Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Cecília > Festes de la música

Les festes de la música

Recital a l'escola Vedruna de Gràcia (Barcelona)

Processó amb la imatge de santa a Ulldecona (el Montsià)

Banda de música de Paüls (el Baix Ebre)

Concert especial de la Banda de Xixona

En totes aquelles poblacions on hi ha conjunts musicals (corals, bandes, etc) i organitzacions dedicades a l’estudi i divulgació de la música, la festa de Santa Cecília se celebra amb concerts extraordinaris, processons, entregues de premis, ofrenes i altres activitats.

Malgrat que Santa Cecília no destaca per ser patrona d’un gran nombre de pobles, la seva festivitat se celebra en nombrosíssimes poblacions degut a què és l’advocadessa dels músics i per extensió, patrona de la música. Gairebé en tots aquells municipis on hi ha conjunts musicals, ja siguin instrumentals o vocals -com corals, bandes de música, orquestres o altres agrupacions de músics-, així com en aquells on hi ha organitzacions dedicades a l’estudi i divulgació de la música, com escoles o conservatoris, es celebren concerts extraordinaris i altres activitats en honor a la santa.

Aquest “Concerts de Santa Cecília” sovint són traslladats al cap de setmana més proper al 22 de novembre, per tal de fer la festa més lluïda. En alguns casos es tracta de concerts benèfics que recullen fons per a entitats que treballen en l’àmbit de la cooperació, la solidaritat i el desenvolupament socials, com oenagés o instituts de recerca mèdica. D’entre els més destacats hi ha el que cada any es celebra a Tàrrega (l'Urgell) amb les principals agrupacions musicals de la ciutat. En moltes escoles és costum que per commemorar el dia mundial de la música els nens ofereixin petits concerts als seus companys o als pares.

El 22 de novembre també s’escull com a fita simbòlica per a la realització d’altres activitats festives relacionades amb la música. Així, moltes moves entitats musicals escullen aquest dia per presentar-se en societat. També s’aprofita la diada per reconèixer, en forma de premis o homenatges florals, la tasca de músics o altres persones que han contribuït a la divulgació i foment de la música a la localitat. A Morella (els Ports), per exemple, l’Associació Musical Mestre Candel atorga, en el marc del Concert de Santa Cecília, els premis Mestres Candel a aquelles persones que han aportat alguna cosa a la música morellana.

En algunes poblacions la celebració es complementa amb una tradicional cercavila durant la qual es passeja una imatge de la santa i es passa a recollir els nous músics que s’incorporen a l’entitat musical de la vila. La cercavila acaba a l’església on se celebren els actes religiosos, normalment una missa solemne. A Alcanar (el Montsià) per exemple, la Banda de Música Municipal organitza cada any una gran celebració que compta amb la recepció dels músics nous, el cant de l’himne a Santa Cecília per part de tot l’alumnat de l’escola, la tradicional cercavila amb la santa i el dinar popular a l’Ermita del Remei. A Artà (Mallorca) l’Orfeó Artanenc i l’Associació Musical Banda de Música d’Artà un tradicional passacarrers. Es tracta d’una cercavila pels carrers del poble per anar a cercar aquelles persones que s’incorporen de nou a aquestes entitats musicals i que posteriorment, durant el concert, seran presentats com a nous músics.

La festa de Santa Cecília és especialment important al País Valencià, on hi ha una gran tradició de bandes de música. La gran majoria de les localitats valencianes téuna banda de música o societat musical i la majoria són sota la titularitat de Santa Cecília. Per això, quasi totes celebren la seva festivitat amb actuacions o concerts extraordinaris. A Xixona, per exemple, la Banda de Música organitza la festa de la seva patrona també amb una cercavila amb arreplegada dels nous músics, el trasllat de la imatge fins a l’església i un concert.

Cançó popular de Santa Cecília

"Tota la terra ha de morir