NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 18 d'abril de 2024 | Perfecte    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Nadal > Els Jocs de Nadal


El Quinto, Quina o Plena
Jugar a no dir les coses pel seu nom
Diferents poblacions, Dates properes al Nadal


El "lloro" amb el seu cartró


Les fitxes i les caselles d’un quinto


Un moment d’una quina popular


Els premis d'una quina


Un lloro a Terrassa


Cartell d'una quina popular a Garrigàs


 

El "Quinto", "Quina" o "Plena" són alguns dels jocs col·lectius i d'atzar més característics de les festes de Nadal. En moltes poblacions les partides d'aquests jocs esdevenen els epílegs perfectes dels dinars de Nadal i un bon moment per trobar-se amb els amics i coneguts.

Quintos, Quines, Plena...

Un dels jocs d’atzar més característics de les festes de Nadal és el que en diferents poblacions del Vallès Occidental, Garraf, Ripollès, Osona i Bages es coneix amb el nom de “Quinto” i que rep el nom de “Quina“ o “La Plena” en diferents poblacions de l’Empordà, el Maresme i el Berguedà. A la Catalunya Nord s'anomena "Rifla".

També conegut amb el nom de “Loteria vella”, aquest joc és anterior a la loteria tal i com la coneixem avui i és el precursor del Bingo.

Sembla que va néixer de la mà de Lluís IV, rei de França, que va demanar a dos aventurers italians un joc que li permetés captar més recursos per a l’Estat.

Normes dels jocs

En l’actualitat, el Quinto, Quina o Plena es juguen després dels àpats típics de les festes de Nadal tant en l’àmbit familiar com en locals comunitaris habilitats per a l’ocasió. Es tracta d’un tipus de joc en què cada jugador té un cartó dividit en cases diferentment numerades i va posant senyals amb llavors (llegums, guixes, etc) a les caselles a mesura que, trets a la sort, van sortint els nombres corresponents.

El premi és pel primer jugador que aconsegueix omplir tota una casella (Quinto), totes les cases del cartró (Plena), o les cinc cases d’una mateixa fila (Quina).

El joc de dir les coses amb un altre nom

La interacció verbal i el diàleg que s’estableix entre “el lloro” i els jugadors és una de les claus de l’èxit d’aquests jocs. En el Quinto i la Quina, el “lloro” és la persona encarregada d’anar cantant els nombres que van sortint a l’atzar d’un recipient de vímet i que mai són cantats amb el seu nom, sinó mitjançant endevinalles. Així, el número “1” es canta com “el més petit”, el “25” es respon amb un “Nadal!” o “les mamelles de la Paula” que es refereix al “88”. Hi ha, però innumerables maneres de cantar cada número i, de fet, l'èxit del joc es basa en bona mesura per la capacitat del lloro per divertir als assistents improvisant noves endevinalles per a cada número.

Tipologia dels premis

El premi del Quinto són el conjunt de diners aportats per tots els jugadors participants, mentre el de les “Quines” són lots de queviures i altres obsequis materials presentats en forma de paneres.

El nom de “Quina” ve d’una paraula llatina que vol dir “conjunt de cinc”, mentre que el nom de “Quinto” tot i que també fa referència a nombre cinc, sembla que podria estar relacionat amb el fet que tant els novells en el joc com els més menuts són objecte de burla entre els més experts, els que ja coneixen les endevinalles amb les que es canten els nombres.

El quinto o quina és un joc col·lectiu que tant pot fer-se en el marc familiar com entre un grup d'amics, una entitat esportiva o bé a nivell comunitari, de tot el poble. Molts d'ells tenen finalitats benèfiques o estan destinats a recollir fons econòmics.

De quintos o quines n'hi ha, doncs de familiars i de populars. D’entre les poblacions que celebren quintos populars destaquen Terrassa, Sabadell, Rubí, Sitges, Vilanova, Manresa, etc mentre que es fan quines populars a Llagostera, Begur, Avià, Puig-Reig, La Selva de Mar, Taradell, Sant Llorenç de la Muga, Llers, etc

Text: Redacció festes.org


  20313 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Rifes, quines, quintos, loteries i lluminetes
Grau i Martí, Jan / Revista Les Garbes d'Or
Per les diades de Nadal són tradicionals els jocs d’atzar per aconseguir ...

llegir
Els números del quinto
Grau i Martí, Jan / Revista Les Garbes d'Or
La gresca del joc del Quinto ve donada per la interacció entre el “lloro” ...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org