NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Domènec > Ritu del càntir nou


Ritu del càntir nou
L'estrena ritual d'un càntir
Diferents poblacions, 4 d'agost


Font de Sant Domingo d'Argentona


Parada de càntirs


Càntir sense estrenar


Omplint el càntir


Càntir d'agost


 

Coincidint amb l'època de l'any en què l'aigua és menys abundant -a tot arreu però especialment als pous i a les fonts-, el 4 d'agost se celebra la Festa de Sant Domènec o Sant Domingo, una diada que inclou la purificació i benedicció de l'aigua i el singular ritu del càntir nou.

Sant Domingo, el càntir i l'aigua

El dia 4 d'agost se celebra la festa de sant Domènec, també conegut per Domingo de Guzmán, fundador de l'orde dels dominics i un dels sants relacionats amb l'aigua al nostre país, juntament amb sant Magí.

A més de ser del patró de pinxos, ocellaires i escombriaires, sant Domènec havia estat invocat pels pagesos, que creien que tenia la facultat de provocar la pluja i també d'aturar-la, quan queia en excés. Com a patró de l'aigua, també el tenien en consideració tots aquells oficis que requerien aigua per al seu desenvolupament, com els paperers o els indianaires, que aquest dia feien festa.

A casa nostra, sant Domingo està directament vinculat amb un dels atuells populars que tradicionalment més s'han utilitzat per transportar i guardar l’aigua fresca: el càntir.

Conta la tradició que el sant va viure a Barcelona, ciutat on fundà el primer convent dels dominics d'arreu del món. Segles més tard, cada 4 d'agost, els frares del convent barceloní beneïen l'aigua tirant al fons del pou unes fulles de taronger que el mateix sant havia plantat durant la seva estança a la ciutat, així com pols d'unes relíquies santes i altres herbes. Aquesta peculiar benedicció de l'aigua es va estendre a tots els convents dominics, que aquest dia també celebraven aquest ritu de purificació de les aigües dels pous.

Un ritu popular

La festa era semblant a tot arreu: la gent anava a buscar aquesta aigua beneïda del pou del convent, amb la creença que tenia propietats remeieres, i se l'enduien dins un càntir que, per tal que conservés íntegres les seves virtuts guaridores, necessàriament havia de ser nou.

L'explicació de tal tradició cal buscar-la potser en el fet que, quan es posa aigua per primera vegada en un càntir, per refrigeració l'atuell «sua» i adquireix les propietats que després li permeten conservar l'aigua a una temperatura més fresca que la de l’ambient.

L'aigua de sant Domingo es guardava dins el càntir tot l'any i només es feia servir en ocasió de determinades malalties. Cada quatre d'agost, perquè tothom pogués comprar un càntir nou, pels voltants del convent es feia una fira on els terrissers del municipi venien els seus atuells de totes mides i formes. Tot i que els terrissers ingressaven una bona quantitat de diners en aquesta festa anual, el patró del gremi (gerrers, ollers, rajolers i escudellers) és —almenys des del segle XV— sant Hipòlit, l’onomàstica del qual se celebra el 13 d'agost.

La festa havia estat molt popular en totes aquelles poblacions que comptaven amb la presència d'una ermita o convent de dominics, edificis sovint construits al voltant d'un pou d'aigua.

La festa avui

Avui, la festa - i el ritu de l'aigua de sant Domingo- només se celebra en algunes poblacions, com Argentona o Balaguer. La festa compta amb el tradicional repartiment de l'aigua beneïda, la compra de càntirs nous, jocs amb atuells de terrissa i altres activitats complementàries.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  1690 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





El llibre dels càntirs. Catalogació tipològica, simbologia, Museu d'Argentona (Vol. 1)
Sempere Ferràndiz, Emili / Edicions de Nou Art Thor
Primer volum de dos llibres dedicats a aquest atuell domèstic. Aquest llibre ...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org