NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Patum de Berga havia tingut un Ball de Bastons
Informa: Ramon Felipó
Divendres, 2 de juny de 2006 a les 11:31


Berga (el Berguedà) - Dos documents de mitjans segle XIX detallen que en aquesta època la festa de la Patum de Berga incorporava, en la seva comparseria, un Ball de Bastons, avui perdut.


1877

El Bergadan de 27 de maig de 1877, dedicat íntegrament a la concessió del títol de ciutat a Berga, es reprodueix el programa "De las fiestas Cívico - Religiosas que se celebraran para solemnizar la concesión del Título de Ciudad …. Durante la próxima Octava del Corpus Chisti, ampliando las fiestas de costumbre en la forma que se detalla…" del 1 de maig diumenge a les 6 de la tarda "Ensayo en la plaza del Vall del baile de los Turcs y Cavallets y proba dels fuets per los diables amb maces." Els quatre fuets d'ara en aquells anys també assajaven els Trucs i Cavallets. El dimecres 30 de maig a les 12 del matí "Repique general de campanas, Passada del Tabal, Enanos, Gigantes y Mulassa. A les 8 del vespre Visita y saludo que hacen los Patumaires y alimañas, a las plazas públicas, templos, y casas de los S.S. (senyors) Concejales y demás autoridades, acompañados de la banda municipal y del Ayuntamiento, tocando, maniobrando y haciendo petar los fuets de costumbre, en cada uno de dichos saludos finalizando la función a las 11 con el célebre ball dels diables. A les 12 de la nit sale otra vez el Tabal que al toque de Pa-tum, recorre las calles. Le sigue inmediatamente un representante del Ayuntamiento acompañado de la Banda municipal, y llamando con un mazo a las puertas, da el Bon Jorn o buenas fiestas a los vecinos a nombre del Municipio."

El dijous 31 de maig a les 4 del matí "Diana en todas las plazas y Passada general, por la banda municipal." A les 6 del matí fins a les 10 del matí, "recorren las calles por comitivas y haciendo su clásica mímica para recoger donativos, las partes de Turcs i Cavallets, Diables, Sant Miquel, y la Mulaguita, Àliga, Gigantes, Enanos y Ball de bastons." A les 10 del matí "reunión de todos los patumaires y alimañas en la Plaza de la Constitución (la plaça de sant Pere) para ejecutar ante el Ayuntamiento las maniobras de respeto y acompañarles con la banda municipal hasta las puertas de la iglesia." A 2/4 d'una "Regreso del Ayuntamiento a la Casa Consistorial con acompañamiento de música, patumaires y ejecución de las maniobras de respeto. a les 4 de la tarda se ….reúnen en la plaza todos los patumaires, ejecutan las maniobras de respeto a la Corporación municipal y la acompañan con la música hasta la iglesia." A les 5 de la tarda "Procesión general … abriendo la marcha Tabal, Mulassa, Àliga, Gigantes, Nanos, Ball de Bastons, Diables, Sant Miquel y el Àngel." A las 7 del vespre "se dará principio a la memorable Patum, observándose el orden siguiente: Ball de Nanos; maniobras de Turcs y Cavallets (remendo de un combate entre moros y cristianos); Diables amb Maça; Mulassa; Gegants; Ball de l'Àliga; y Ball de Bastons. Otra vez Nanos; Turcs y Cavallets;; Diables Plens; Mulaguita Plena; Gegants; Ball de l'Àliga; y Ball de Bastons; cuya segunda parte se repetirá otra vez, dando fin a la función con el disparo de un escogido y variado ramillete de fuegos artificiales del pirotécnico Pascual." Els dissabte i diumenge els actes de Patum són bàsicament com els de dimecres i dijous.

D'aquesta tan ben explicada Patum, es veu que l'ordre de les comparses en la seva actuació a la plaça es diferent de l'actual. Hi ha el Ball de Bastons que després va tornar a desaparèixer. En els primer dels salts de dijous al vespre salten els diables fent de Masses i en els segon són els diables fent de Plens. Els Turcs i Cavallets que anaven sense música encara, assagen amb el Tabal en els dia que ara anomenem dels Quatre Fuets, els Turcs i Cavallets i el que, encara ara és fa cada dijous i diumenge de Corpus, el passadís d'honor que la comparseria ret a les autoritats municipals a l'anada i tornada de l'ofici ja es feia 125 anys enrera.

Noguera transcriu de El Bergadan 40 de 20 de maig de 1877 "para evitar que la Patum degenere en abuso y pierda si originalidad, parece que se ha resuelto por el Ayuntamiento no prestar a ningún barrio ni a nadie los vestidos ni efectos de la misma, con lo cual ganará por un lado que no se echen a perder dichos efectos y por otro que los barrios invitarán nuevas y varias diversiones, para hacerse la competencia." També explica que a la mateixa revista el número 56 de 9 de setembre es va suggerir que a l'Exposició Universal de París es difongués la música de l'Àliga, Noguera diu que era una bona mostra de la voluntat de promocionar la Patum. Segons Noguera El Bergadan número 97 de 30 de juny de 1878 deia "en las funciones patumerscas de este año se notó de menos el ball de bastons, el de la faxa y los fuegos artificiales … en los gigantes, tanto en el ballet de ley de Déu (el ballet de Déu, la música que ara toca pel ballet que per la festa dels Elois es fa a la plaça de sant Joan) como en las americanas hubo siempre un verdadero esmero."


1902

En el Programa editat en forma de cartell explica que el dia de Corpus per la tarda les societats corals del Centre Catòlic i la Unió Berguedana executaran les millors peces del seu repertori a diferents indrets de la ciutat. El programa de la Patum és

1. Ball de Turcs i Cavallets
2. Ball de Diables
3. Ball de la Mullassa o Mulafera
4. Ball de l’Àliga
5. Ball de Gegants
6. Ball de Nanos
7. i últim Ball de bastons

Com és pot veure a Berga en aquest cartell que es reprodueix en aquest llibre, tal com explica Noguera en aquest any el Ball de Bastons per Patum era un element més de la festa. Els diables encara no s’havien dividits en Maces i Plens i a la Guita li deien mulassa o mulafera.

Extret de llibre:

La Patum, El Corpus Christi de Berga.
Tarragona
El Medol 2005
De Ramon Felipó


Més informació: http://www.festes.org/media.php?id_media=443

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org