Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Fires i mercats de palmes i palmons

Mercat de palmes i palmons

Parades de palmes i palmons davant l'Ajuntament

Palmons llisos en una parada

Petites palmes artístiques

Solapes de palma blanca

Els carrers i places d’Elx s’omplen, el divendres i el dissabte abans del Diumenge de Rams, de parades dels artesans palmers d’aquesta ciutat valenciana, que ofereixen als visitants el bo i millor dels seus obradors, reconeguts internacionalment per la qualitat dels seus productes de palma blanca.

Una ciutat entre palmeres

La ciutat d’Elx compta amb un dels palmerars més importants, bonics i antics del país. Declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000, és el més gran d’Europa, amb un cens estimat d’unes 240.000 palmeres i una extensió d’unes 500 hectàrees dins l’entorn urbà de la ciutat. La seva estructura actual data del segle VIII però el cultiu del dàtil és conegut a Elx des de molts segles abans.

El palmerar ocupa un espai privilegiat dins la vida dels il·licitans que, durant segles, l’han sabut custodiar amb cura i dedicació. Tradicionalment concebut com un espai agrícola, és un sistema de plantació -típic de les zones àrides i molt extès en els països àrabs- que funciona gràcies a l’aigua procedent d’una impressionant xarxa de recs i un sistema de parcel·les anomenades horts, motiu pel qual també se’l coneix com a “hort de palmeres”. Avui, els il·licitans també l’utilitzen com a jardí per passejar i fer esport, els turistes poden visitar el museu dedicat a donar a conèixer la seva història, evolució, cultura i característiques, i també hi ha rutes que permeten veure palmeres excepcionals i horts singulars.

Els productors de palma blanca

Elx compta amb una notable tradició en l’art del cultiu de la palmera. Es tracta d’un ofici tradicional que normalment passa de generació en generació. A Elx hi ha nombroses famílies de palmers, persones que treballen en el conreu de la palmera i en la elaboració i venda dels seus productes.

Les palmeres il·licitanes són de l’espècie Phoenix dactylífera L., un tipus de palmera que tradicionalment ha estat utilitzada per recollir-ne els seus fruits, els dàtils (ja sigui com a menja fresca o per fer-ne oli o alcohol), i per fer teixits a partir de les fulles de les seves branques.

Ara bé, la principal particularitat del palmerer il·licità és l’elaboració de l’anomenada “palma blanca”, una tècnica que data almenys del segle XIV-XV. Es tracta d’un procés llarg que comença amb la preparació de la palmera, les branques de la qual es lliguen entre elles i es tapen, durant un any, amb una caputxa per tal de protegir-les del Sol. D’aquesta manera la llum no entra a les fulles i, en no poder fer la fotosíntesi, les branques noves que neixen no són verdes sino que tenen un color entre blanc i groc clar, motiu pel qual s’anomenen “palma blanca”. El procés acaba, mesos abans de la Setmana Santa, amb la recol·lecció de les palmes blanques, que es fa una per una i amb procediments manuals.

De les palmes blanques se’n fan els palmons, palmes llises fetes a partir d’una sola branca de palmera tancada i que poden ser curtes, si procedeixen de l’”ullet” de la palmera, o arribar a fer fins a tres metres d’alçada. També es fan elaborades palmes artístiques a partir del trenat de les diferents fulles. Aquesta disciplina, tradicionalment executada per les dones de la família palmerera, és considerada una de les artesanies autòctones d’Elx i la que li ha merescut el renom internacional.

La qualitat de la palma artística depèn de l’experiència i treball de les rissadores, nom amb què es dóna popularment a Elx a les dones que treballen la palma blanca. De palmes artístiques n’hi ha de diferents tipus. N’hi ha de ben senzilles i d’altres que són veritables obres d’art.

Pràcticament tota la producció de palma blanca d’Elx s’exporta a la península ibèrica i a diferents països de la resta d’Europa i del món per tal de ser utilitzada en les celebracions de la Setmana Santa.

El mercat de palmes i palmons

El mercat de palmes i palmons d’Elx se celebra els dies immediatament anteriors al Diumenge de Rams. Hi participen pràcticament totes les famílies de palmers d’Elx que, per a l’ocasió, preparen parades amb palmes i palmons, amb l’objectiu que els il·licitans i altres persones vingudes de poblacions properes, puguin adquirir palma blanca per tal de fer-la servir en els actes festius del Diumenge de Rams.

Divendres i dissabte el principal mercat és a la plaça que hi ha davant l’Ajuntament, la Plaça de Baix. També hi ha parades a la plaça de Barcelona, plaça d’Altabix, Mercat del Pla de Sant Josep, plaça de Madrid, plaça de Castella, Torrellano i La Foia (només divendres al matí). El Diumenge de Rams al matí s’instal·len diverses parades més a la Plaça del Parc al costat de l’oficina de turisme.

Durant aquests dies, milers de persones s’acosten per comprar alguns dels productes de palma blanca propis de la Setmana Santa. Les palmes i palmons comprats en aquest mercat s’utilitzen en les diverses celebracions rituals de la Setmana Santa, especialment en la Processó de Diumenge de Rams. Tradicionalment els nens duen un palmó llis, llarg i pelat, mentre que les nenes duen una palma més curta, trenada artísticament per a l’ocasió amb mil motius i formes. A les parades, també es poden trobar altres productes fets amb palma blanca, com petites peces amb motius florals per posar a les solapes dels vestits.

Una vegada passada la Setmana Santa els palmons es posaran al balcó de la casa amb l’objectiu d’atraure la bona sort i allunyar els mals esperits.

Text: Redacció Festes.org