NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Un estudi confirma el bon moment del món casteller a Catalunya
Informa: Àngels Llinàs, Generalitat de Catalunya
Dijous, 5 de juliol de 2007 a les 9:02


Barcelona (el Barcelonès) - Més 700.000 persones, el 12,2 per cent de la població, afirmen que els agradaria formar part d’una colla castellera. Aquesta és una de les dades més significatives d’un estudi encarregat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, sobre el coneixement, l’experiència i la percepció que té la població de Catalunya sobre el món casteller.


En especial, hi ha un potencial de creixement molt rellevant de 57.000 persones, que manifesten que els agradaria formar part d’una colla i, a més, diuen que han presenciat alguna actuació en viu i els ha agradat molt; i que la consideren una activitat segura, divertida i que va a més. Aquesta capacitat de creixement és especialment significativa si tenim en compte que actualment totes les colles castelleres de Catalunya agrupen al voltant de 8.000 persones.

El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, ha celebrat aquest potencial de creixement i ha destacat la “gran capacitat transformadora del castellers, que actuen com un agent de dinamització i cohesió social”. “És una activitat innovadora, dinàmica, que es planteja reptes, i que en certa manera ens permet superar la visió essencialista i estancada del que a vegades encara alguns consideren que és la cultura popular”, ha dit. Així mateix, Fontdevila ha refermat el compromís de la Generalitat amb el món casteller i ha destacat la tasca duta a terme per la Coordinadora de Colles Castelleres, que properament rebrà el Premi Nacional de Cultura en la categoria de Cultura Popular.

Per la seva banda, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Andreu Gassó, ha explicat que des del món casteller es treballarà per intentar incorporar aquest potencial de gent disposada a formar part d’una colla. “Les colles, tot i els bons resultats de l’estudi, encara ens podem superar més”, ha dit.

De l’estudi se’n desprèn també un ampli coneixement del món casteller a Catalunya: el 98 per cent de la població sap què són els castells, el 71 per cent sap què és l’enxaneta i el 55,4 per cent sap el nom d’alguna colla. D’entre les més citades hi ha la Colla Vella i la Colla Joves dels Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa, els Castellers de Vilafranca, els Xicots de Vilafranca, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Terrassa i després la resta de colles.

Així mateix, l’estudi reflecteix que el món casteller està molt ben valorat per la població catalana. Un 93,6 per cent valora la seva activitat com a positiva i molt positiva. En especial, la població percep els castells com una activitat amb bon ambient, que potencia la cultura i que té una gran capacitat integradora, ja que nou de cada 10 persones, considera que els castells no fan distinció de sexes, ni entre nadius i immigrats, i que són adequats a totes les edats.

Pel que fa a la percepció de seguretat, la gent percep que fer castells és una activitat menys perillosa que conduir una motocicleta o practicar submarinisme i similar a practicar l’esquí o anar en bicicleta de muntanya. En aquest sentit, cal destacar que el nombre de castells que cauen, que ja de per si és baix, està en descens continuat en els últims anys i s’ha passat del 5,3 per cent l’any 2000, al 3,3 per cent el 2006. La generalització de l’adopció del casc per part d’enxanetes i aixecadors també ha contribuït a fer que disminueixi el risc d’accidents. “El risc dels castells és controlable i assumible. La sensació de risc és com en els avions, és més superior que el perill real. Fa anys que ho fem i no ens fem tant mal com pugui semblar” ha explicat el vicepresident de la Coordinadora, Miquel Botella.

L’estudi també reflecteix que 7 de cada 10 catalans han vist castells en directe. La proporció d’espectadors varia segons el territori, i són Barcelona, Vilafranca del Penedès, Tarragona, Valls i Terrassa les poblacions que més espectadors han tingut. Pel que fa al seguiment que ha fet la gent del món casteller a través dels mitjans, l’estudi diu que el 83 per cent dels enquestats ha vist castells per televisió, mentre que només un 28,4 per cent ha vist notícies a la premsa escrita.


Més informació: http://www.festes.org/arxius/PRESENTACIO_CASTELLS.pps

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org