NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Capellades recupera els vuit capgrossos centenaris amb una gran festa
Informa: Bernat Ferrer i Frigola, festes.org
Dijous, 6 de setembre de 2007 a les 13:27


Capellades (l'Anoia) - E l Curro, la Dama, la Vella, el Turc, el Tonto, la Criada, el Pagès i el Tricorni ja tenen l’eternitat assegurada. Són els vuit capgrossos centenaris de Capellades, una de les poques comparses que es conserven a Catalunya amb un segle de vida a l’esquena. Després d’un llarg oblit, i gràcies a la colla de Capgrossos de Capellades i a una exemplar restauració, les centenàries testes ja llueixen de nou el seu esplendor a l’entrada principal de l’Ajuntament de Capellades, en un petit museu visible a través de les vitrines.


Imatge


























La solemne arribada dels  vuit capgrossos a l’ajuntament,  diumenge al migdia, ha estat la  culminació d’un intens cap de  setmana festiu en què han participat nombrosos capelladins i  colles de nans i capgrossos d’arreu de Catalunya. Amb aquests  dos dies de festa la colla Capgrossos de Capellades ha posat  punt final a un somni que es va  començar a fer realitat el 2002,  quan van decidir recuperar els  malmesos capgrossos  com a  part del projecte “Centenaris, caps i nans de l’any de la  picor”. També així han celebrat  d’una manera ben especial els  seus 10 anys de vida. Fruit de  tot plegat, els centenaris capelladins han recuperat la seva  fesomia, la seva història i han  estat declarats Béns del Patrimoni Cultural Local.
El cap de setmana festiu  va començar dissabte a la tarda amb l’arribada de diverses  colles catalanes que també presumeixen de tenir capgrossos i  nans centenaris: Figueres, Torelló, Montblanc, Vic i Manresa.  Totes elles, i nombrosos assistents, van omplir la sala d’actes  del Museu Molí Paperer per  la presentació del llibre Centenaris. Nans i capgrossos de  l’any de la picor. El volum és  fruit d’un treball coral que ha  comptat amb la participació  d’una trentena de persones  d’arreu del país i que ha estat  coordinat per Amadeu Carbó.  A les seves pàgines s’hi recull la  història de les diferents famílies centenàries de capgrossos i  nans catalans, una de les quals  és la capelladina. El capítol  dedicat a les figures capelladines, escrit per Joan Pinyol, és el  resultat de la recerca feta per  Ton Argelich, Jordi Castellví,  Miquel Estrada, Siro Gorgojo,  Antoni Pons i Ramon Roca. El  coordinador del projecte “Centenaris” i membre de la colla  capelladina, Siro Gorgojo, va  destacar aquí la importància  d’haver recuperat la història  de les figures i de la recerca  feta, “que ens ha permès saber  com eren en els seus orígens”.  El llibre es complementa amb  una sèrie de plafons que conformen l’exposició del mateix  títol, on es poden veure d’una  manera gràfica i entenedora  les diferents comparses centenàries catalanes. Aquesta exposició es va inaugurar després al  mirador del museu, juntament  amb una segona mostra titulada “Capgrossos de Capellades, 10 anys de cap!”, que fa  un recorregut amb imatges i  records pels deu anys de l’entitat. Una animada cercavila dels  nans i capgrossos convidats  precedits pels també centenaris gegants capelladins Sebastià  i Dorotea va tancar els actes de  la tarda.
Però el moment més culminant, i alhora emotiu, de la  festa va arribar dissabte a la  nit. Una multitud d’assistents  es va aplegar als jardins de la  bassa per gaudir de l’espectacle audiovisual “CENTENARIS,  cent anys de CAP...ellades”. Es  tracta d’un original muntatge  amb imatges antigues que va  servir per repassar els fets més  importants de la història capelladina del darrer segle, narrada precisament per un dels  capgrossos, la Vella. Després,  dalt l’escenari, la Vella i els seus  companys centenaris van reaparèixer en públic i van tornar  a ballar, com havien fet tantes  i tantes vegades, el Ball Pla de  Capellades.
Diumenge al matí els capgrossos es van tornar a mudar  per rebre la benedicció del  mossèn a la plaça Verdaguer  i ballar una vegada més el  Ball Pla. Després van anar en  comitiva fins al carrer Pilar, a la  casa Godó, on es va descobrir  una placa commemorativa i es  va retre homenatge a Pilarín  Godó, que al seu moment va  cedir les figures a l’ajuntament.


Més informació: http://www.capdecap.anota.net/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org