NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Música de Gralles al Vendrell
Informa: David Merino, Auditori Pau Casals
Dimecres, 10 d'octubre de 2007 a les 10:51


El Vendrell (Baix Penedés) - El Patronat Municipal Auditori Pau Casals ha programat un concert de “La Música de gralles al Vendrell”, segons la iniciativa de l’any passat dels grups de gralles al Vendrell i que té dos objectius, el d’homenatjar als antics grallers i el de dignificar la música de la gralla.


El concert “Música de gralles al Vendrell” d’enguany homenatja el timbaler Joan Vidal i Martí, Tof, i segueix recollint i presentant peces que s’havien tocat a finals del segle XIX i principi del XX, peces de Jaume Vidal, Carboner, peces actuals compostes per vendrellencs, així com peces per a gralla de compositors vuitcentistes. A més, s’estrena una obra que és un encàrrec exprés amb motiu de l’homenatge a Joan Vidal i Martí, Tof.

La generalització de la gralla com a instrument de música popular i tradicional i com a instrument d’acompanyament de balls i d’imatgeria festiva ha comportat tant una interessant revifalla de l’instrument i del repertori recuperat i compost de nou com l’inici d’un greu perill que tristament ja és realitat. Jaume Rafecas, en el seu article “Gralles i castells” identifica la poca qualitat en la interpretació lligada tant a la seva dificultat d’afinació com a la popularització de l’instrument, a la manca d’estudi i pràctica o (hem de ser valents i dir-ho) al penós acompanyament de molts grups de gegants.

Des del Vendrell ha optat per potenciar i dignificar la gralla i les seves músiques per mitjà tant de les activitats “ordinàries” que fan al voltant de la gralla (assajos; classes; recerca i difusió de repertori; participació en diversos actes, festes i celebracions de la vila, com Sant Antoni, la Festa Major, la Fira, el Pa Beneit, actes litúrgics...; cercaviles; acompanyament dels castells; etc.), com per mitjà d’aquest concert de tardor i amb l’encàrrec d’estrena una obra per a gralla, que enguany l’ha compost el músic i flabiolaire David Puertas.

Es pretèn que aquest sigui un dels concerts a tenir en compte dins de la programació de l’Auditori Pau Casals, tant pel que fa a l’atenció al músics populars i locals, com per la divulgació de la música folklorica.

Més informació: http://www.elvendrell.net

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org