultats, grans i infantils, caracteritzant-los en el seu context sociohistòric i valorant-los com a testimonis de l’expressió artística fallera, és a dir, com a síntesi de les característiques més rellevants de l’època en la qual foren produïts. D’esta manera, el catàleg ha explicat els ninots en els seus aspectes tècnics i artístics, i també ha analitzat els aspectes sociològics que han portat un ninot, i no un altre, a l’exposició i d’allí, al Museu Faller. Però, a més, este treball s’ha basat en el convenciment que el Museu Faller posseïx també un valor etnològic i antropològic, que no només està entre els seus murs, sinó en tot el conjunt de processos que culminen amb la incorporació d’un ninot determinat a la col·lecció singular que acull. Així, parlant en termes de definició patrimonial, els ninots, tractats individualment, serien camp del patrimoni moble; el conjunt de ninots, del patrimoni etnològic, i el procés d’elecció del ninot (exposició, votació i elecció) hauria de ser reconegut com a part del patrimoni immaterial, perquè este procés, i no altre, al llarg de més de setanta anys, dóna sentit a la col·lecció.

L’any 2002 es va publicar el primer volum del catàleg del Museu Faller, amb un àmbit cronològic que anava des del 1934, data de la institució oficial de l’indult del foc i de creació de l’Exposició del Ninot, fins al 1962, últim any en el qual només s’indultaren ninots grans. Analitzava un total de 27 ninots. El 2003 se’n va publicar el segon volum, partint de l’any 1963, per ser el primer any en el qual s’indultaren ninots infantils, fins a l’any 1981, data fronterera en les falles per raons estètiques, polítiques i estrictament falleres. Analitzava un conjunt de 39 ninots. En conjunt, han sigut més de quatre anys de treball intens però satisfactori, animat pel desig d’oferir a la societat valenciana un obra que l’ajudara a prendre una major consciència del valor patrimonial que tenen, ja no sols el conjunt de ninots indultats analitzat, sinó el conjunt de la festa fallera, considerada esta com un ric fenomen tan característic —i tan caracteritzador alhora— de la nostra cultura i, per tant, de la nostra identitat com a poble.

S’ha de recordar que l’elaboració de L’indult del foc ha sigut possible gràcies a un conveni de col·laboració subscrit entre l’Ajuntament de València i el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, que ha permès dur a terme este treball amb una cobertura institucional i acadèmica.


Per a més informació, podeu telefonar a:

Gil-Manuel Hernández    96 382 84 57
                96 326 33 98
                649 62 89 04

Josep Lluís Marín    96 318 36 06 (matins)
                96 374 36 33 (vesprades)
                657 59 36 38


Més informació: http://www.estudisfallers.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org