NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Notícies: Illes Balears



El cant de la Sibil·la, més a prop de ser patrimoni immaterial de la humanitat
Informa: Anònim
Dimarts, 8 d'agost de 2006 a les 21:42


Mallorca (Mallorca) - El Consell de Cultura Popular es reunirà amb la Unesco per preparar la sol·licitud


XAVIER RIUTORT. Palma El cant de la Sibil·la serà proposat com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat per a l'any 2007. L'expert en folklore i dansa Francisco Valcaneres, en representació del Consell Assessor de Cultura Popular del Consell Insular Mallorca, es reunirà dia 15 de setembre amb Lluís García, representant d'Unesco Espanya a Catalunya, per recollir instruccions per començar a preparar l'expedient d'aquesta sol·licitud.

Aquesta menció de la Unesco s'atorga cada dos anys. A l'Estat espanyol ja han estat dos els ritus que l'han aconseguida: el Misteri d'Elx i la Patum de Berga. «Si aquestes dues festes ho han aconseguit, no crec que tinguem cap problema; l'únic obstacle serà la llarga llista de proposicions», explicà Valcaneres, «perquè el cant de la Sibil·la és prou específic i té suficient valor per ser considerat com a patrimoni de la humanitat».

Aquest primer contacte amb la Unesco servirà també per posar-se al dia amb les noves bases d'aquesta catalogació patrimonial, que encara no s'han fet públiques. Una vegada realitzada la reunió, es començarà a omplir l'expedient, que haurà de ser lliurat abans de novembre de 2007. Per a aquesta tasca, serà bàsica «la col·laboració dels experts en el cant de la Sibil·la», puntualitzà Valcaneres.

El Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional es constituí, entre d'altres, amb la finalitat d'aconseguir aquesta menció per al cant de la Sibil·la, una de les mostres festives i rituals més antigues de l'Illa. El Consell, presidit per Dolça Mulet, consellera de Cultura, està format per un grup d'experts en matèria folklòrica i cultural com són: Xavier Carbonell, professor de música tradicional del Conservatori Superior de Música de Palma; Gabriel Frontera, director de l'Escola de Música i Dansa de Mallorca; Antoni Perpinyà, expert en recuperació del patrimoni; Felip Munar, professor de Cultura Popular de la UIB; Josep Rotger, director de la companyia Teatre de Ministrils; el músic Tomàs Salom i Josep Pastor, expert en folklore popular, i el mateix Valcaneres.

Una de les raons més importants és conservar aquesta peça, que un temps s'interpretava en molts indrets de parles romàniques i que ara només queda a Mallorca i a l'Alguer. Es té notícia de la seva interpretació durant l'Edat Mitjana en moltes seus catalanes (entre les quals hi ha les de Barcelona, Girona, Vic, Montepeller i Tarragona), on es conserven fragments del text. A més, n'hi ha versions en llatí i provençal.

Font: diaridebalears.com


Més informació: http://www.diaridebalears.com/segona.shtml?2885+8+166311

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org