NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Onzè concurs de disseny del Dimoni de les Festes de Maig 2009
Informa: Anònim, Ajuntament de Badalona
Dimarts, 20 de gener de 2009 a les 16:33


Badalona (el Barcelonès) - L’Ajuntament de Badalona per mitjà de l’Àrea de Cultura i Patrimoni Cultural, convoca l’onzè concurs Crema’l tu!, disseny de la figura del dimoni que cremarà a les Festes de Maig 2009. Posteriorment un constructor donarà forma al dibuix i es plantarà a la platja uns dies abans de la cremada, a la vista de tota la ciutadania.


El concurs de disseny del Dimoni Crema’l Tu! és el certamen amb el qual es dissenya el Dimoni de les Festes de Maig d’enguany. És convocat per l’Àrea de Cultura i Patrimoni Cultural. Aquest concurs va néixer l’any 1999 amb la voluntat d’obrir a la ciutadania una convocatòria que permetés dissenyar un dels símbols culturals de la nostra ciutat. Posteriorment, un constructor dóna forma al disseny guanyador i s’exhibeix a la platja durant alguns dies, a la vista de la ciutadania.
Imatge

El Dimoni construït és una estructura de fusta d’uns 12 metres d’alçada, i la majestuositat de la figura convoca molts ciutadans i ciutadanes, que el fotografien, el dibuixen o simplement l’observen embadalits. Els infants de la ciutat l’homenatgen fent altres dimonis petits amb la voluntat que cremin al costat del Dimoni gran, i que tots es converteixin en cendres durant la Cremada del Dimoni, el dia 10 de maig.

La Cremada del Dimoni és una activitat cultural que se celebra a la nostra ciutat des de l’any 1940. És, però, una tradició que es remunta, en el seu origen, a l’any 1785, gràcies a les descripcions que fa el Baró de Maldà en el seu Calaix de sastre, on escriu ”sent los mariners y pescadors gent de tabola i tunanteria, calaren foch a un figurón...”. Aquesta activitat s’emmarca dins dels actes de celebració de la Nit de Sant Anastasi, que, des de fa uns anys, s’ha consolidat com a festa popular, sent la Cremada del Dimoni la festa gran de tots els badalonins i badalonines. Tant és així que la Cremada del Dimoni va ser declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya l’any 1991.

La Cremada del Dimoni és l’acte central de les Festes de Maig de Badalona, que són el conjunt d’activitats culturals que se celebren al voltant del dia de Sant Anastasi, el nostre patró, l’11 de maig.

La nissaga de dissenyadors i constructors del dimoni, des de l’any 1940 i fins al 1998, és llarga: Francesc de Paula Giró, Jaume Ribó, Domènec Giró, Miquel Xirgu, Emili Bultó i Tero Guzman, entre d’altres, han contribuït a donar la representació del Dimoni. A partir de 1999 i fins l’actualitat, el disseny del Dimoni es tria a partir del concurs Crema’l Tu!

Et convidem a participar en el concurs que dóna forma al nostre símbol més estimat i que singularitza la nostra festa.

Més informació: http://www.badalona.cat/docroot/aj-badalona/pdfs/cultura/cremal_2009.pdf

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org