NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Campanya per demanar el pregó de les Festes de la Mercè en català
Informa: Anònim, CAL/CIEMEN/Plataforma Llengua
Divendres, 15 de setembre de 2006 a les 11:21


Barcelona (el Barcelonès) - El CIEMEN, la CAL i la Plataforma per la Llengua impulsem el Manifest: A l’Ajuntament de Barcelona: que el pregó de la Mercè sigui en català!, davant la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de designar la Sra. Elvira Lindo perquè llegeixi el seu pregó de les festes de la Mercè en llengua espanyola.


A l’Ajuntament de Barcelona: que el pregó de la Mercè sigui en català!

Davant la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de designar la senyora Elvira Lindo perquè llegeixi el seu pregó de les festes de la Mercè en llengua espanyola, les entitats de la societat civil sotasignades, manifestem públicament el que segueix:

1. En ocasió de la festa més característica de la ciutat, la Festa Major, l’Ajuntament de Barcelona discrimina la llengua pròpia de la capital de Catalunya i la reemplaça per una altra llengua que, com succeeix en totes les situacions de bilingüisme institucionalitzat, tendeix a substituir la llengua més feble.

2. L’elecció de l’espanyol és una opció que no beneficia el cosmopolitisme de Barcelona sinó que treu del seu lloc, rebaixant-la, la llengua comuna de la ciutat, la catalana, i va en detriment també dels centenars de llengües que s’hi parlen, cap de les quals, però, pretén substituir la llengua catalana, la llengua d’inclusió social.

3. Encara que aparentment no ho sembli, aquesta decisió lingüística de l’Ajuntament de Barcelona situa la nostra capital al nivell del provincianisme més pregon.

4. Evidentment, aquesta actitud nostra no té res a veure amb els valors de l’escriptora escollida per fer i llegir el seu pregó. La senyora. Elvira Lindo es mereix el nostre respecte i, per això, li estaríem agraïts que renunciés a prestar-se a realitzar un servei que no beneficia ni els ciutadans de Barcelona ni el prestigi del nostre Cap i Casal.

5. Finalment, l’opció de l’Ajuntament de Barcelona contradiu la política lingüística de la Unió Europea, la qual vol afavorir i promoure les llengües amb dificultats, com és la catalana, perquè puguin esdevenir normals en el seu propi territori i, per tant, no subjectes a cap mena de substitució.

Per tot això,

- per superar les discriminacions mitjançant el respecte degut a la llengua comuna de les persones que integren la nació catalana;

- per dignitat envers nosaltres mateixos i envers els milions de persones que ens visiten;

- per respondre coherentment a tantes lluites dels ciutadans de Barcelona a fi de preservar la llengua pròpia de la ciutat;

- per la necessitat d’internacionalitzar, en una data tan assenyalada com és la Festa Major, solidàriament, l’exemple dels catalans que continuen defensant arreu els drets lingüístics dels diferents pobles;

- per visualitzar, amb l’ús de la nostra llengua comuna, la nostra opció per una Europa unida en la diversitat.

Considerem

- que l’Ajuntament de Barcelona hauria de donar models socials lingüístics d’acollida i de cohesió, cosa que no demostra amb l’actitud actual;

- que cal permetre una aproximació real entre tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, els que han arribat primer i els que han arribat després.

Les tres entitats fan una crida a les entitats de la societat civil a adherir-se a la iniciativa (activitats@ciemen.org) per tal que l'Ajuntament de Barcelona reconsideri la seva decisió i utilitzi la llengua catalana en el seu pregó de la Mercè, recorrent, si cal, a tants escriptors en llengua catalana de renom que viuen i treballen a la capital de la nació catalana.

+Llegir el manifest

+Adherir-se al Manifest




Més informació: http://www.cal.cat/Noticia/tabid/156/xmid/112/Default.aspx

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org