NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Ecosistema: Festes d'altres cultures > Festes d'Àsia > Festes de l'India


Krixna Janmashtami
La festa del naixement de Krixna
Tota l'India, Bhadra, 8


Representació clàssica de Krixna


Representació moderna de Krixna


Krixna infant robant el contingut del handi


Gronxant el bressol


Practicant el Dahi Handi


Comcurs de disfresses en una escola


 

La festa del naixement de Krixna es celebra a tota l’India hinduista amb recreacions parlades de la seva llegenda, balls i ofrenes a les imatges que el representen i amb la pràctica del Dahi Handi, l’aixecament d’unes estructures humanes molt semblants als nostres castells.

El Krixna Janmastami es celebra pels volts del 8è dia de Bhadra -el sisè mes del calendari hindu- que sempre cau entre mitjans d’agost i mitjans de setembre. Es tracta d’una festa que es celebra en tot l’univers hinduista i que commemora el naixement de Krixna.

El déu Krixna

Krixna és una de les divinitats més conegudes i populars del panteó hinduista. És l’avatar o encarnació de Vishnu, el déu protector i preservador de l’Univers. Krixna vol dir “negre” i, per això, moltes vegades se'l representa com un jove de pell fosca.

La seva existència històrica és dubtosa i la seva llegenda farcida d’elements fantàstics. Salvat d’un extermini massiu d’infants, fou criat per un pastor de vaques (un “govinda”) d’un poblet anomenat Vrindavan i, per això, se’l representa sovint tocant una flauta travessera al costat d’una vaca. La seva fama de bon amant -tingué moltes aventures amoroses amb pastores (“gopis”)- ha fet que se’l relacioni amb el concepte universal de l’amor i la fecunditat. De fet, la festa del naixement de Krixna es celebra en plena estació de pluges (els monzons) i es diu que tot (els vegetals, la llet dels animals…) comença a renèixer amb ell el dia de la seva festa.

És el patró dels pastors i el seu culte és molt popular, tant a l’Índia on té milers de temples dedicats com entre alguns occidentals que practiquen l’hinduisme.

Elements de la festa

La festa del naixement de Krixna es celebra a tota l’Índia hinduista i dura dos dies. El primer dia és el Krixnashtami o Gokulashtami, la nit del naixement, i el segon Kalastami o Janmashtami, dia del seu aniversari.

Un dels moments àlgids de la celebració té lloc durant la nit del primer al segon dia, moment en què es creu que va néixer Krixna. A tots els temples dedicats a ell s’executen diverses cerimònies que inclouen el bany ritual de la imatge amb diferents elements (llet, yogurt, etc), ofrenes, cançons i danses extasíaques. A l’interior de moltes cases i temples aquesta nit es fa la cerimònia de la “Jhula” o gronxament del bressol on es situa una imatge de l’infant Krixna acabat de néixer. La tradició diu que l’infant ha d’estar tota la nit en moviment.

El segon dia es fa un dejuni i, pels carrers i places d’alguns pobles i ciutats, es practica el Dahi Handi, que consisteix en aixecar estructures humanes amb forma piramidal per tal d’arribar a trencar una olla que hi ha a certa alçada. El Dahi Handi és propi de Mumbai i d’altres ciutats de l’estat de Maharashtra, però també es fa a Vrindavan (Mathura) i Dwarka.

Altres cerimònies pròpies del Janmashtami són les “Krixna Ras Leela”, unes obres de teatre amateur que escenifiquen diversos paratges de la vida d’aquesta divinitat i que sobretot es fan a Mathura, ciutat natal de Krixna. Durant aquest dies la gent també visita els “Janamashtmi Jhanki”, una espècie de pessebres animats que també recullen diversos paratges de la vida de Krixna i que sovint inclouen una veu en off que va narrant les escenes. A les escoles, els nens fan concursos de disfresses de Krixna.

La menja de la festa és el Janmashtami Prasad preparada a les cases amb una barreja de cinc productes -llet, sucre/mel, iogurt/curd (una espècie de recuit/formatge blanc), oli i ghee (una mantega líquida) i fulles de tulsi (una planta de la mateix familia que l’alfàbrega).

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  3440 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Eternal Ganesha. From Birth to Rebirth
Mehta, Gita / Thames & Hudson
A l'Índia, la imatge de la divinitat hinduista Ganesha (Ganeix) apareix ...

Meeting God. Elements of hindu devotion
Huyler, Stephen / Yale University Press
L'hinduisme és la tercera religió més gran del món, després del Cristianisme ...



Krishna Janmashtami a la Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Krishna_Jan...

Krishna Janmashtami
http://www.krishnajanmashtami.com/



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org