NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 17 d'abril de 2024 | Robert    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Tàrrega estrena l'Àliga
Informa: Bernat Ferrer i Frigola, festes.org
Dimecres, 9 de maig de 2007 a les 9:53


Tàrrega (l'Urgell) - Tàrrega incorpora enguany un nou protagonista dins el calendari de les festes locals, l'Àliga. Es tracta del primer element del bestiari targarí, el qual farà acte de presència al costat de gegants i capgrossos en diferents manifestacions culturals de la localitat, principalment la Festa Major de Maig i la Processó de Corpus.


ImatgeLa figura s'estrenarà aquest proper divendres, dia 11, en el marc de la Cercavila Nocturna a la Tàrrega Medieval, un dels actes de la festa major.

L'Àliga presenta dos caps com a tret distintiu, tal i com apareix a l'escut oficial de la ciutat, i duu símbols com les quatre barres catalanes i els escacs dels senyors de Tàrrega. La seva creació ha estat impulsada des de l'Associació Guixanet per la Cultura Nacional, integrada per ciutadans de la capital de l'Urgell, i ha comptat amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya. Precisament, aquest ens ha finançat el cost de construcció de la bèstia bicèfala, xifrada en 4.500 euros, a través del seu programa Tallers per a Festa, gràcies al qual també se celebra la Cercavila Nocturna. L'Ajuntament de Tàrrega custodiarà la figura i en farà el manteniment.
 
L'artista Agnès Pla, de Guissona, ha estat l'encarregada de donar forma a la peça elaborada amb fibra de vidre, la qual cosa propicia que sigui lleugera i per tant fàcil de portar. Pintada amb els colors d'un àliga reial, els dos caps duen unes corones realitzades per la joiera targarina Anna Puig i valorades en 1.800 euros. Les seves aparicions en públic es completaran amb una coreografia que ha creat per a l'ocasió l'Esbart Albada de Tàrrega, al so d'una partitura tradicional pròpia que interpretaran els Grallers l'Esgüell de Bellpuig. Després de la seva estrena en el decurs de la Cercavila Nocturna, l'Àliga reapareixerà aquest diumenge 13 de maig, a la 1 del migdia, a la plaça Major, per a saludar les autoritats locals, que es disposaran a ballar la dansa típica de Tàrrega, l'Eixida. L'àliga reial representa en la tradició del bestiari català el poder diví i humà i és dels pocs elements que se'ls permet desfilar en les processons de Corpus. La incorporació de l'Àliga enriquirà el ventall de referents folklòrics de Tàrrega, sumant-se als gegants i capgrossos de La Fal·lera Gegantera i l'Home de la Barra.



Més informació: http://www.tarrega.cat/noticies.html?id=383

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org