NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Novetats importants a la Festa Major de Sant Pere de Ribes
Informa: Raimon Casals
Dimarts, 26 de juny de 2007 a les 16:15


Sant Pere de Ribes (el Garraf) - Sant Pere de Ribes inicia una Festa Major amb novetats i recuperacions que enriqueixen de manera considerable el patrimoni festiu de la població. D’una banda, i després d’uns anys d’absència, el ball de “cabeçuts” torna al carrer i ho fa amb ganes de mantenir-se. De l’altre, un nou grup del Ball de les Gitanes recupera els parlaments satírico-còmics, indispensables en aquesta dansa, així com un nou vestuari més a l’estil del que representen. El Drac, de tres caps, emblema de la població, celebra els seus 35 anys escopint foc i fent les delícies de grans i petits, i per últim, la Colla Gran del Ball de Bastons fa 40 anys que surten com a colla estable.


Els “cabeçuts” i els “cap-i-cossos”

Aquest element de la imatgeria festiva apareix a Ribes a principis del segle XX (1901) i al llarg de la centúria han anat sortint assíduament en les festes de la població. Amb els anys s’han anat substituint els malmesos pe altres de nous fins arribar als actuals que han estat objecte d’una restauració i còpia. L’any 1972 foren incorporats al grup dels cabeçuts els dos primers “cap-i-cossos” que s’havien comprat a la casa “El Ingenio” juntament amb el drac i en anys posteriors es varen anar adquirint diferents testes fins al nombre de sis. Els “cap-i-cossos” són un element que consta de cap i mig cos amb els seus respectius braços i venen a ser caricatures de personatges famosos del cinema mut (com en Laurey i Harvey). Aquests caps han estat durant molts anys un distintiu d’aquest grup de la població.

Per a la present Festa Major s’ha encarregat a la vilafranquina Dolors Sans la restauració dels antics i malmesos “capis” i de la resta de “cabeçuts”. Aprofitant l’avinentesa se n’han extret uns motlles per tal de poder-ne fer unes noves reproduccions amb fibra de vidre, una mica més grans i més resistents; d’aquesta manera els nous portadors, un grup de 14 joves, podran moure’s amb més llibertat i hi cabran amb certa comoditat. El cost d’aquest projecte es preveu d’uns 15.000€ que assumeix l’Ajuntament en la seva totalitat. Un cop finalitzin les tasques de restauració, els originals seran guardats esperant una ubicació definitiva pel gaudi i contemplació de tothom que vulgui.

El Ball de les Gitanes

Aquesta dansa, reminiscència dels antics rituals de l’Arbre de Maig, la trobem en les principals poblacions del Penedès, Garraf i Camp de Tarragona. A Sant Pere de Ribes es troba documentada per primera vegada el 1892 durant la Festa Major de Sant Pau. Sense saber en quin moment desapareix, es torna a incorporar al seguici festiu de la població als anys 80 a semblança de la colla de Sitges.

Des de llavors no ha faltat mai, tot i que amb els anys ha anat evolucionant de tal manera que s’han arribat a desplaçar alguns aspectes essencials de la dansa.

Aquesta Festa Major, després d’un any de feina, en el que s’han treballat aspectes de simbolisme, significació, vestuari..., apareix un nou grup que torna a situar el Ball de les Gitanes en el seu context, amb consonància amb el que són els Balls de les Gitanes a la Catalunya Nova.

Una de les principals novetats d’aquest projecte és la recuperació de la part parlada del ball: els versos que repassen de forma satírica diferents aspectes de la vida social ribetana. Gràcies a l’existència d’un manuscrit del 1935, s’ha pogut realitzar una adaptació i modernització dels mateixos tot mantenint l’esperit i l’essència dels antics. En una població com Sant Pere de Ribes amb llarga tradició en el camp dels balls parlats aquesta incorporació és un fet destacable i torna a dotar el ball d’un element distintiu dels Balls de les Gitanes.

La representació del ball parlat de les Gitanes es podrà veure durant la mostra folklòrica del divendres 29 de juny davant de l’Ajuntament, com a final de la cercavila pels carrers del poble.

El Drac de Ribes

Enguany, aquesta bèstia de tres caps, celebra els seus 35 anys de presència al carrer. Aquest element festiu fou elaborat a la casa “El Ingenio” a partir d’una idea de Pere Carbonell i Grau i d’un disseny de Lola Anglada, substituint-ne un d’antic (d’un sol cap) que havia estat devorat per les rates en un magatzem de la població. L’any 1992, degut al mal estat en que es trobaven els colls de la bèstia, es decideix fer-ne una rèplica, solucionant aquells problemes tècnics que provocaven que la figura es malmetés.

Per celebrar l’efemèride la colla de portants ha organitzat un concurs fotogràfic el motiu del qual és evidentment, el Drac i tot allò que l’envolta: portadors, músics, guarniments... Per contribuir a aquesta efemèride, la separata del programa de la Festa Major està dedicat al Drac, un treball realitzat per Anton Milà “Pinzell” on es recull la vida d’aquest element festiu des de les primeres referències fins als nostres dies.

La Colla Gran del Ball de Bastons

La Festa Major de Sant Pere de Ribes té un gran ventall de balls populars: cercolets, panderetes, pastorets, diables, gegants, panderos, cintes i bastons, a banda dels ja mencionats. Destacar la Colla Gran del Ball de Bastons que balla de manera delicada però pica amb una energia i una precisió dignes de ser lloades. És el grup que desperta més passions quan balla i és el que ho fa amb més gràcia. Per cert, aquesta colla, tot i que no s’ha fet gaire ressò, enguany fa 40 anys que trenquen pals! Quan la colla es va fundar, tots els seus membres eren infants; amb els anys van anar creixent fins a arribar als nostres dies on són la colla amb la mitja d’edat més elevada de la població.

Felicitats doncs, a una colla de tanta rellevància!!



Més informació: http://www.santperederibes.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org