NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Presentada Santa Tecla, la festa gegant de Tarragona
Informa: JORDI BERTRAN, Ajuntament de Tarragona. Conselleria de Festes
Dijous, 31 d'agost de 2006 a les 19:53


Tarragona (Tarragonès) - Les 136 entitats i col·lectius i les deu comissions i grups de treball diferents que organitzen els actes municipals, han preparat les 488 activitats de les Festes de Santa Tecla de Tarragona que se celebraran entre el 15 i el 24 setembre. La mexicana Julieta Venegas, els xilens Quilapayún, el raï de Boukakes, l’electrònica alemanya de Monika Kruse, Barricada, Obrint Pas, Lluís Llach, El Koala, La Cuadra de Sevilla i La Cubana, fan la festa gegant


El regidor de Festes, Carles Sala, ha presentat avui la programació de la festa gran de la ciutat de Tarragona. Entre els objectius que ha assenyalat, hi ha la diversitat de la programació amb la voluntat de cobrir els públics més diversos, o la potenciació del caràcter intergeneracional de la festa, de manera que integri des dels més petits fins als més grans, convençut que d'aquesta manera s'aconsegueix millorar també la identitat com a comunitat ciutadana. També s'ha apostat pel foment de la participació ciutadana, fins al punt que enguany han intervingut 136 entitats i col·lectius en l'organització de les 488 actuacions i activitats preparades.  També ha fet èmfasi en l'equilibri entre la seqüència ritual i el vessant dels espectacles, i ha remarcat el caràcter gratuït de la celebració: només vuit actuacions són de pagament.

El fil conductor de la festa

El fil conductor de la Santa Tecla 2006 seran els Negritos, els gegantons que compleixen 150 anys, i que seran substituïts per unes noves còpies de fibra de vidre. Dissabte 16 els vells Negritos estaran exposats tot el matí davant la Catedral perquè les famílies tarragonines puguin tenir un record. A la tarda, realitzaran la seva darrera ballada, en aquest cas amb un total de 31 gegants que arribaran a Tarragona procedents d'altres punts de Catalunya, de la resta de l'Estat i de Sicília.  Dilluns 18, al jardí del Teatre Metropol ja es veuran les noves còpies que substituiran els vells Negritos. Dijous 21, la Tronada del Pregó l'encendran els vells Negritos, al costat de l'Alcalde. Serà el darrer moment en què saludaran els ciutadans, ja des del balcó i sense ballar. Una mitja hora després, en l'Arrencada de Gegants ja sortiran a ballar i desfilar les noves còpies. Divendres 22 i 23, els nous Negritos s'integraran plenament en els actes més rituals del Seguici: la Cercavila, l'Anada i Tornada d'Ofici, i la Processó del Braç de Santa Tecla.

Altres aspectes de l'apartat ritual de Santa Tecla

El nou itinerari per a la processó del Braç de Santa Tecla i la incorporació de la Víbria Petita al Seguici Petit, són dues de les activitats més destacades. També després de l'enorme participació ciutadana de l'any passat i del retrobament de Santa Tecla amb els castells de nou, en la que va ser la millor diada castellera de festa major des del segle XIX, enguany es consolida la Diada Castellera del Primer Diumenge de Festes. Es comptarà amb les colles Vella dels Xiquets de Valls, que repeteix, i amb els Minyons de Terrassa, a més de les dels Xiquets de Tarragona i Jove Xiquets de Tarragona. La traca final creix de manera paral·lela al desenvolupament urbanístic de la ciutat. La seva longitud passa dels 800 m als 2.300 m que tindrà enguany, des de la nova Torre dels Vents fins al balcó del Mediterrani.

Gastronomia

Al voltant de la diada castellera del primer diumenge, es retroben els esmorzars de forquilla i ganivet, tota una tradició gastronòmica de la Tarragona del segle XIX, en la qual participaran cinc establiments, amb la voluntat de facilitar que els nombrosos visitants puguin esmorzar a la ciutat. Un nou acte gastronòmic serà el concert vermut dels Berberetxus el dia 21 al migdia. Dins les Festes era habitual comptar amb vermuts, patates i olives. Enguany, s'incorpora aquest acte amb un dels aperitius més populars al nostre país. També fins a 8 restaurants i establiments d'hostaleria serviran espineta amb caragolins, amb un notable i progressiu increment de l'extensió d'aquest plat dins la restauració de la festa.  La beguda convidada del 2006 serà l'aiguardent de la Festa de l'Aiguardent de Prat de Comte, a la Terra Alta. Com a novetat, a més del tast corresponent, també es podrà seguir la destil·lació en directe.

Els espectacles

Pel que fa als estrictament musicals són els següents:

Escenari Margalló, al parc de les tres granotes, destinat a les músiques modernes independents. Comptarà amb la música indie de Lori Meyers, els ritmes mestissos de La Troba KungFu (la nova banda de l'exlíder del grup Dusminguet, Joan Garriga) , el hip hop de Frank T i del locutor de Radio 3 JotaMayúscula, l'onzena edició de Reggae&Ska Splash (amb bandes internacionals i nacionals), les músiques avançades dels francesos High Tone, els sons mod dels Brighton 64, o les tres jornades dedicades a les formacions tarragonines (D.O. Tarragona)

Escenari Savina, a la plaça del Rei, protagonitzat per les músiques ètniques i folc. S'han programat els ritmes raï de Les Boukakes, el flamenc de Las Migas, el fado de la catalana Névoa, la cançó d'autor de Javier Álvarez i del cantant navarrès afincat a Tarragona Kandi, el mestissatge català de Dúmbala Canalla,  el ball de bot mallorquí de Tramudansa i les tarantel·les del sud d'Itàlia d'Epifani Barbers.

