NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Nous gegants neolítics a l'Espluga de Francolí
Informa: Oficina de Turisme, Oficina de Turisme
Dijous, 12 de juliol de 2007 a les 10:32


() - Ja queda menys per veure la cara dels nous gegants prehistòrics de l’Espluga de Francolí. Després de 4 mesos de gestació, el dijous 26 de juliol a les 9 del vespre, un acte solemne servirà per presenciar el naixement, a la cova de la Font Major, de la nova parella de gegants neolítics. El taller Sarandaca de Granollers ha construït els gegants, obra de l’escultor Ramon Aumedes, amb supervisió històrica d’Antoni Carreras, president del Centre d’Estudis Locals, sobre idea original de Xavier Lozano, membre de l’Associació Cultural Grallers de l’Espluga.


Un naixement especial

De dins de la cova de la Font Major naixeran els dos gegants, basats en els orígens del poblament de la zona a les coves, fa milers d’anys. Serà un homenatge a l’entorn natural, i als altres fundadors de la vila: la cova i el riu, bàsics per l’arribada dels primers pobladors. Per això és lògic que neixin d’allà on la inspiració els va gestar.

L’acte del naixement està previst pel dijous 26 de juliol a les 9 del vespre, i anirà seguit de l’estrena de la dansa, a la Plaça de la Font Major, al costat del naixement del Riu Francolí. Els gegants participaran en diversos actes durant la Festa Major, i restaran exposats a l’Antic Hospital. El diumenge a les 6 de la tarda començaran els actes del bateig, amb el llançament de llaminadures des del balcó de la casa de la vila, i el ball amb els padrins després d’una cercavila. La Colla Gegantera ha avançat que hi haurà destacades sorpreses, com alguns dels complements dels gegants. Els noms no es coneixeran fins el diumenge del bateig.

EL GEGANT
El gegant representa el riu Francolí, per tant, la continuïtat de la vida, de la comunitat, el progrés, l’esforç per continuar endavant malgrat els entrebancs. Els homes feien que la vida de la comunitat fluís, com ho fa el riu en el seu entorn. La cova no hauria existit sense el riu, igual que les dones, en aquella dura vida no haurien sobreviscut sense els homes. Els homes es dedicaven a la caça, a la pesca, a la ramaderia i també ocasionalment a la recol·lecció. Per tant, la vestimenta està feta amb la pell dels animals morts per l’arma que porta a la mà, però també porta roba teixida, ja que al neolític va néixer l’agricultura i la ramaderia, i a partir d’aquí, l’elaboració de productes.

LA GEGANTA
La geganta representa la cova, que neix gràcies al riu. La dona, com la cova, és la font de vida dels primers pobladors de la zona, d’ella en neixen els infants, dins d’ella es crea la vida, viu la comunitat, s’educa, hi creix. Per això, la geganta representarà la maternitat i l’aliment. Va vestida amb pells i robes teixides, i porta penjat un sarró amb productes de la recol·lecció. Les dones es dedicaven a l’agricultura i a la ramaderia, i sobretot, a la cria dels seus fills. La dona representa la cultura, l’educació, el coneixement.

Més informació: http://www.esplugadefrancoli.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org