MAGH (Gener - Febrer)
         
     
     
     
     
   
  BASANT PANCHAMI i SARASWATI PUJA
   
 

En una cerimònia al palau reial de Hanuman Dhoka a Kathmandú, el rei rep tika i troços de coco mentre una banda de música militar toca cançons primaverals. Després escolta poemes i càntics en honor a la primavera i a l'amor. Es creu que és la data més propicia per a per casar-se.

Per altra banda, als temples dedicats a Saraswati (deesea hinduista del coneixement, les lletres, les arts i la música) i a Manjushri (el seu equivalent buddhista) són decorats amb flors. Els nens que van a l'escola defilen pels carrers portant material escolar perquè sigui beneït per Saraswati. Al dematí següent, els més petits comencen a aprendre a llegir. Els nois més grans van a Swayambhunath o Chabahil per demanar a Saraswati éxit als exàmens. Els llauradors realitzen pujas especials als seus camps per obtenir una bona collita d'estiu, doncs aquesta és també l'època de la primera arada.

L'últim dia de Magha -Magha Purnima- els fidels es reuneixen en processó desde els ghats del riu Bagmati, on s'han banyat tots els matins durant un mes, a diversos temples. També visiten Sankhu, on prenen banys rituals en el riu Salinadi.Text: Manel Carrera