Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Els Jocs de Nadal

La sort i el Nadal
El Nadal és un temps que s'identifica amb la felicitat i la sort
Diferents poblacions, Dates de Nadal

Dècim d'una colla castellera

Participació d'una entitat ciclista

La creença que les dates de Nadal són propícies per a la bona sort està ben arrelada entre nosaltres. Dos són els factors que han contribuït a crear aquesta associació que uneix el Nadal i la Sort: la commemoració del naixement de Jesucrist i la celebració de l'inici d'un nou cicle temporal.

Popularment es considera que el període festiu nadalenc -des del primer diumenge després del 26 de novembre (inici de l’Advent) fins al dia de Reis- és un moment temporal que porta bona sort. L’origen d’aquesta creença popular és doble.

El naixement del Messies

Per una banda, el cicle de Nadal és considerat un moment d’alegria, felicitat i generositat col·lectiva. Això és així des del segle IV, quan l’Església Cristiana va situar estratègicament el naixement de Jesús el 25 de desembre, pels volts del Solstici d’Hivern –la nit més llarga de l’any, que s’escau el 21 de desembre-. Així, tal i com ja ho havien fet els romans anteriorment, va fer coincidir les dates de celebració de les antigues festes del Sol Nou amb les d’una nova festivitat destinada a commemorar el naixement de Jesucrist. La Nativitat del Messies i el seu missatge, amb les seves promeses de salvació i resurrecció, són des d’aleshores celebrades amb alegria i joia pels seguidors de la fe cristiana. De fet, les felicitacions, els intercanvi de regals, els àpats col·lectius, les llums al carrer i les representacions i activitats culturals de tot tipus que tenen lloc per Nadal estan destinades a recordar els fets històrics del naixement de Crist.

L'inici d'un nou cicle temporal

Per altra banda, el Nadal és l’inici de la regeneració periòdica del temps i de la vida i l’inici d’un nou cicle, d’un nou any. Tot i que avui en dia, especialment per aquells més joves, aquest fet succeeix seguint el curs escolar (a principis de setembre, després del període vacacional de l’estiu) la festa que celebra l’arribada de l’Any Nou Solar, que s’escau el dia 1 de gener encara és massivament celebrada com a festa de canvi d’any. Aquest dia es multipliquen els desitjos de què l’any que comença sigui pròsper, millor que no pas el que es deixa enrere, ple de felicitat i propici per a la salut i l’economia domèstica.

Rifes, quines, quintos, loteries i lluminetes
Grau i Martí, Jan / Revista Les Garbes d'Or