La Plaça de la Font i Plaça del Mercat acullen les actuacions adreçades al gran públic. En la línia de pluralitat de la programació, s'han previst cinc concerts de gran calibre:

    -     obriran els xilens Quilapayún, que, amb motiu del seu quarantè aniversari, reposaran a Tarragona els vells temes del seu Xilè popular (divendres 15). Folc i cançó de protesta en un gran espectacle.

    -    tancarà l'històric grup Barricada, que presentaran el seu doble darrer cd enregistrat en directe (dissabte 23). Sons durs avalats per 25 anys de trajectòria.

    -    Al mig, la nit del dissabte 16, El Koala portarà al directe aquells temes que van començar a sonar pel Youtube. Agropop per a una nit absolutament distesa.

    -    Un dels grans noms de la Santa Tecla 2006: la mexicana Julieta Venegas. Aplaudida per la crítica i estimada pel públic, posa Santa Tecla en la seva breu gira per l'Estat espanyol. Tarragona serà una de les set úniques poblacions que en podran gaudir (Oviedo, Bilbao, Barcelona, Madrid, Murcia i Córdoba). I a més en el cas de Tarragona, de forma gratuïta.

    -    El cinquè concert de gran format serà el que protagonitzaran els valencians Obrint Pas i els catalans Plouen Catximbes. En aquest cas és de pagament, i servirà per estrenar com a recinte per a activitats festives i juvenils el Recinte Firal del Palau de Fires i  Congressos, al costat de la RENFE.

Festival @rt-e, als jardins del Camp de Mart (dies 21, 22 i 23): dos escenaris dedicats a les músiques avançades i a les creacions audiovisuals.  En tan sols tres edicions ha esdevingut un dels espais amb més capacitat de convocatòria i inclou en el seu cartell noms de referència internacional. Enguany, en la quarta edició, serà l'alemanya Monika Kruse la cap de cartell.

Escenari Cíclops, a la plaça de l'Antic Escorxador (dies 15, 16 i 17): l'espai destinat a les projeccions audiovisuals acompanyades de la música chill out.

Escenari Barraques, al passeig de les Palmeres. Els dies 15 i 16, escenari mig amb músiques alternatives en format concert i dj.

Escenari plaça Sedassos. La reordenació dels músics tradicionals dins la festa ha donat com a fruit un document consensuat entre els balls i entremesos, els músics i la Comissió Assessora del Seguici. En aquest sentit, els grups de grallers locals organitzaran artísticament un ball de gralles.

Al Teatre Auditori del  Camp de Mart:

- Lluís Llach (dia 20) portarà la seva gira de comiat a Tarragona, en un concert que preveu ser un dels plens absoluts de Santa Tecla.

- la companyia La Cuadra de Sevilla conmemorarà a la nostra ciutat els deu anys de gira de la seva Òpera de Cornetas y Tambores, Carmen.  
Aquest espectacle porta un preàmbul incorporat ja que la Banda de Música sevillana que hi participa -la de las Tres Caídas, una de les més importants de la Setmana Santa sevillana- també desfilarà dins la processó del Braç de Santa Tecla.

L'apartat teatral i circenc

Tindrà essencialment quatre vessants:

    -    Al Camp de Mart La Cubana durant quatre nits: Mamá quiero ser famoso. Un espectacle absolutament en clau d'humor i amb gran complicitat i participació per part del públic.

    -    La plaça Friki, amb les seves accions de carrer matinals i amb el seu exèrcit de pallassos els vespres i les nits a la plaça de l'Antic Escorxador, amb la direcció del clown nordamericà Jango Edwards.

    -    Al parc de la ciutat, s'instal·larà durant totes les Festes el Circ Raluy, que enguany compleix 75 anys d'activitat ininterrompuda.  Amb motiu d'aquesta commemoració, per cada entrada d'adult s'obté una de gratuïta de nen.

    -    Una grua de gran tonatge eleva fins a 40 metres els actors, acròbates i esportistes de la companyia argentina PUJA, en el seu espectacle KOSMOS, que va obtenir el Premi del Públic de la Fira de Tàrrega de teatre al carrer l'any passat.

Els visitants més destacats seran el professor italià Luigi Allegri, de la Universitat italiana de Parma, màxim estudiós de les festes i l'espectacle medieval; la fotògrafa llicenciada per la Universitat de Viena Tania Marcadella; i un equip del diari anglès The Guardian.

La difusió

Conjuntament amb el Patronat Municipal de Turisme, a més de la versió del programa complet, s'editaran dos programes més adreçats als visitants. Contenen una explicació pormenoritzada dels actes rituals i també una graella-resum dels espectacles. Hi haurà dues edicions: una en català-catellà; i una altra en anglès-francès.

Més informació: http://www.santateclatarragona.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org