NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 26 de novembre de 2020 | Amador    cerca       subscriu-te   
Notícies: País ValenciàPresentació del llibre "Gegants i Cabets del País Valencià"
Informa: Xavi Llopis i Mullor, Associació de Gegants i Cabets d'Ontinyent
Dissabte, 5 d'abril de 2008 a les 17:11


Ontinyent (La Vall d'Albaida) - El proper dimecres, 9 d’abril es presenta el llibre GEGANTS I CABETS DEL PAÍS VALENCIÀ. L’acte tindrà lloc a les 19,30 h. en el local de l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent. Es tracta del segon volum de la col•lecció Tallers de Cultura Popular Valenciana, i està publicat per Edicions 96 i Escola Valenciana.


El llibre ha estat elaborat per Xavier Llopis i Mullor, Rafel Sanchis i Ferri i Manuel Díaz i Falcón, tots tres components de l’Associació de Gegants i Cabets d’Ontinyent. Es tracta d’una obra composta per llibre, dvd (vídeo, fotos i joc d'ordinador) i fitxes d'activitats sobre la festa dels Nanos i Gegants del País Valencià.

Imatge
Es tracta d'una obra didàctica dirigida especialment als xiquets i xiquetes d’infantil, primària i secundària, però també a tot aquella persona que vulga iniciar-se o aprofundir en el món dels Nanos i Gegants valencians. El llibre fa un estudi dels orígens i evolució dels gegants i cabets a les nostres terres, i ens explica que aquesta és una tradició present no només a les terres de l’antiga Corona d’Aragó, sinó també a la resta d’Europa i el món, que en el cas valencià arribà a la seua màxima esplendor quan aquestes figures van ser introduïdes dins la processó del Corpus. Des d’aleshores el seu destí anà lligat al de la festa religiosa, que en ser poc a poc substituïda com a festa més important dels valencians per les Falles, Fogueres o Moros i Cristians, arrossegà els gegants i cabets a la pràctica desaparició. Per sort, amb l’arribada de la democràcia i gràcies a l’interés per redescobrir les nostres tradicions i arrels culturals, els gegants i cabets estan recuperant el paper principal que tingueren en un temps no massa llunyà.

Però el llibre és molt més que un estudi al voltant d’aquestes simpàtiques figures, i inclou també un estudi de la música i instruments que els acompanyen, informació exhaustiva del cas concret dels Gegants i Cabets d’Ontinyent, així com un catàleg dels Gegants i Cabets del País Valencià i dels més representatius d’arreu del món. Voldríem destacar l’esforç realitzat en la catalogació de les figures valencianes. Podem afirmar sense por a enganyar-nos que és el catàleg més extens i complet que s’ha publicat fins ara.

L’obra no es limita sols a la part del llibre, sinó que es complementa amb unes fitxes d’activitats (compte, retallables, colorejables, mots encreuats, etc.) i amb un dvd que conté dos vídeos “Com es fa un cabet?” i i “Un dia amb els Gegants i Cabets d’Ontinyent”; un muntatge fotogràfic “Un repàs als gegants i cabuts del País Valencià” i i un joc per a l’ordinador.

L’índex de l’obra és el següent:

1. Aproximació escolar al món dels Gegants i Cabets.
2. Temps passat: mitologia i antecedents contrastats.
3. Origen i significat de la festa dels Gegants i Cabets: Corpus.
4. La música i els instruments: dolçaina, tabal, cas concret d’Ontinyent i partitures.
5. Construcció d’un gegnat i d’un cabet: de cartró, de paper, de motxilla.
6. Gegants i Cabets d’Ontinyent.
7. Gegants i Cabets del País Valencià. Catalogació.
8. Gegants i Cabets del món. Una mostra
9. Presència a la literatura: els gegants a la literatura oral i escrita valenciana, refranys i locucions.
10. bibliografia.
11. activitats i entreteniments.
12. dvd (vídeo, muntatge fotogràfic i joc d’ordinador).

El preu de l’obra és de 26 € i pot ser adquirida per mitjà de la web d’Edicions 96 (www.edicions96.com) o bé adreçant-se als Gegants i Cabets d’Ontinyent (gegantsicabetsontinyent@gmail.com).

La col·lecció de Tallers de Cultura Popular Valenciana consisteix a tot un seguit de carpetes didàctiques amb les quals es pretén oferir als docents, però també al públic en general, tota una sèrie de recursos per tal de facilitar el procés d’ensenyament i aprenentatge dels nostres costums i tradicions populars. L’objectiu de la mateixa és aconseguir que el procés educatiu estiga més arrelat al nostre entorn, i garantir així que allò que ens defineix com a poble, el que ens fa ser valencians i valencianes, siga conegut i estimat des de ben menut. El primer número de la col·lecció Tallers de Cultura Popular Valenciana està dedicat a la Dansà , i es obra de Paula Llorens, Encarna Martínez i M. Pau Borbolla, membres de la Comissió Pedagògica per la Dansà.

Edicions 96 és una editorial amb seu a Carcaixent que compta amb un ampli catàleg de publicacions en continu creixement, principalment en valencià. Dins d’aquest catàleg destaquen sobretot les col·leccions de literatura infantil i poesia, així com els recursos educatius i la línia d’agendes. Escola Valenciana és una federació d’associacions que treballen per la normalització de la nostra llengua, especialment des de l’àmbit educatiu. Algunes de les seues activitats més conegudes són les Trobades d’Escoles en Valencià, la Gira, el programa Cinema a l’Escola o el premi escolar de literatura en valencià Sambori.

L'Associació de Gegants i Cabets d'Ontinyent es constitueix en 1992 amb la finalitat de recuperar, dignificar i impulsar la festa dels Gegants i Cabets. És la dipositària dels 6 gegants i 8 cabets de la ciutat d'Ontinyent i actualment està formada per uns 120 associats. En tots aquests anys ha mostrat la seua manera d'entendre la festa en nombrosos pobles i ciutats valencianes, d'Espanya i del principat d'Andorra, havent organitzat també a Ontinyent quatre Trobades o Aplecs de Nans i Gegants per on han passat uns 45-50 poblacions espanyoles.


Més informació: http://www.gegantsicabetsontinyent.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   

Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2020 festes.org