NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Cristòfor > Llegenda de sant Cristòfor


La llegenda de Sant Cristòfor
L'herència del gegant passa-rius Rèprobe
Diferents pobles i ciutats, 10 de juliol


Imatge de sant Cristòfor


El gegant Rèprobe


El nen que pesa com el món


La capella de Sant Cristòfor de Barcelona


Capella amb el gegant a València


 

Sant Cristòfor és en l'actualitat el patró dels automobilistes i intercessor de tots els que viatgen, protector en definitiva, de tots aquells que volen iniciar un viatge. Segons la tradició cristiana, aquest sant és hereu d'un gegant palestí anomenat Rèprobe, un personatge que ajudava als viatgers a travessar un riu molt cabalós.

Qui era sant Cristòfor?

Una llegenda explica que a la Palestina del segle III hi vivia un personatge gegantí anomenat Rèprobe que ajudava a la gent a travessar un riu molt cabalós. Amb un tronc de palmera que li feia de bastó, el gegant es carregava la gent a les espatlles i, xino-xano, els portava fins a l’altre marge.

La llegenda explica que Rèprobe volia servir a la persona més poderosa de la Terra. Primer es posà al servei d’un Rei fins que s’adonà que a aquest li tremolaven les cames quan sentia anomenar el Diable. Més tard, decidí posar-se al servei del Diable, fins que va acabar fent totes les malifetes que el nou amo li manava. Un dia Rèprobe descobrí que el Diable fugia en veure una creu i decidí aleshores posar-se al servei de Crist, doncs semblava ser la persona que tenia més poders sobre tots els homes.

Abandonà el Diable i anà a córrer món fins que un ermità li digué que la millor manera de servir a Crist era ajudant a la gent a traspassar, a coll, un riu cabalós on s’havia ofegat molta gent. I així ho féu. Ajudat amb un tronc de palmera que li feia de bastó, el gegant es carregava la gent a les espatlles i xino-xano els ajudava a travessar el riu i els portava fins a l’altre marge.

Una nit de llamps i trons, i mentre el gegant dormia, va trucar a la porta de la seva cabana un nen que va demanar-li si seria capaç de portar-lo a l’altre banda del riu. El colós, encara endormiscat però irritat per la formulació de la pregunta, va acceptar el repte però a mig riu, la càrrega de la criatura se li féu tant feixuga que el gegant es va veure en grans dificultats per aconseguir-ho. Aleshores li digué que pesava més que el món sencer, a la qual cosa l’infant li respongué que, en efecte, ell era Crist, qui havia fet el món. Dit això l’infant desaparegué miraculosament i el gegant va veure com el bastó que havia clavat al terra, havia arrelat i floria.

Sant Cristòfor és des d'aleshores representat amb el nen Jesús assegut a la seva espatlla i sostenint amb la mà dreta un arbre amb tot el brancatge que li fa de bastó.

Etimologia del mot Cristòfor

Amb la cristianització de la història del personatge passa-rius palestí, el gegant Rèprobe canvia de nom i passa a dir-se Cristòfor, que prové del mot grec-llatí Cristophorus, que significa, literalment, “el portador de Crist".

Segons la versió de la llegenda, sant Cristòfor es dedicà a predicar el cristianisme fins que fou perseguit, martiritzat i decapitat a Samos (Lícia).

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Arxiu videogràfic festes.org i Tossal Gros (http://www.tossalgros.net)


  10058 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Sant Cristòfor
Capdevila i Soldevila, Josep / festes.org
Aquest treball forma part del llibre "La Capella de Sant Cristòfor i el ...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org