NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



XXV Aniversari de la Recuperació de la Diada dels Gegants de Vilafranca del Penedès de la Vigília de Corpus
Informa: Anònim, Geganters de Vilafranca del Penedès
Divendres, 9 de juny de 2006 a les 20:25


Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) - Enguany es celebren 25 anys de la recuperació de la Diada dels Gegants de la Vigília de Corpus a Vilafranca del Penedès, i per a l'ocasió els Geganters de Vilafranca han preparat un seguit d'actes entre els quals es poden trobar: tallers infantils per la mainada, cercaviles, ball de gralles, taula rodona ,exposicions,... tot per tal de commemorar aquesta especial efemèride


XXV Aniversari de la Recuperació de la Diada dels Gegants de Vilafranca del Penedès de la Vigília de Corpus

Com cada vigília de Corpus des de fa vint-i-cinc anys i en motiu de la Diada dels Gegants de Vilafranca, els geganters d’aquesta vila organitzen la tradicional cercavila folklòrica que recorre els carrers més cèntrics del centre de la ciutat. Va ser un juny de l’any 1981 quan es va recuperar la Vigília de Corpus com a Diada dels Gegants i des d’aquell any i de manera continuada cada any els Gegants i el poble no han faltat a aquesta cita.

Aquest any se’n commemora el 25è aniversari i a banda d’aquesta cercavila ja tradicional que té lloc el dimecres 14 de juny, es duen a terme tot un conjunt d’actes entre el 3 i el 17 de juny: un ball de gralles, activitats dirigides a la canalla (un públic amant dels gegants), una exposició o la recuperació d’una cercavila històrica en són alguns exemples; alguns dels quals es detallen a continuació

L’exposició
Antigament a Vilafranca del Penedès, com en d’altres poblacions d’arreu del Principat, en el dia de Corpus tenia lloc una processó on es representaven diversos quadres i escenes de la Bíblia. En el cas vilafranquí, aquesta processó es remunta fins el 1401. Amb el temps, la processó original va anar sofrint diverses modificacions, entre elles, la introducció de molts elements folklòrics: drac, diables, gegants, àliga, bastoners,... Aquestes variacions, però, no van ser suficients per garantir la continuïtat de la diada, fins el punt de provocar-ne la seva caiguda del calendari de festivitats de moltes poblacions. A Vilafranca va desaparèixer l’any 1969. Tot aquest procés i molts altres detalls relacionats amb Corpus i els Gegants de Vilafranca es poden veure reflectits en l’exposició que els mateixos Geganters de Vilafranca han organitzat conjuntament amb el Museu de Vilafranca – Museu del Vi a l’espai de la Capella de Sant Pelegrí. Sota el nom de “...passen els gegants”, es proposa un viatge per la història presentant la festivitat de Corpus i el paper dels gegants a la mateixa. L’exposició, que s’inaugura el dissabte dia 10 de juny, restarà oberta fins el diumenge 16 de juliol.

La recuperació de la cercavila històrica
La commemoració d’aquests vint-i-cinc anys de Corpus a Vilafranca del Penedès no seria completa sense un acte popular especial. És per aquest motiu que el dissabte dia 17 de juny, pels carrers de la vila es podran tornar a veure els mateixos elements folklòrics que antigament eren presents en les processons de Corpus. El seguici, format pel Drac, els Diables, l’Àliga, els Gegants, les Cotonines i els Bastoners vilafranquins recorrerà els mateixos carrers que la processó original. Un recorregut que porta a visitar les tres parròquies esglésies principals de Vilafranca: la Basílica de Santa Maria, l’Església dels Trinitaris, i l’Església de Sant Francesc, essent la Basílica el punt de sortida i d’arribada de la processó. Precisament serà a la Basílica de Santa Maria on tindrà lloc una imatge especial pel seu caràcter extraordinari, ja que de la mateixa manera que antigament es feia, els Gegants i l’Àliga hi entraran per tal de fer-hi la seva ofrena.

Els actes previstos per celebrar aquesta especial diada són els següents:

Dissabte 10 de juny
Taula rodona: “Corpus i els Gegants de Vilafranca”. Amb els ponents Raimon Mestres (Primer cap de colla dels Geganters de Vilafranca), Josep Maria Mateu (administrador de la FM de l’any 1980), Eloi Miralles (folklorista), com a moderador Joan Solé Bordes.

A les 18:00 a l’Auditori del Museu de Vilafranca – Museu del Vi

Inauguració de l’exposició “...passen els gegants” commemorativa del XXV Aniversari de la recuperació de la Diada dels Gegants de la Vigília de Corpus.
A les 19:30 a la Capella de Sant Pelegrí
L’exposició restarà oberta fins el diumenge 16 de juliol.

Ball de gralles a càrrec de la colla de grallers “Ganxets – Grallers del Baix Camp”.
A les 23:00 a la plaça de Sant Joan

Dimecres 14 de juny
Cercavila de la Diada dels Gegants de la Vigília de Corpus; amb la participació dels Gegants, els Capgrossos i els Nans de Vilafranca. La cercavila seguirà el següent recorregut: Plaça de la Vila, Carrer de Santa Maria, Plaça Jaume I, Plaça de l’oli, Plaça Vall del Castell, Plaça Constitució, Carrer de la parellada, Carrer de la Palma, Rambla de Sant Francesc, Carrer de la Cort i Plaça de vila. En acabar la cercavila hi haurà la tradicional xocolatada popular i l’entrega de l’obsequi geganter.
A les 18:30 pels carrers del centre de Vilafranca.

Divendres 16 de juny

L’hora del conte amb la representació de “L’aniversari d’en Ferragut”, a càrrec de Laia Monteagudo. A l’acte hi participaran els Gegants petits de Vilafranca Jordi i Montserrat, els gegants petits de la família Cervera Jaume i Elisenda i els gegants petits de la família Miralles-Jonch Guillem de Dela i Blanca d’Espill.
A les 17:30 a la Biblioteca Torras i Bages

Dissabte 17 de juny
Cercavila històrica de Corpus; amb la participació del Drac, els Diables, l’Àliga (antiga), els Gegants, les Cotonines i els Bastoners de Vilafranca. La cercavila seguirà el següent recorregut: Plaça Jaume I, Plaça de l’oli, Plaça Vall del Castell, Plaça Constitució, Carrer dels Ferrers, Carrer dels Trinitaris, Carrer de la Font, Carrer de la parellada, Carrer de la Palma, Carrer de Sant Joan, Plaça de Vila, Carrer de la Cort, Carrer de Sant Pere (fins a l’Església de Sant Francesc), Carrer de Sant Pere, Carrer de la Cort, Plaça de Vila, Carrer de Santa Maria, Plaça Jaume I.
21h del vespre pels carrers del centre de Vilafranca.

Més informació: http://www.gegantersdevilafranca.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org