NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Carta oberta de l'Agrupació de Geganters al conseller d'Interior Joan Saura
Informa: Ivan Besora, Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
Dijous, 11 d'octubre de 2007 a les 9:25


Barcelona (el Barcelonès) - L'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) fa pública la carta que s'ha enviat a l'Hble. Senyor Joan Saura, Conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, en relació als esdeveniments que s'han succeït envers a la denúncia per part dels Mossos d'Esquadra al geganter de Peramola, Ivan Núñez. A la vegada, s'ha posat en coneixament a l'Hble. Senyor Joan Manel Trasserras, Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya; i al Senyor Ramon Fontdevila, Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.


ImatgeHble. Senyor Joan Saura
Conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació
de la Generalitat de Catalunya.


En relació als esdeveniments que s’han succeït envers a la denúncia per part dels Mossos d’Esquadra al geganter de Peramola, Ivan Núñez. L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, com a màxima Institució que treballa per la promoció i divulgació de la tradició gegantera a Catalunya, exposem:

A Catalunya existeix una important tradició pels gegants i capgrossos, que es veu reflexada amb el gran nombre de gegants existents, i que actualment sobrepassa les 3.000 figures les quals fan moure al voltant de 20.000 geganters/eres. D’aquestes peces en podem trobar de simbologies diverses, com també de característiques que els fan especials en cada cas. Es aquí on constatem l’existència dels gegants bojos, altrament anomenats “manotes”, molt coneguts en poblacions i ciutats del País, i una bona part dels quals es concentren a la zona nord de les comarques de Lleida.

Els Gegants bojos de Peramola, que han estat el tema central del incident ocasionat darrerament, es caracterítzen per la mobilitat dels seus braços i el repartiment de mastegots durant les seves actuacions cosa que el públic espera amb entusiasme.

Volem fer arribar aquesta clara i reconeguda tradició, que ha estat el motiu de la denúncia del geganter anomenat anteriorment, per part de Mosso d’Esquadra que cobria servei a la mencionada festa popular i tradicional i en la que va participar la Colla Gegantera de Peramola el prop-passat mes d’agost en el decurs de la Trobada Gegantera de la Festa Major d’Oliana.

En cap cas, el geganter va voler dirigir-se a cap persona en concret, ni al mateix Mosso que es trobava de servei entre el públic. Els geganters portem la figura a sobre de les espatlles, i tant sols veiem des de dins una part molt reduïda del públic que ens envolta i per aquest motiu es pràcticament impossible encertar un punt concret amb les mans del gegant.

És aquesta la raó per la que demanem la seva actuació com a responsable del cos dels Mossos d’Esquadra, per tal que aquesta situació que s’està vivint, sigui reconduïda en consideració, sense que ningú es vegi mancat del respecte que es deu a tothom, tant a l’Agent com al Geganter. En cap cas, voldríem que fets com aquests acabessin tornant a ofegar una tradició tant important al nostre País i que ja ha estat prou maltractada en temps no massa llunyans.

En espera de la seva resposta, el saludo molt cordiament.

Atentament,

Ivan Besora Roig
President A.C.G.C.
Barcelona, 9 d’octubre de 2007


Més informació:


Més informació: http://www.gegants.cat/noticies/10102007.html

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org